▸ Άταφες παραμένουν σοροί που περισυνελέγησαν από το ναυάγιο
Άταφες στο Σχιστό παραμένουν οι σοροί 18 εκ των εκατοντάδων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Πύλου, ως άλλοι Πολυνείκεις στην επικράτεια μιας Ευρώπης-Κρέοντα. Ο λόγος, όπως αποκάλυψε η Δήμητρα Λιναρδάκη, μέλος της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για την Πύλο, είναι ότι οκτώ σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ για τις άλλες δέκα δεν έχει υπάρξει η οικονομική δυνατότητα ταφής στο μουσουλμανικό νεκροταφείο, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει αναληφθεί το κόστος ταφής από την ελληνική πολιτεία.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον έναν χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου, που παραχώρησαν την Πέμπτη 13/6 εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής προσφύγων και μεταναστών, η Δήμητρα Λιναρδάκη παρουσίασε αναλυτικό χρονικό των πράξεων και παραλείψεων των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο.
Όπως τόνισε, ήδη από τις 11 το πρωί της 13ης Ιουνίου 2023 το κέντρο επιχειρήσεων της Frontex στη Ρώμη ενημέρωνε τις ελληνικές αρχές για την ύπαρξη κατάφορτου σκάφους σε κατάσταση κινδύνου εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Ωστόσο από το Λιμενικό όχι μόνο δεν ξεκίνησε επιχείρηση για τη σωτηρία των ανθρώπων αυτών, αλλά η πρώτη εντολή σε πλοίο του να καταπλεύσει στο σημείο δόθηκε 4,5 ώρες μετά. Το περιπολικό του Λιμενικού έφτασε στο σημείο λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ενώ 18 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή στα παραπλέοντα σκάφη να απομακρυνθούν. Λίγο μετά τις 2 τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου, το Λιμενικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων για την ανατροπή και τη βύθιση του σκάφους. Μεσολάβησε, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, η προσπάθεια ρυμούλκησης του αλιευτικού.
Όπως τόνισε η δικηγόρος, επί 15 ώρες δεν έγινε καμία επιχείρηση διάσωσης, ενώ μετά τη βύθιση οι επιζήσαντες που οδηγήθηκαν στην Καλαμάτα βρέθηκαν να κρατούνται φρουρούμενοι σε εξευτελιστικές συνθήκες. Κάποιοι εξ’ αυτών παραμένουν μέχρι σήμερα στη Μαλακάσα.
Επτά καίρια ερωτήματα έθεσε από την πλευρά της η Κατερίνα Πουρναρά, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως εξήγησε, πρέπει να απαντηθεί γιατί δεν διατάχτηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε κανένα στάδιο, γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν μονάδες του Λιμενικού, όπως το ναυαγοσωστικό σκάφος «Αιγαίο Πέλαγος» που βρισκόταν στο Γύθειο, γιατί οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στην προσφορά συνδρομής από τη Frontex, γιατί διατάχτηκαν να αποδεσμευτούν τα εμπορικά πλοία που συνέδραμαν, γιατί το αλιευτικό ενώ κινούταν βορειοανατολικά βρέθηκε να πλέει δυτικά ως την ακινητοποίηση και τη βύθισή του, γιατί όλοι οι διασωθέντες κάνουν λόγο για ρυμούλκηση και γιατί μετά την ανατροπή του πλοιαρίου δεν ξεκίνησε αμέσως επιχείρηση διάσωσης.
Η Ελένη Σπαθανά, από την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), ξεκαθάρισε ότι το ναυάγιο στην Πύλο δεν αποτελεί δυστύχημα αλλά έγκλημα, χωρίς ο χαρακτηρισμός αυτός να αποτελεί μεταφορά ή υπερβολή. «Επί 15 ώρες το Λιμενικό επιτηρούσε το σκάφος, εν γνώσει της Frontex, χωρίς να κάνει τα οφειλόμενα», σημείωσε.
Η Μαρία Παπαμηνά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τόνισε ότι σε εγκλήματα όπως αυτό της Πύλου, όπου κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση μόνο των αρχών, οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση, υπάρχει βάσιμος φόβος συγκάλυψης. Τέλος, η Γιάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών υπογράμμισε τις ευθύνες της ΕΕ που «πανηγυρίζει για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» με το οποίο σκληραίνουν οι πολιτικές αποτροπής και εκφοβισμού των μεταναστών. «Δεν μπορούμε να είμαστε μια νησίδα ευημερίας σε έναν πλανήτη που βυθίζουμε, και ως Ευρώπη, στον πόλεμο και τη δυστυχία», υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάταςδιοργανώνει διαδήλωση με προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «να μη συνηθίσουμε στη βαρβαρότητα». Θα ακολουθήσει στις 8 μ.μ. συναυλία στο πάρκο του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Social Waste και ο Αργύρης Μπακιρτζής. Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής 14/6, επρόκειτο να πραγματοποιεί στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ρατσιστικό έγκλημα της Πύλου και τον θάνατο 600 προσφύγων, απαιτώντας δικαιοσύνη για τα θύματα. Καλέσματα, μεταξύ άλλων, είχαν απευθύνει το ΝΑΡ, η νΚΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στις 15.6.2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου