Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Το Ισραήλ χρηματοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια εκστρατείες για να δικαιολογήσει τη σφαγή στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε πέρυσι ότι είχε κάνει ένα “λάθος” κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2021, ξεκινώντας μια μυστική εκστρατεία επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών για να ενισχύσει την υποστήριξη του ισραηλινού κοινού.

Η Γάζα δεν είναι ένας, αλλά πολλαπλοί πόλεμοι.

Πέρα από τη φρίκη του πολέμου στη Λωρίδα, το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και πολλαπλές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων φιλοπαλαιστινιακών φοιτητών, υποστηρικτών του Ισραήλ και δεξιών δυνάμεων, διεξάγουν συχνά αλληλένδετους πληροφοριακούς πολέμους που σχετίζονται με τη Γάζα.

Για να ενισχύσει την υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου και της κοινής γνώμης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το Υπουργείο Διασποράς του Ισραήλ, η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των σχέσεων με τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο, οργάνωσε και χρηματοδότησε μια εκστρατεία επιρροής ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα.

Τα ισλαμοφοβικά μηνύματα της εκστρατείας αντανακλούσαν τις μακροχρόνιες προσπάθειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αντιμετωπίσουν τους θεωρούμενους ισλαμιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, εν μέρει με τη σφυρηλάτηση δεσμών με την ακροδεξιά.

Από τη δεκαετία του 1960, η αντιμετώπιση από το Ισραήλ του φιλοπαλαιστινιακού ακτιβισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες με ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού προϋπήρχε της πιο πρόσφατης αντι-ισλαμιστικής προσπάθειας των ΗΑΕ.

Οι παλαιότερες ισραηλινές εκστρατείες επιρροής θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και αν το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του έχουν προσπαθήσει, με κάποιο βαθμό επιτυχίας, να περιορίσουν τη συζήτηση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, να εξισώσουν την κριτική στο Ισραήλ με τον αντισημιτισμό και να επιβάλουν έναν εκτεταμένο ορισμό του αντισημιτισμού.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πέρυσι ότι είχε κάνει ένα “λάθος” κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2021, ξεκινώντας μια μυστική εκστρατεία επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών για να ενισχύσει την υποστήριξη του ισραηλινού κοινού.

Αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να διορίσει τον Απρίλιο τον ταξίαρχο Ρόμαν Γκόφμαν, έναν από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στις εκστρατείες επιρροής, ως στρατιωτικό γραμματέα του.

Οι ισραηλινές προσπάθειες να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και τους νομοθέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του σημερινού πολέμου ήταν παράλληλες με μια ενισχυμένη εκστρατεία δυσφήμισης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), της κύριας ανθρωπιστικής ομάδας που εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και αλλού, καθώς και με μια σχεδόν δεκαετή μυστική εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου με στόχο να ματαιωθεί μια έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις φερόμενες ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπινιάμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για τη συμπεριφορά τους στον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα.

Η ισραηλινή εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ήταν επίσης παράλληλη με μια διπλή προσπάθεια να σπιλωθεί η διαμεσολάβηση του Κατάρ με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, αν όχι τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, και την ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η Χαμάς με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή προσπάθεια αφορούσε τόσο το να πειστεί το Κατάρ να ασκήσει πίεση στη Χαμάς, η οποία επιμένει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και όχι σε προσωρινή διακοπή των μαχών που οραματίζεται το Ισραήλ, και ενδεχομένως στην εκδίωξη της Χαμάς από το κράτος του Κόλπου, όσο και την προσπάθεια να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις.

Η στοχοποίηση του Κατάρ από το Ισραήλ συγκέντρωσε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Τέλος, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ επεδίωκε να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τους νομοθέτες στη Βόρεια Αμερική, να αντιμετωπίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να υπονομεύσει την Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και το Κατάρ, οι συνδεδεμένες με το Ισραήλ εταιρείες bot στο Μαρόκο, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα.

Δημιουργημένα πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, τα bots τόνισαν την αναμφισβήτητη βιαιότητα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περισσότερους από 1.100 κυρίως αμάχους Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στην απαγωγή 250 ανθρώπων.

Χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς, τα bots υποστήριξαν ότι η επίθεση παραβίαζε τον ισλαμικό νόμο, κατηγόρησαν το Ιράν ότι επιδιώκει να παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία της βίας και προώθησαν ρατσιστικά τροπάρια.

Μια έρευνα του Αραβικού Βαρόμετρου του Ιουνίου για την κοινή γνώμη του Μαρόκου έθεσε υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής εκστρατείας.

Μόλις το 22% των Μαροκινών που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευαν ότι το Ισραήλ είχε δεσμευτεί για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης με δύο κράτη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η υποστήριξη για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ έπεσε από το υψηλό 31% το 2022 στο 13% στην τελευταία έρευνα.

Το Μαρόκο, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.

Το Ισραήλ δεν είναι μόνο του στην διαδικτυακή εκστρατεία. Σε αριθμούς, οι ινδουιστές εθνικιστές ήταν μεταξύ των κυριότερων διαδικτυακών αυτοεξυπηρετούμενων υποστηρικτών του.

Με την ισλαμοφοβία να κατέχει εξέχουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, τα τρολ που συνδέονται με το κόμμα του Bharatiya Janata (BJP) προσπάθησαν να διαδώσουν παραπληροφόρηση διασύροντας τους μουσουλμάνους και τους Παλαιστίνιους.

Οι ινδουιστές εθνικιστές υποστήριξαν το Ισραήλ από την πρώτη μέρα. Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, το BJP συνέκρινε την επίθεση με τον αγώνα της Ινδίας κατά της ισλαμικής μαχητικότητας. “Αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα το Ισραήλ, είναι αυτό που η Ινδία υπέφερε μεταξύ 2004-2014. Ποτέ μην συγχωρείτε, ποτέ μην ξεχνάτε”, έγραψε το BJP στο Twitter, αναφερόμενο στην περίοδο πριν από την άνοδο του Μόντι.

Εκατομμύρια Ινδοί συμμερίστηκαν το συναίσθημα του BJP στο X, διανθίζοντας την υποστήριξή τους στο Ισραήλ με αντιμουσουλμανική ρητορική.

“Η πρόθεση ήταν σαφής. Συνοδευόμενο από βίντεο που απεικονίζει παλαιότερες επιθέσεις μαχητών, το μήνυμα προώθησε μια αφήγηση ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε μια χώρα όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός των 220 εκατομμυρίων έχει δαιμονοποιηθεί από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μόντι”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Rana Ayoub.

Ομοίως, εκατομμύρια Ινδοί επευφημούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ότι “πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως”.

Το Ισραήλ δεν πήρε ποτέ αποστάσεις από την ισλαμοφοβική ρητορική. Αντιθέτως.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς η πολεμική συμπεριφορά της χώρας είχε βαρύ τίμημα σε αθώες ζωές Παλαιστινίων και κατέστρεψε τη Γάζα, διαβρώνοντας την αρχική ενσυναίσθηση για το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με την Ινδία, η πλειοψηφία των Αμερικανών αποδοκίμασε τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα σε δημοσκόπηση της Gallup τον Μάρτιο του 2024. Η έρευνα αποκάλυψε μια έντονη μετατόπιση από τον Νοέμβριο του 2023.

Το 55% των ενήλικων ερωτηθέντων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι αποδοκιμάζουν τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ – ένα άλμα 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Η έγκριση των Αμερικανών για την πολεμική συμπεριφορά του Ισραήλ μειώθηκε ακόμη περισσότερο, από 50% τον Νοέμβριο, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, σε 36% τον Μάρτιο.

Μια δημοσκόπηση του AP-NORC που διεξήχθη στα τέλη Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ θεωρούσαν ότι η στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ στη Γάζα είχε “παρατραβήξει”, από τέσσερις στους δέκα τον Νοέμβριο. Η εν λόγω δημοσκόπηση έδειξε επίσης αύξηση της δημόσιας αποδοκιμασίας σε όλα τα πολιτικά κόμματα, κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες για τους Ρεπουμπλικάνους, 13 για τους ανεξάρτητους και πέντε για τους Δημοκρατικούς.

Δύο βρετανικές δημοσκοπήσεις τον Ιούνιο του 2024 έδωσαν ακόμη χειρότερα νέα για το Ισραήλ. Η πλειοψηφία της βρετανικής νεολαίας που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της Unherd δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να υπάρχει. Το 54% των νέων, 18-24 ετών, συμφώνησε με τη δήλωση ότι “το κράτος του Ισραήλ δεν θα έπρεπε να υπάρχει”. Μόλις το 21% διαφώνησε.

Μόλις το 16% του βρετανικού κοινού υποστήριξε το Ισραήλ σε έρευνα της YouGov.

Επιτείνοντας την πτώση της δημόσιας υποστήριξης, μια δημοσκόπηση της Pew Research έδειξε ότι περισσότεροι Εβραίοι Αμερικανοί ηλικίας 18-29 ετών (51%) αισθάνονται “πολύ λιγότερο συνδεδεμένοι με το Ισραήλ” από εκείνους (48%) που είναι “πολύ περισσότερο συνδεδεμένοι” με το εβραϊκό κράτος από τις 7 Οκτωβρίου.

Ενώ το Ισραήλ διεξήγαγε κυρίως τον πληροφοριακό του πόλεμο στο Twitter, το Facebook και το Instagram, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ βρήκαν στέγη στο Telegram, το οποίο έχει λιγότερο αυστηρό περιορισμό, επιτρέποντας στους μαχητές να μεταδίδουν γραφικά βίντεο που τεκμηριώνουν τη βίαιη εισβολή τους σε ισραηλινό έδαφος, την απαγωγή ομήρων, τον θάνατο στη Γάζα δεκάδων χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων και την καταστροφή των υποδομών της Λωρίδας.

Το κανάλι Telegram της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, σημείωσε σημαντική ανάπτυξη από την έναρξη του πολέμου. Το κανάλι υπερδιπλασίασε τον αριθμό των συνδρομητών του από 205.000 πριν από τον πόλεμο σε 538.618 τον Ιούνιο και δεκαπλασίασε τις προβολές ανά ανάρτηση από 25.000 πριν από τον Οκτώβριο σε 239.000 οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο.

Το κανάλι μέσων ενημέρωσης της Χαμάς Gaza Now έκανε άλμα από 350.000 συνδρομητές σε 1,8 εκατομμύρια και παρουσίασε δεκαπλασιασμό των προβολών ανά ανάρτηση.

Η STOIC, μια εταιρεία πολιτικού μάρκετινγκ με έδρα το Τελ Αβίβ που ειδικεύεται στις πολιτικές τεχνολογίες, τη χαρτογράφηση του κοινού, την ανάλυση πληροφοριών και τη διαχείριση εθελοντών και ψηφιακών εκστρατειών, διαχειρίστηκε την ισραηλινή εκστρατεία.

Η αποκάλυψη της εκστρατείας ώθησε τη STOIC να κατεβάσει τη σελίδα της στο LinkedIn στην οποία καυχιόταν για την ικανότητά της να διαχειρίζεται εκστρατείες υποστηριζόμενες από τεχνητή νοημοσύνη.

“Καθώς κοιτάμε μπροστά, είναι σαφές ότι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις πολιτικές εκστρατείες πρόκειται να κάνει ένα μετασχηματιστικό άλμα, αναμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εκστρατείες σχεδιάζονται, εκτελούνται και αξιολογούνται”, ανέφερε μία από τις αναρτήσεις.

Η STOIC αποτελεί μέρος ενός εμπορικού δικτύου ισραηλινών εταιρειών, που συχνά ιδρύονται από πρώην στρατιωτικούς και διεξάγουν επιχειρήσεις επιρροής. Οι εταιρείες αυτές παρέχουν στις κυβερνήσεις αληθοφανή άρνηση όταν διεξάγουν εκστρατείες πληροφόρησης και προπαγάνδας.

Η STOIC φέρεται να λειτουργεί λογισμικό που επιτρέπει τη σκιαγράφηση του προφίλ του κοινού-στόχου και τη δημιουργία προσαρμοσμένου περιεχομένου γι’ αυτό. Το λογισμικό περιλαμβάνει το Ma’acher, μια πλατφόρμα επιρροής που επιτρέπει τη δημιουργία και ενεργοποίηση πλασματικών διαδικτυακών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και το Forbidden Stories, ένα δίκτυο δημοσιογράφων, εντόπισαν πολυάριθμες εταιρείες στο Ισραήλ που διεξάγουν επιχειρήσεις επιρροής, καθώς και μια παράλληλη βιομηχανία που προσφέρει εξελιγμένα εργαλεία για την απόσπαση δεδομένων για χρήστες και άτομα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Ο ανεξάρτητος ερευνητής Marc Owen Jones, το ισραηλινό παρατηρητήριο παραπληροφόρησης FakeReporter και το εργαστήριο ψηφιακής εγκληματολογικής έρευνας του Atlantic Council ανέφεραν για πρώτη φορά την ισραηλινή εκστρατεία τον Μάρτιο.

Δύο μήνες αργότερα, η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το OpenAI, ο χειριστής του ChatGPT, επιβεβαίωσε την επιχείρηση και δήλωσε ότι την διέκοψε.

Η τριμηνιαία έκθεση της Meta για τις αντίπαλες απειλές ανέφερε ότι η εταιρεία είχε κλείσει περισσότερους από 510 λογαριασμούς στο Facebook, 11 σελίδες στο Facebook, 32 λογαριασμούς στο Instagram και μία ομάδα στο Facebook που συνδέονταν με την εκστρατεία.

“Αυτό το δίκτυο προερχόταν από το Ισραήλ και στόχευε κυρίως το κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά”, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι περιελάμβανε λογαριασμούς “που εμφανίζονταν ως Εβραίοι φοιτητές, Αφροαμερικανοί και “ανήσυχοι” πολίτες”. Η Meta ανέφερε ότι η εκστρατεία περιελάμβανε “τη δημιουργία πλασματικών ειδησεογραφικών μέσων”.

Η έκθεση υποστήριξε ότι “η εκστρατεία αγόρασε μη αυθεντική εμπλοκή (δηλαδή likes και followers) από το Βιετνάμ για να κάνει το περιεχόμενό της να φαίνεται πιο δημοφιλές από ό,τι ήταν”.

Η Meta ανέφερε: “Ενώ τα άτομα που βρίσκονταν πίσω από αυτήν προσπάθησαν να αποκρύψουν την ταυτότητα και τον συντονισμό τους, βρήκαμε συνδέσμους με την STOIC, μια εταιρεία πολιτικού μάρκετινγκ και επιχειρηματικών πληροφοριών με έδρα το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Είναι πλέον απαγορευμένο από την πλατφόρμα μας”.

Το FakeReporter ανέφερε ότι ο ιστότοπος που στόχευε τους Καναδούς φιλοξενούνταν στην ίδια διεύθυνση IP που φιλοξενούσε πολυάριθμους άλλους λογαριασμούς που στόχευαν φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές.

Ακόμα κι έτσι, η εκστρατεία μπορεί να είχε περιορισμένο αντίκτυπο.

Το FakeReporter ανέφερε ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί είχαν περίπου 40.000 ακόλουθους σε X, Facebook και Instagram, ενώ η Meta υπέδειξε ότι πολλοί μπορεί να ήταν bots.

Οι New York Times ανέφεραν ότι το Υπουργείο Διασποράς ξεκίνησε την εκστρατεία τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, καθώς Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της τεχνολογίας προέτρεπαν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας να γίνουν “ψηφιακοί στρατιώτες”.

Το Υπουργείο Διασποράς, του οποίου ηγείται ο Amichai Chikli, συνεργάτης του Νετανιάχου με στενές σχέσεις με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, αρνήθηκε την ανάμειξη στην εκστρατεία. Η STOIC δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το υπουργείο εποπτεύει διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Voices of Israel, η οποία έλαβε το ήμισυ της αρχικής χρηματοδότησής της από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά δεν της ανατέθηκε η εκτέλεση της εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Η Voices of Israel, η οποία δεν υπόκειται στον ισραηλινό νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης, ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει το κίνημα του μποϊκοτάζ, της αποεπένδυσης και των κυρώσεων (BDS) και τον δήθεν αντισημιτικό λόγο, επιστρατεύοντας φιλοϊσραηλινούς ακτιβιστές και οργανώσεις στις προσπάθειες της δημόσιας διπλωματίας του Ισραήλ.

Ο ιστότοπος της Voices of Israel αναφέρει ότι η αποστολή της εταιρείας είναι “να ενισχύσει την εικόνα του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή και να καταπολεμήσει την απονομιμοποίηση και τον νέο αντισημιτισμό παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας εργαλεία δημόσιας διπλωματίας”.

“Ο ρόλος του Ισραήλ σε αυτό είναι απερίσκεπτος και μάλλον αναποτελεσματικός. Το γεγονός ότι το Ισραήλ διεξήγαγε μια επιχείρηση που παρεμβαίνει στην πολιτική των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ανεύθυνο”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του FakeReporter Achiya Schatz.

Στο αποκορύφωμά της, η εκστρατεία περιελάμβανε εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς που εμφανίζονταν ως πραγματικοί Αμερικανοί στο X, το Facebook και το Instagram για να δημοσιεύουν σχόλια υπέρ του Ισραήλ.

Τα μηνύματα, που συχνά δημιουργούνταν από την τεχνητή νοημοσύνη ChatGBT, στόχευαν μαύρα και δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries, του εκπροσώπου της Νέας Υόρκης Ritchie Torres και του γερουσιαστή Raphael Warnock από τη Τζόρτζια. Οι αναρτήσεις τους προέτρεπαν να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση του στρατού του Ισραήλ.

Η εκστρατεία δημιούργησε επίσης τρεις ψεύτικους αγγλόφωνους ειδησεογραφικούς ιστότοπους με ονόματα όπως Non-Agenda και UnFold Magazine. Παρουσίαζαν άρθρα υπέρ του Ισραήλ και χρησιμοποιούσαν ισλαμοφοβικά μηνύματα.

Το Non Agenda συχνά συνδεόταν με περιεχόμενο που αναρτήθηκε από το Visegrád 24, έναν λογαριασμό X με επιρροή και ένα εκατομμύριο οπαδούς, ο οποίος προωθεί φιλοϊσραηλινές αφηγήσεις και έχει δεσμούς με μια διαδικτυακή προσωπικότητα γνωστή ως Radio Genoa, η οποία προωθεί αντιμεταναστευτικές και ακροδεξιές αφηγήσεις στην Ευρώπη.

Το FakeReporter δήλωσε ότι οι ιστότοποι αντιγράφουν υλικό από το CNN και τη Wall Street Journal για να προωθήσουν την πολεμική στάση του Ισραήλ. Ψεύτικοι λογαριασμοί στο Reddit παρέπεμπαν στα άρθρα των ιστότοπων για να βοηθήσουν στην προώθησή τους.

Το FakeReporter περιέγραψε την εκστρατεία ως “μια μεγάλης κλίμακας, καλά συντονισμένη προσπάθεια επίθεσης και συκοφάντησης ομάδων που είναι συνήθως φιλοπαλαιστινιακές. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν πολίτες δυτικών χωρών (κυρίως των ΗΠΑ και του Καναδά) ισλαμικής καταγωγής, χρησιμοποιώντας βαθιά ισλαμοφοβικό και αντιμεταναστευτικό περιεχόμενο”.

Στον Καναδά, ψεύτικοι λογαριασμοί που έφεραν το όνομα United Citizens for Canada (Ενωμένοι Πολίτες για τον Καναδά) παρουσίαζαν τους καναδούς μουσουλμάνους ως απειλητικούς για τις δυτικές αξίες. Υποστήριξαν ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στον Καναδά επιδιώκουν την εφαρμογή του νόμου της Σαρία. Οι λογαριασμοί προέτρεπαν τους Καναδούς δημοσιογράφους να αναφέρουν την υποτιθέμενη απειλή.

“Το δίκτυο, το οποίο περιελάμβανε τουλάχιστον 50 λογαριασμούς στο Facebook, 18 στο Instagram και περισσότερους από εκατό στο X, ενίσχυσε αντιμουσουλμανικές και ισλαμοφοβικές αφηγήσεις που απευθύνονταν στο καναδικό κοινό”, δήλωσε το Digital Forensic Research Lab

Το Εργαστήριο σημείωσε ότι η εκστρατεία χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αλλάξει τις λέξεις που έλεγε ένας γενειοφόρος άνδρας που φορούσε μουσουλμανικό κρανίο σε μια συγκέντρωση. Το Εργαστήριο ανέφερε επίσης ότι μια φωτογραφία μουσουλμάνων που κρατούν ένα πανό είχε τροποποιηθεί ψηφιακά ώστε να γράφει “Σαρία για τον Καναδά”.

Ο λογαριασμός United Citizens for Canada (Ενωμένοι Πολίτες για τον Καναδά), ο οποίος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ανήσυχους κατοίκους του Καναδά, επέστησε την προσοχή σε αυτό που περιέγραψε ως “την αυξανόμενη παρουσία και υποστήριξη για αντιφιλελεύθερα, επιθετικά και βίαια ισλαμικά κινήματα και οργανώσεις στον Καναδά”.

Άλλοι ιστότοποι περιλάμβαναν το Arab Slave Trade, το οποίο αντέγραφε περιεχόμενο της Wikipedia για να υπενθυμίσει στους μαύρους Αμερικανούς ότι οι Άραβες ήταν έμποροι σκλάβων στην Αφρική, και το Serenity Now, το οποίο αυτοχαρακτηριζόταν ως αναρχικό και αντικαθεστωτικό σε μια προσπάθεια να πείσει τους νέους Αμερικανούς να αντιταχθούν στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, επειδή “τα κράτη είναι ανθρωπογενείς δομές” και ένα παλαιστινιακό κράτος “θα έβλαπτε τους στόχους του προοδευτικού κινήματος”.

Κατά κάποιο τρόπο, η ισραηλινή εκστρατεία μπορεί να απέτυχε.

“Αν νομίζετε ότι πρέπει να με “επηρεάσετε” για να είμαι υπέρ του Ισραήλ, τότε παρακαλώ δείτε έναν γιατρό γιατί ο εγκέφαλός σας μπορεί να σαπίζει. Οι φλύαροι ηλίθιοι που βρίσκονται πίσω από αυτή την ντροπιαστική επιχείρηση θα πρέπει να απολυθούν για μεγάλη ανικανότητα. Μια επιχείρηση ξένης επιρροής που ξεχωρίζει τους μαύρους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου είναι ρατσιστική. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ φυλής και Ισραήλ στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών”, έγραψε στο Twitter ο κ. Τόρες, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ισραήλ στο Κογκρέσο, ο οποίος αποτέλεσε στόχο της εκστρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου