Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Εντείνεται η καταστολή του BDS στη Γερμανία

Η καταστολή από τη Γερμανία στον ακτιβισμό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έφτασε σε νέα επίπεδα τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις (BDS) είναι τώρα υπό την υποψία ότι είναι μια «εξτρεμιστική ομάδα».

Η Verfassungsschutzbericht 2023 (Έκθεση Συνταγματικής Προστασίας) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών και Εσωτερικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουνίου, υποστηρίζει ότι το BDS είναι ένα κίνημα που χαρακτηρίζεται από αντιισραηλινές θέσεις και δηλώσεις, «και οι δομές, οι οπαδοί και οι υποστηρικτές του, που μπορούν να αποδοθούν σε αυτό, σχετίζονται με τον κοσμικό παλαιστινιακό εξτρεμισμό».

Οι νομικές συνέπειες αυτού ωθούν τη χώρα βαθύτερα σε αυτό που πολλοί θεωρούν όλο και περισσότερο ως κράτος επιτήρησης.
Σύμφωνα με τη Nadija Samour, δικηγόρο ποινικής υπεράσπισης που συχνά αμφισβητεί τη φίμωση των παλαιστινιακών φωνών στη Γερμανία, η νέα κίνηση δεν σημαίνει ότι το BDS είναι παράνομο, αλλά τώρα θα αντιμετωπίσει παρακολούθηση από τη Μυστική Υπηρεσία.
«Το γεγονός ότι η Μυστική Υπηρεσία παρακολουθεί το BDS σημαίνει για τους ακτιβιστές ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά στην επικοινωνία και στις ομάδες τους, μπορούν να διεισδύσουν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών», λέει. «Δημιουργούν μια διαρκώς διευρυνόμενη νόμιμη γκρίζα ζώνη, σε στυλ McCarthy», προσθέτει.

Συγχέοντας τον αντισιωνισμό με τον αντισημιτισμό
Οι ομάδες που είναι ήδη παράνομες στη Γερμανία περιλαμβάνουν το Samidoun, το Palestinian Prisoner Solidarity Network και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Το BDS είναι ένα κίνημα υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων με κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, εμπνευσμένο από το τελικά επιτυχημένο Νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η BDS έχει δει πολλές πρόσφατες επιτυχίες, όπως η Sodastream να κλείνει ένα από τα εργοστάσιά της σε έναν παράνομο ισραηλινό οικισμό, αποστολές όπλων με προορισμό το Ισραήλ να εμποδίζονται να ελλιμενιστούν σε λιμάνια από το κοινό, λιμενεργάτες, κυβερνήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τράπεζες και εκκλησίες υπακούοντας στο κάλεσμα για αποεπένδυση από παράνομους οικισμούς και άλλες οντότητες που ευνοούν την κατοχή.

Η γερμανική έκθεση συνήθως συγχέει τον αντισιωνισμό και το BDS με τον αντισημιτισμό και λέει ότι «ένας καθοριστικός παράγοντας για τους κοσμικούς Παλαιστίνιους εξτρεμιστές είναι η εδαφική σύγκρουση με το Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ συχνά ταυτίζεται με «τους Εβραίους».

Η Γερμανία θεωρεί τον εαυτό της άνευ όρων στο πλευρό του Ισραήλ , ανεξάρτητα από τις ενέργειες του τελευταίου, και μάλιστα παρενέβη για να υπερασπιστεί το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της δίκης του στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Το 2008, η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μάλιστα ότι η ασφάλεια και η ύπαρξη του Ισραήλ είναι αναπόσπαστα στοιχεία της γερμανικής «Staatsräson», του πυρήνα του εθνικού της συμφέροντος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το BDS χαρακτηρίζεται επίσημα ως προβληματικό στη Γερμανία.

Ενώ το BDS στη Γερμανία ιδρύθηκε το 2009 και δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνημα έξω από την πρωτεύουσα Βερολίνο. Το 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου ενέκρινε ψήφισμα για να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις του BDS όταν ένας κάτοικος ζήτησε να χρησιμοποιηθεί μια αίθουσα δημόσιου μουσείου για μια συζήτηση. σχετικά με το θέμα.

Πέντε χρόνια αργότερα, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η απόφαση ήταν «αντισυνταγματική».

Το 2019 , το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επισήμανσης του BDS ως «αντισημιτικού»...

Πηγή: Newarab.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου