Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Οι φοιτητικές εστίες»

Νίκος Μανάβης

Εμπορική αξιοποίηση από την πρυτανική αρχή Παπαγεωργίου

Πρωτότυπους τρόπους για να αντλήσει πόρους βρίσκει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα προχωρά στην αξιοποίηση των φοιτητικών εστιών της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου για να αποκομίσει έσοδα: «Αυτό το καλοκαίρι οι Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποδέχονται την Πανεπιστημιακή και Ερευνητική Κοινότητα της Ελλάδας», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και λίγο πιο κάτω διαβάζουμε: «Προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου/ης είναι να αποτελεί μέλος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ή Ερευνητικού Κέντρου».

Λίγο πιο κάτω, πάντα στην ιστοσελίδα των φοιτητικών κατοικιών Πανεπιστημίου Αιγαίου (esties.aegean.gr), διαβάζουμε πως η τιμή του μονόκλινου δωματίου είναι 22 ευρώ και η τιμή δίκλινου 27 ευρώ. Επίσης, η ίδια ιστοσελίδα δίνει πληροφορίες για τα αξιοθέατα κάθε νησιού και τις παραλίες που μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους οι επισκέπτες.

Είναι φανερό πως τα πιθανά έσοδα, που θα αντλήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από αυτή την ενέργεια, είναι μικρά. Ωστόσο η πρυτανική αρχή, η οποία αναδείχθηκε προ διετίας περίπου ως προοδευτική, δείχνει εξαιρετικά πρόθυμη να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες λογικές που οδηγούν στην εμπορική αξιοποίηση κάθε δομής και λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Στην κριτική που της ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε ο πρύτανης Δημήτρης Παπαγεωργίου. «Η ανακοίνωση για τη χρήση εστιών από μέλη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ή Ερευνητικών Κέντρων γίνεται στο πλαίσιο της διερεύνησης ή της σύναψης επιστημονικών συνεργασιών. Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν όλοι/ες οι δικαιούχοι άλλων κατηγοριών, δηλαδή φοιτητές/φοιτήτριες, διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου, μέλη συνεδρίων, θερινών σχολείων, κ.ο.κ. και στη συνέχεια θα υπάρξει διαθεσιμότητα δωματίων για μέλη άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ή Ερευνητικών Κέντρων», σημείωσε.

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της απάντησής του, ανέφερε πως κάθε φοιτητής που διαμένει σε εστία του πανεπιστημίου, καλείται να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ ως εγγύηση για να καλυφθούν πιθανές σοβαρές φθορές στα δωμάτια. Επίσης, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, οι φοιτητές που διαμένουν σε εστίες θα πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτιά τους, προκειμένου να μπορούν να ενοικιαστούν. Όσοι φοιτητές θέλουν να παραμείνουν σε αυτά, θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο των 60 ευρώ ανά μήνα. Δηλαδή 120 ευρώ το δίμηνο. Όσοι από τους φοιτητές αδυνατούν να πληρώσουν τα 120 ευρώ, η μόνη επιλογή που έχουν, είναι να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους σε χώρο του πανεπιστημίου.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, προχωρά στην εμπορική αξιοποίηση των φοιτητικών εστιών και φυσικά αυξάνει το κόστος διαβίωσης των πιο αδύναμων οικονομικά φοιτητών. Οι παραπάνω επιλογές της γίνονται σε μια περίοδο που ήδη το κόστος ζωής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι εξαιρετικά υψηλό. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν στα νησιά του Αιγαίου. Διαχρονικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλα τα νησιά είναι η έλλειψη φοιτητικών εστιών, διότι πάντα οι πρυτανικές αρχές το έθεταν σε δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (13.7.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου