Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Πάνω από 500 συλλήψεις πολιτών και πολιτικών στο Μπανγκλαντές


AP Photo/Anik Rahman
Πάνω από 500 συλλήψεις πολιτών και πολιτικών στο Μπανγκλαντές
efsyn.gr

Σημαντική νίκη των πολιτών χθες στο Μπανγκλαντές, όπου πνίγηκαν στο αίμα οι μεγάλες διαδηλώσεις για ρουσφετολογικές προσλήψεις από το κράτος, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ήρε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις στον δημόσιο τομέα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ντάκα Φαρούκ Χοσεΐν δήλωσε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα, μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών. «Μεταξύ αυτών είναι ηγέτες του BNP», του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος.

Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν.

Η κοινωνική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική για την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα, η οποία αποδοκιμάζεται από τους διαδηλωτές με το σύνθημα «Κάτω η δικτάτορας». Η καταστολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters, και 133 άνθρωποι σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την περασμένη εβδομάδα η Σεΐχ Χασίνα έριξε λάδι στη φωτιά, παραλληλίζοντας τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου