Μια σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο 52χρονος σήμερα ιδρυτής του Wikileaks αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στην Αγγλία, όπου κρατούνταν επί πέντε χρόνια, καταλήγοντας σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη για ομολογία ενοχής, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει ένα τέλος στην ομηρία ενός ανθρώπου που στην πράξη κρατείται αιχμάλωτος εδώ και 14 χρόνια χωρίς να περάσει από δίκη απλά επειδή δημοσίευσε έγγραφα που αποκάλυπταν κρατικά μυστικά των ΗΠΑ.
Αν καταδικαζόταν ο Ασάνζ αντιμετώπιζε ποινή έως και 170 χρόνων κάθειρξης σε φυλακές των ΗΠΑ.
Ο λογαριασμός του Wikileaks στα social media ανάρτησε σχετικό βίντεο το οποίο δείχνει τον Ασάνζ να περπατά ελεύθερος το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ και να επιβιβάζεται σε αεροσκάφος εγκαταλείποντας τη Βρετανία.
«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το Wikileaks.
Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων ο Τζούλιαν Ασάνζ δέχτηκε να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία ότι συμμετείχε σε συνωμοσία να διαδώσει πληροφορίες εθνικής ασφάλειας – κάτι που επισύρει ποινή έως 10 χρόνων στη φυλακή, την οποία έχει ήδη εκτίσει. Το τελικό αποτέλεσμα αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση στους υπέρμαχους για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως καθώς η πάγια υπερασπιστική γραμμή ήταν ότι η μετάδοση πληροφοριών προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και ο Ασάνζ θα έπρεπε να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους δημοσιογράφους και εκδότες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
«Οι ΗΠΑ έχουν για πρώτη φορά στην 100ετή ιστορία του «νόμου περί κατασκοπείας» στα χέρια τους μια καταδίκη που αφορά βασικές δημοσιογραφικές αρχές» τονίζει στους New York Times ο Ντέιβιντ Γκριν, διευθυντής οργάνωσης για την προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών στη ψηφιακή εποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου