Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος


Russian Defense Ministry Press Service via AP
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος
efsyn. gr
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει εντός της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επιτρέποντας τη χρήση αμερικανικών όπλων για να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία για τον περιορισμένο σκοπό της υπεράσπισης του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος δεν εξουσιοδοτήθηκε να σχολιάσει δημόσια το ευαίσθητο θέμα και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η οδηγία του Μπάιντεν επιτρέπει τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσουν τις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται ή ετοιμάζονται να επιτεθούν. Δεν αλλάζει την πολιτική των ΗΠΑ που καθοδηγεί την Ουκρανία να μην χρησιμοποιεί ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ ή πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άλλα πυρομαχικά για να χτυπήσει επιθετικά εντός της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν εντείνει τις εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στις δυνάμεις του Κιέβου να αμυνθούν από επιθέσεις που προέρχονται από ρωσικό έδαφος.

Το Χάρκοβο βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από τα ρωσικά σύνορα και έχει δεχτεί έντονη ρωσική επίθεση. Προχωρώντας στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκμεταλλευτεί μια μακρά καθυστέρηση στην αναπλήρωση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ανεπαρκής στρατιωτική παραγωγή της Δυτικής Ευρώπης έχει επιβραδύνει τις κρίσιμες παραδόσεις στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα σε στόχους στη Ρωσία. «Απλώς δεν είμαστε σε θέση σε καθημερινή βάση να γνωρίζουμε ακριβώς τι πυροβολούν οι Ουκρανοί», είπε ο Κίρμπι. «Σίγουρα είναι σε τακτικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου