Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Σύννεφα πολέμου πάνω από το Λίβανο

Σύννεφα πολέμου πάνω από το Λίβανο – Γιώργος Βενέτης
Η κλιμακούμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, απειλεί να επεκτείνει τη σύγκρουση στη Γάζα, σε έναν πλήρη περιφερειακό πόλεμο. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν ανταλλάξει επιθέσεις με πυραύλους, με αποτέλεσμα την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων από το βόρειο Ισραήλ και το νότιο Λίβανο. Οι δύο πλευρές έχουν κάνει καταστροφικούς πολέμους στο παρελθόν, αλλά μια ψυχρή ειρήνη επικρατεί για σχεδόν 17 χρόνια. Αυτή η ειρήνη βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο, καθώς η Χεζμπολάχ μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συμμετέχει στη σύγκρουση με την εκτόξευση πυραύλων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα, 80.000 Ισραηλινοί έποικοι που ζουν στο βορρά έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένα σε ξενοδοχεία σε όλο το Ισραήλ ενώ περιμένουν την ηρεμία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος λειτουργεί περισσότερο σαν στρατιωτικός παρά ως διπλωμάτης, έχει ήδη δηλώσει ότι το μέλλον επιφυλάσσει ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Επιπλέον, ο Ισραηλινός διπλωμάτης έχει ήδη προβλέψει την καταστροφή της στρατιωτικής οργάνωσης. Να υπενθυμίσουμε βέβαια, ότι και ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στην αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα, ότι η Χαμάς θα καταστραφεί…

Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανακοίνωσε, ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά των ισραηλινών δυνάμεων θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να είναι το ζητούμενο, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει, αντ’ αυτής, εισβολή στο νότιο Λίβανο!

Η Χεζμπολάχ, της οποίας η δύναμης, ξεπερνά τους 100.000 άνδρες, είναι καλά προετοιμασμένη για ενδεχόμενη σύγκρουση. Ο Νότιος Λίβανος έχει καλά οργανωμένες θέσεις μάχης και σήραγγες. Περισσότεροι από 150.000 πύραυλοι, πολλοί από τους οποίους μεγάλου βεληνεκούς, είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον στρατιωτικών και οικονομικών στόχων στο Ισραήλ. Να υπενθυμίσουμε, ότι η εισβολή στο Νότιο Λίβανο το 2006 είχε ως αποτέλεσμα την ολική ήττα του ισραηλινού στρατού.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε για έναν πόλεμο «χωρίς κανόνες ή όρια, στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα», σε περίπτωση μεγάλης ισραηλινής επίθεσης εναντίον της λιβανικής πολιτοφυλακής. Επιπρόσθετα, τα υπόλοιπα μέλη του άξονα της αντίστασης, οι σιιτικές ομάδες στη Συρία, οι ιρακινές πολιτοφυλακές και οι Χούθι στην Υεμένη, είναι έτοιμα να συμπράξουν με τη Χεζμπολάχ. Το ξέσπασμα του πολέμου θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει το θάνατο του Ισραήλ ως κράτος εποίκων. Οι πυραυλικές επιθέσεις κατά υποδομών και στρατιωτικών στόχων, θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των εποίκων στο ισραηλινό κράτος. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, εάν συνεχιστεί η σύγκρουση.

Η στάση των ΗΠΑ

Παρά τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης που επικρέμεται συνεπεία των ισραηλινών σχεδίων, η αμερικανική διοίκηση μέσω του απεσταλμένου της στην περιοχή Άμος Χόχσταϊν, εξέδωσε προειδοποιήσεις προς Λιβανέζους αξιωματούχους, ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει περιορισμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και ότι θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση. Η Ουάσιγκτον έχει μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Όποια και αν είναι η αξία αυτών των μηνυμάτων, για την αποτροπή της επιθετικής συμπεριφοράς της Χεζμπολάχ, αυτά ενθαρρύνουν το Ισραήλ.

Ο Χόχσταϊν προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές αρχές σκοπεύουν να επικεντρωθούν στα βόρεια σύνορα για να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ από την περιοχή, έτσι ώστε οι εκτιμώμενοι 60.000 έως 96.000 εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν ξεκινήσουν τα σχολεία το φθινόπωρο.

Εάν ξεσπάσει ένας πόλεμος Ισραήλ- Χεζμπολάχ, τότε, όπως και στην περίπτωση της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου θα δει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως συμμέτοχους της σύγκρουσης, με παρεπόμενες τις σχετικές αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης, της διπλωματικής απομόνωσης και της δίψας για εκδίκηση από βίαιους παράγοντες. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα έχει ένα τεράστιο διπλωματικό κόστος για την υπερατλαντική δύναμη, η οποία χάνει θέσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτό φαίνεται πως δεν προσμετράται από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον…

Ένταση της σύγκρουσης

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου, αλλά η σύγκρουση εντάθηκε πρόσφατα, αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον Ταλέμπ Σάμι Αμπντουλάχ, ένα από τα υψηλότερα στελέχη της Χεζμπολάχ. Η ομάδα απάντησε εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και ρουκέτες στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ παράλληλα, δημοσίευσε ένα βίντεο άνω των εννέα λεπτών, που δείχνει πώς ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατόρθωσε να τραβήξει βίντεο χωρίς να εντοπιστεί από τα αντιαεροπορικά συστήματα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το drone διείσδυσε σε ισραηλινές περιοχές και συγκέντρωσε σημαντικές πληροφορίες για ευαίσθητες περιοχές στο βορρά. Μια σειρά από στρατηγικούς στόχους καταγράφηκαν σε φιλμ, όπως το λιμάνι της Χάιφα, το αεροδρόμιο, στρατιωτικές βάσεις, το εργοστάσιο όπλων Rafael, τα νησιά Kiryat Shmona, το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, πολλές κατοικημένες γειτονιές και εμπορικά συγκροτήματα. Στη συνέχεια, το drone επέστρεψε με ασφάλεια στον Λίβανο.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ σημείωσαν ότι η Χεζμπολάχ μετέδωσε το μήνυμα μέσω βίντεο, απαντώντας στις απειλές του Ισραήλ να αναλάβει δράση κατά του Λιβάνου, λέγοντας ότι η κλίμακα των στρατιωτικών στόχων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ θα ήταν σημαντική σε αυτή την περίπτωση. Το γεγονός ότι drones της Χεζμπολάχ μπορούν να πετάξουν πάνω από το Ισραήλ χωρίς να ενοχλούνται από την αεράμυνα, είναι ένα τεράστιο χαστούκι για τον ισραηλινό στρατό.

Ο Νασράλα είπε με περηφάνια ότι το βίντεο τραβήχτηκε από ένα drone που «πετούσε για ώρες» πάνω από το λιμάνι της Χάιφα. Προειδοποίησε επίσης, ότι η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει μόνο μέρος των όπλων της. «Έχουμε αναπτύξει μερικά από τα όπλα μας, και κρατάμε άλλα για τις επόμενες μέρες…», είπε ο Νασράλα χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Πριν από χρόνια, μιλούσαμε για 100.000 μαχητές. Σήμερα έχουμε ξεπεράσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό. Η αντίσταση έχει περισσότερους μαχητές από αυτούς που χρειάζεται ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες», πρόσθεσε ο Νασράλα.

Εκτιμήσεις για πόλεμο πλήρους κλίμακας

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ σύντομα. «Η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο είναι επικείμενη», τιτλοφορείται η Bild, η οποία δίνει ημερομηνία έναρξης των μαχών: «Το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο μόλις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου».

Ένας συνδυασμός παραγόντων θα διαδραματίσει ρόλο για μία ισραηλινή απόφαση περί εισβολής στον Λίβανο. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η κατάσταση των Ισραηλινών που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας εκεί και έχουν στεγαστεί σε ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ ή σε άλλα προσωρινά καταλύματα. Αυτό αποτελεί σημείο πίεσης για την κυβέρνηση.

Η προσωπική πολιτική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξακολουθεί επίσης να είναι καθοριστικός παράγοντας της ισραηλινής στάσης, σε αυτό το ζήτημα. Έχει γίνει γενικά αποδεκτό, ότι η εξουσία του Νετανιάχου και πιθανώς επίσης η ικανότητά του να αποφεύγει τις κατηγορίες για διαφθορά, θα συνεχιστεί μόνο όσο το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Η θητεία του Νετανιάχου εξαρτάται επίσης από τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού του με ακροδεξιούς εξτρεμιστές, κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, οι οποίοι είναι και οι δύο σκληροπυρηνικοί όσον αφορά τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Χεζμπολάχ.

Ο Σμότριχ ζήτησε στρατιωτική εισβολή βαθιά στον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ δεν εκπληρώσει το τελεσίγραφο για αποχώρηση των δυνάμεών της από το νότιο Λίβανο. Ο Μπεν-Γκβιρ ισχυρίζεται, ότι ακόμη και η απαίτηση του Σμότριχ δεν είναι αρκετή και το Ισραήλ θα πρέπει να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την πλήρη καταστροφή της Χεζμπολάχ. Ένας πρόσθετος παράγοντας της πολιτικής-σύγκρουσης, είναι η γνώμη σε μέρος του Ισραηλινού λαού, ότι ο νότιος Λίβανος είναι μέρος του «μεγάλου Ισραήλ» που ήταν δώρο από τον Θεό και είναι δίκαια η στρατιωτική κατάκτηση του.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ του 2006 δίνει μια γεύση του πώς μπορεί να μοιάζει μια νέα σύγκρουση, αλλά ο νέος πόλεμος είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο καταστροφικός. Στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και το ενδεχόμενο, μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο να προκαλέσει περαιτέρω τους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότιι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την υποστήριξή της στον λεγόμενο «ιρανικό άξονα». Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει ένα σύστημα αεράμυνας στη Χεζμπολάχ. Αυτές οι παράμετροι δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από μία αμερικανική εξωτερική πολιτική που βρίσκεται σε περιδίνηση και από το Νετανιάχου που άγχεται για την πολιτική του επιβίωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου