Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

«Όλοι οι κανόνες του πολέμου» παραβιάζονται από το Ισραήλ


Φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Fatima Shbair, File
«Όλοι οι κανόνες του πολέμου» παραβιάζονται από το Ισραήλ
efsyn.gr
Ως την «πιο τεκμηριωμένη γενοκτονία στην ιστορία» περιέγραψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης, Ριγιάντ Μανσούρ, τον πόλεμο στη Γάζα κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί 38.794 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 89.364 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα μόνο 24ωρο από επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο σπίτια και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο επικεφαλής της UNRWA, Φίλιπ Λαζαρίνι, δήλωσε πως «όλοι οι κανόνες του πολέμου έχουν παραβιαστεί στη Γάζα», καθώς τουλάχιστον οκτώ σχολεία που φιλοξενούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, δέχτηκαν επίθεση από το Ισραήλ τις τελευταίες 10 ημέρες.

Τα σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έχουν αποτελέσει καταφύγιο για χιλιάδες αμάχους, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές. Όμως σειρά από σχολεία έχουν βομβαρδιστεί, ενώ η έδρα της UNRWA στην πόλη της Γάζας καταστράφηκε.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 1.003 επιθέσεις κατά δομών υγειονομικής περίθαλψης στα κατεχόμενα εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου.

Εκκλήσεις από Κίνα και Βραζιλία

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την υιοθέτηση άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στην ομιλία του στο ΣΑ χθες ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών, ενώ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «σταματήσει τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας».

«Οι χώρες με σημαντική επιρροή θα πρέπει να καταβάλλουν ειλικρινείς και υπεύθυνες προσπάθειες για να προωθήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση και να εφαρμόσουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου», δήλωσε ο Φου Κονγκ και ζήτησε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα χερσαία περάσματα στη Γάζα για να διασφαλίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στον ΟΗΕ, Σέρτζιο Φράνκα Ντανέζε, ζήτησε να σταματήσει η ροή των όπλων που χρησιμοποιούνται σε παράνομες πράξεις στη Γάζα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ, το Ιράν και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν θέλουν «έναν ολοκληρωμένο πόλεμο» με το Ισραήλ, αλλά «υπάρχει η υποψία ότι ορισμένοι κύκλοι στο Ισραήλ» προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό.

Γονείς αιχμαλώτου στους Ρεπουμπλικάνους

Στο μεταξύ δεκάδες Ισραηλινοί εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από την Χαμάς στη Γάζα. Οι γονείς ενός ομήρου, μίλησαν χθες στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζοντας πως η επίθεση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου ήταν επίθεση κατά των Αμερικανών, όχι μόνο κατά του Ισραήλ.

«Πάνω από 1.200 άνθρωποι σφαγιάστηκαν - εκ των οποίων οι 45 ήταν Αμερικανοί πολίτες. Πού είναι η οργή;» διερωτήθηκε ο πατέρας του αιχμαλώτου. «Αυτή δεν ήταν απλώς μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ήταν και παραμένει μια επίθεση εναντίον των Αμερικανών».

Ο ίδιος είπε στο πλήθος, που τον περίμενε φωνάζοντας «φέρτε τους πίσω», ότι ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τους είχε πει «προσωπικά» ότι «στέκεται στο πλευρό των Αμερικανών ομήρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου