Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Βαρβαρότητα, διαφθορά και μπίζνες οι Ολυμπιάδες

Πόπη Δέδε – Δεσύλλα*

Με αφορμή τους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι (26/7 – 11/8), αξίζει μια αναδρομή στην ιστορία τους από την αρχαιότητα έως την εποχή μας.

«Από τα μύρια δεινά στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το γένος των αθλητών»: Ευριπίδης. Ήξερε ο τραγικός μας ποιητής ότι στην Ολυμπία τα αθλητικά αγωνίσματα αποτελούσαν τον αλληλοσπαραγμό των αντιπάλων, ένα στίβο φόνων και σωματικών συμφορών. Στα τρία κυρίως αγωνίσματα, τα πιο βάρβαρα της ιστορίας, στην πάλη, στην πυγμαχία και το παγκράτιον, ο ένας από τους δύο αντιπάλους έπεφτε συνήθως νεκρός από στραγγαλισμό ή θραύση του κρανίου, ή παρέμενε δια βίου ανάπηρος εξαιτίας των καταγμάτων, των στρεβλώσεων και των εξορύξεων των οφθαλμών! Τα περισσότερα πρόσωπα των αθλητών παραμορφώνονταν,κυρίως στην πυγμαχία, επειδή οι παλάμες των αντιπάλων ήταν οπλισμένες με σκληρούς ιμάντες,ενισχυμένους με μεταλλικά επιθέματα και καρφιά!

Το παγκράτιον, η πάλη και η πυγμαχία αποτελούσαν τα πιο φρικαλέα και επικίνδυνα αγωνίσματα. Στο παγκράτιον επιτρέπονταν τα πάντα, ακόμη και η εξόρυξη με τα δάκτυλα των οφθαλμών του αντιπάλου, ή ο στραγγαλισμός του! Ο θάνατος ή η αχρήστευση του αντιπάλου αποτελούσε ένα πολεμικό θέαμα που έκανε τους θεατές να πανηγυρίζουν! Την αχρειότητα που κυριαρχούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποκαλύπτουν και οι παραστάσεις των νομισμάτων.Ακόμη και ανήλικα παιδιά ενέπλεξαν οι οργανωτές στα τρία βάρβαρα αγωνίσματα. Στην 37η Ολυμπιάδα -το 632 π.Χ- οι Ηλείοι καθιέρωσαν τους αγώνες πάλης και πυγμαχίας για παιδιά. Το 200 π.Χ. (145η Ολυμπιάδα) το παγκράτιον θα επεκταθεί και στον παιδόκοσμο!

Ο περίφημος «κότινος» της Ολυμπίας αποτελούσε μία τυπική βράβευση. Οι Ολυμπιονίκες απολάμβαναν άφθονες χρηματικές παροχές, αξιώματα και ισόβια συντήρηση από την πολιτεία. Γι’ αυτό και οι δωροδοκίες αποτελούσαν σύνηθες φαινόμενο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμη και στους Ελλανοδίκες! Πολλές πόλεις και ηγεμόνες διεκδικούσαν πανελλήνια φήμη εξαγοράζοντας ξένους ολυμπιονίκες, γεγονός χαρακτηριστικό της ατιμωτικής συμπεριφοράς πολλών αθλητών. Ο τύραννος Ιέρων των Συρακουσών, τέσσερα χρόνια μετά τη νίκη του Κροτωνιάτη Άστυλου στην Ολυμπία το 488 π.Χ., τον εξαγόρασε για να εμφανιστεί στους επόμενους αγώνες ως Συρακούσιος! Στους αγώνες του 484 π.Χ. ανακηρύχθηκε ο Άστυλος και πάλι νικητής. Έξαλλοι οι Κροτωνιάτες γκρέμισαν τον ανδριάντα του Άστυλου, προχώρησαν σε δήμευση της κατοικίας του και την μετέτρεψαν σε φυλακή. Ήταν αναρίθμητες και συχνές αυτές οι άθλιες συναλλαγές.

Όσον αφορά την «Ιερά Εκεχειρία» των Ολυμπιακών Αγώνων αυτή παραβιαζόταν συχνά με πολέμους. Το ιστορικό ψεύδος της «Εκεχειρίας», το υιοθετούν οι διεφθαρμένοι ηγήτορες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και οι Έλληνες πολιτικοί από απαιδευσία και άγνοια.

Στην Ολυμπία απαγορευόταν η συμμετοχή και η παρουσία των γυναικών στους αγώνες. Οι παραβάτισσες καταδικάζονταν σε θάνατο. Μόνο τα ανύπαντρα κορίτσια είχαν το δικαίωμα να παρακολουθούν τους αγώνες. Στην Ολυμπία καθιερώθηκε η εμφάνιση ολόγυμνων των αθλητών και αυτό αποτελούσε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Το θέαμα αυτό το κατήργησε η Ρωμαιοκρατία. Ο Θουκυδίδης ιστορεί ότι η αθλητική γύμνια πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα και ξεκίνησε από τη Σπάρτη. Εκεί αθλούνταν ολόγυμνα τα κορίτσια μπροστά στους θεατές.

Ο δόλιος και αντικοινωνικός ρόλος της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ αποτελεί την πιο κακόφημη και κατάπτυστη διεθνή οργάνωση, επειδή συνεργάζεται αποκλειστικά με τους διεθνείς παράγοντες του χρήματος και των τηλεοπτικών δικτύων, πηγές απεριόριστου πλουτισμού. Πρόκειται για κερδοσκοπική εταιρεία που ίδρυσε ο μισογύνης βαρώνος Coubertin και αποτελούσε μια αγγλοσαξονική «λέσχη». Ο Coubertin ήθελε μία κοινωνία «εκλεκτή, λευκών και αρρένων». Δεν ήθελε τη συμμετοχή γυναικών στους αγώνες, ούτε μαύρων.

Οι εισπράξεις της ΔΟΕ από τις τηλεοράσεις της οικουμένης, προκειμένου να μεταδώσουν τα Ολυμπιακά θεάματα, ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τα 94 μέλη της επιτροπής. Από το 1980 που ανέλαβε πρόεδρος της ΔΟΕ ο Σάμαρανκ μετέτρεψε τη ΔΟΕ σε ληστρική εταιρεία. Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, άλλαξαν την ώρα για να παρακολουθήσει το αμερικανικό κοινό τους αγώνες και για να αξιοποιηθούν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού Νebiolo εισέπραξε προς τούτο 20.000.000 δολάρια. Ακολούθησε η ενθυλάκωση (τσέπωμα) εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα που διαφήμιζαν προϊόντα. Επί 40 έτη ο Σάμαρανκ υπήρξε τυφλό όργανο του δικτάτορα Φράνκο. Μετά τον θάνατο του Φράνκο, έντρομος εγκατέλειψε την Ισπανία λόγω των εκδηλώσεων οργής εναντίον του.

Η ΔΟΕ ανέχεται το ντοπάρισμα των αθλητών. Ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου Edwin Moses επιβεβαίωσε ότι οι μισοί Αμερικανοί αθλητές του στίβου λαμβάνουν αναβολικά. Ένας γιατρός υπεύθυνος για τους αθλητές στίβου στις ΗΠΑ ομολόγησε σε επιτροπή ελέγχου ότι είχε εφοδιάσει με συνταγές στεροειδών τους Αμερικανούς αθλητές της Σεούλ .

Η επιλογή των πόλεων στις οποίες θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξαρτάται από την «οικονομική προσφορά» των υποψήφιων πόλεων στη ΔΟΕ. Σε συνέλευση της ΔΟΕ στο Μονακό ο Άγγλος Bobscott πρότεινε να παραχωρούνται οι Ολυμπιάδες ύστερα από πλειστηριασμό! Να τις αναλαμβάνει η χώρα που θα καταβάλει το περισσότερο χρήμα.Στη ΔΟΕ διαφεντεύουν η διαφθορά, τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα το 1996. O Γερμανός πρόεδρος Weizsäcker έσπευσε τότε να δηλώσει: «Αφήστε να κερδίσει η Coca – Cola και όχι η Αθήνα»!

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιάδες δεν είχαν ποτέ αληθινή σχέση με το αθλητικό πνεύμα. Αποτελούν σήμερα μια τεράστια μπίζνα των πολυεθνικών, ένα παγκόσμιο πάρτι αναβολικών, αρένα διαφθοράς και εθνικιστικών ανταγωνισμών.

*Σημείωση: Στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου «ΜΥΘΟΣ, ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου