Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Υεμένη: Κυβέρνηση και εφοπλιστές στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ

Παναγιώτης Ξοπλίδης

Αποκαλυπτική υπήρξε η συνδρομή της Ελλάδας στην πρόσφατη επιδρομή του κράτους-δολοφόνου στην Υεμένη

Η ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνει τις πολεμικές της επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, καθώς η επιβίωση της εξαρτάται πλέον από την συνέχιση ενός αέναου πολέμου. Η επίθεση με πολεμικά αεροσκάφη εναντίον των ανταρτών Χούθι στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης ήταν ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς το Ιράν για την δυνατότητα πραγματοποίησης άμεσων χτυπημάτων σε μεγάλη απόσταση. Είχε προηγηθεί η επίθεση των Χούθι με drone στο Τελ Αβίβ, η οποία επίσης απέδειξε ότι τα περίφημα συστήματα της ισραηλινής αεράμυνας δεν είναι αδιαπέραστα.

Για τον λαό της Υεμένης ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί είναι καθημερινότητα. Οι Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανά και το πολυπληθέστερο βόρειο τμήμα της χώρας, επιρρίπτουν ευθύνες όχι μόνο σε Ισραήλ, ΗΠΑ, Βρετανία, αλλά και στα αραβικά κράτη. Άλλωστε, σχεδόν το σύνολο αυτών – με πρωτεργάτη τη Σαουδική Αραβία – συμμετέχει εδώ και μια δεκαετία στην επιχείρηση ανατροπής τους, σε συνεργασία ακόμα και με δυνάμεις της Αλ Κάιντα και του ISIS. Το λιμάνι της Χοντέιντα ήταν πεδίο μάχης για χρόνια καθώς αποτελεί το βασικό σημείο εισόδου για καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Μια νέα κλιμάκωση του εμφύλιου πολέμου στη χώρα δε θα αναζωπυρώσει και την σύγκρουση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, η οποία είχε «παγώσει» μετά από διαμεσολάβηση της Κίνας που παίζει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της γεωπολιτικής σύγκρουσης παγκοσμίως, καθώς η Ερυθρά Θάλασσα είναι παράλληλα και μια κρίσιμη εμπορική οδός. Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει ειδικά συμφέροντα για την περιοχή αυτή και στηρίζει την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις. Η αποκάλυψη από ελληνικά και ισραηλινά δίκτυα ότι της επιδρομής είχε προηγηθεί πριν δύο μήνες μια «πρόβα τζενεράλε» νοτίως της Κρήτης, εντός του FIR Αθηνών, δείχνει ότι η συνεργασία του ελληνικού στρατού με ένα στρατό που καταδικάζεται από τον ΟΗΕ για παράνομη κατοχή και γενοκτονία, είναι σήμερα πιο στενή από ποτέ. Τα ισραηλινά αεροπλάνα που βομβάρδισαν την Υεμένη είχαν κάνει άσκηση στην Ελλάδα μαζί με δεκάδες ελληνικά αεροσκάφη, δοκιμάζοντας τον εναέριο ανεφοδιασμό με καύσιμα. Τα σενάρια των κοινών ασκήσεων αφορούν την ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας σε χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα με το Ισραήλ και αυτό έγινε πράξη στην επίθεση της Χοντέιντα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ήδη ότι δεν θα διστάσει καθόλου να συμμετάσχει ακόμα και σε ευρύτερες πολεμικές επιχειρήσεις, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο βλέπει άλλωστε τα κέρδη του να εκτοξεύονται σε αυτές τις συνθήκες. Ως το πιο δυναμικό, αλλά και αδίστακτο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινήσεις στρατιωτικής εμπλοκής στην Υεμένη μαζί με ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η ελληνική αεροπορία έχει παρελθόν συνεργασίας και συνεκπαίδευσης και με Σαουδάραβες πιλότους που βομβάρδιζαν ανελέητα για χρόνια τους Χούθι με εκατόμβες άμαχων θυμάτων. Η Ελλάδα είχε προχωρήσει και στην αποστολή οπλισμού και πυραυλικών συστημάτων προς την Σαουδική Αραβία σε μια περίοδο που λόγω της δολοφονίας Κασόγκι, ακόμα και οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν προχωρήσει σε μια υποκριτική κίνηση περιορισμού της στρατιωτικής τους βοήθειας προς αυτή.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις των Χούθι με στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είναι τροχοπέδη για τους Έλληνες εφοπλιστές. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς ναυτιλιακοί όμιλοι έχουν εδώ και καιρό εγκαταλείψει αυτή τη θαλάσσια οδό, επιλέγοντας τα ταξίδια από το νότιο άκρο της Αφρικής. Όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, όμως, οι Έλληνες εφοπλιστές, παρά τους κινδύνους για τα πληρώματα, εξακολουθούν τις αποστολές θανάτου στην περιοχή. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την ζωή των ναυτεργατών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας στοιχεία για τουλάχιστον 15 πλοία ελληνικών συμφερόντων που έχουν γίνει στόχος επιθέσεων. Στο ένα υπήρχαν, μάλιστα, τρεις νεκροί και ένας τραυματίας, μετανάστες εργάτες που θυσιάζονται στο κυνήγι του κέρδους.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο για άλλη μια φορά δείχνει το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο καθώς η εκτόξευση των ναύλων στην περίοδο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει και τα κέρδη του σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ στα πλοία τους κυματίζουν σημαίες φορολογικών παραδείσων. Εκεί όπου αυγατίζουν και οι καταθέσεις των αιματοβαμμένων εφοπλιστικών κερδών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (27.7.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου