Το κείμενο αυτό της Ομοσπονδίας των στρατιωτικών αποτυπώνει την πραγματικότητα του Στρατού.
Έρχεται να γκρεμίσει την ψευδή εικόνα που κατασκευάζει το Υπουργείο Άμυνας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Οι ανακοινώσεις και να βίντεο του ΓΕΣ για να στρατολογήσουν την νεολαία στις Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύονται φθηνή προπαγάνδα.
Καλούμε την νεολαία να γυρίσει την πλάτη στον Στρατό και να μην δηλώσουν Στρατιωτικές Σχολές
Από Armyvoice News
Ένοπλες Δυνάμεις: Τοξικές οι συνθήκες εργασίας, λέει η ΠΟΕΣ – Ζητά από τον ΥΕΘΑ να επαναφέρει το πρότερο καθεστώς αναγνώρισης της θητείας
Ο υπουργός Άμυνας φαίνεται να έχει ξεχάσει τις βασικές αρχές που διέπουν τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια των στρατιωτικών.
Οι συνθήκες εργασίας και η οικονομική ασφυξία που επιβάλλονται στους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις εξωθούν τους στρατιωτικούς σε μαζικές παραιτήσεις.
Η έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας και η επιβολή υπέρογκων ποσών για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο χρόνο αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
Με την απαιτούμενη δαπάνη να εκτινάσσεται από τα 1.700 στα 6.400 ευρώ, οι στρατιωτικοί πλέον αναζητούν διέξοδο από το τοξικό κλίμα που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο για οκτώ χρόνια καταδεικνύει την αδιαφορία του Υπουργείου προς τα προβλήματα των στρατιωτικών, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά.
Αντί να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, οι στρατιωτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς οικονομικές πιέσεις και νομικές επιβαρύνσεις.
Είναι πλέον καιρός ο υπουργός να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της ΠΟΕΣ και της Ένωσης Στρατιωτικών Δράμας και να επαναφέρει το παλαιότερο καθεστώς εξαγοράς της θητείας, παρέχοντας στους στρατιωτικούς τη δυνατότητα να παραιτηθούν με αξιοπρέπεια και καλύτερους όρους.
Ένοπλες Δυνάμεις: Τοξικές οι συνθήκες εργασίας
Η επιστολή της ΠΟΕΣ
Όπως έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη η Ομοσπονδία μας και, δυστυχώς, δεν μπορεί να διαψευστεί, οι στρατιωτικοί εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους ώστε να απεμπλακούν από το τοξικό κλίμα που επικρατεί στις ΕΔ, προσπαθώντας σε αυτό το πλαίσιο να εξασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Σε αυτό το πνεύμα, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.) λαμβάνει το τελευταίο διάστημα αυξανόμενα παράπονα από στρατιωτικούς (όχι μόνο μέλη της), τα οποία, δικαίως θεωρούμε, διαμαρτύρονται για το ιδιαίτερα υψηλό ποσό που απαιτείται για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο χρόνο στο πλαίσιο του ν.4387/2016.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για την εν λόγω ενέργεια ανέρχεται σε έξι χιλιάδες τετρακόσια (6.400) ευρώ, όταν με το προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν περί τα χίλια επτακόσια (1.700).
Το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται από τα στελέχη οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, αποδεικνύει το μέγεθος της απόγνωσης στην οποίαν έχουν φτάσει οι στρατιωτικοί, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου υπολογίζουν εάν θα μπορέσουν να ψωνίσουν στο σούπερ μάρκετ, άρα ένα τέτοιο ποσόν είναι απαγορευτικό.
Μόλις πρόσφατα διαβάσαμε σε ΜΜΕ ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μισθωτούς, ευρώ εργάζονται περί το μισό έτος για να καταβάλουν φόρους και να πληρώνουν τις συναφείς κρατήσεις. Οι στρατιωτικοί δεν εξαιρούνται από αυτή τη «μέριμνα», βεβαίως.
Το Κράτος παίρνει ήδη αρκετά από το εισόδημα και επιστρέφει ελάχιστα, όπου κι αυτά επιχειρεί διαρκώς να τα συμπιέζει. Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται ποσά για αναγνώριση συνταξίμων ετών τα οποία έχουν καταντήσει να ανάγονται στη σφαίρα του φανταστικού καθ’ όσον είναι μη υπαρκτά ως αποταμίευση.
Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι η πρόταση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Δράμας για επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς εξαγοράς / αναγνώρισης της θητείας που ίσχυε μέχρι 31.12.2016 είναι ρεαλιστική και δύναται να υιοθετηθεί. προκειμένου να επέλθει τροποποίηση του σχετικού πλαισίου με τρόπο που να επαναφέρει το παλαιότερο καθεστώς, δηλαδή ως ίσχυε έως την 31.12.2016.
Οι στρατιωτικοί εξωθούνται σε παραιτήσεις λόγω των συνθηκών εργασίας και της οικονομικής κατάστασης, ή απολύονται με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, κατόπιν νομοθετημάτων της Πολιτείας.
Τουλάχιστον εξασφαλίστε το δικαίωμα σε όσους το επιθυμούν να παραιτούνται με καλύτερους όρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου