Ο «ξαφνικός θάνατος» της καθημερινής εφημερίδας Αυγή επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο πως στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε υπήρξε σχέδιο για τον «εξορθολογισμό των ΜΜΕ», όπως διατείνονταν από το 2022 η διοίκηση της εκδοτικής εταιρείας. Το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης σχετίζεται άμεσα με τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά το τελευταίο διάγγελμα του Στ. Κασσελάκη μέσω του “Χ” για το πως σχεδιάζει να μετατρέψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στις δικές του προσωπικές αρχές. Αρχές στις οποίες -όπως όλα δείχνουν- δεν χωράνε τα ιδιόκτητα media με πολυσυλλεκτικές απόψεις και εργαζόμενους δημοσιογράφους.
Η αναστολή έκδοσης ανακοινώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Είναι ένα ακόμη δείγμα πως η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και δεν έχει καμία σχέση με το κόστος έκδοσης. Μόλις πρόσφατα, εξάλλου, ρυθμίστηκαν όλα τα χρέη της εφημερίδας (δάνεια-εισφορές), ενώ εκκρεμούσε η αποπληρωμή του παλαιότερου χρέους ύψους τουλάχιστον 800.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους.
Το επιχείρημα περί οικονομικής αιμορραγίας και υψηλού κόστους χρησιμοποιήθηκε επίσημα από τα στελέχη της Κουμουνδούρου για να αιτιολογηθεί το αιφνιδιαστικό λουκέτο. Όμως, οι αοριστολογίες και γενικολογίες ότι θα «παρουσιαστεί το πλάνο για τον εκσυγχρονισμό της εφημερίδας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού» προκάλεσαν μεγαλύτερη αναστάτωση στους εργαζόμενους για την επόμενη ημέρα των… απολύσεων.
Ενδεικτικό της πολεμικής στάσης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου απέναντι στον παραδοσιακό μηχανισμό προπαγάνδας του κόμματος είναι ότι το απόγευμα της Τετάρτης μπλόκαραν κάθε πρόσβαση στη ιστοσελίδα και τα ψηφιακά δίκτυα της εφημερίδας για όλους τους εργαζόμενους. Είχε προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων να βγουν διαδικτυακά με απεργιακό περιεχόμενο, τη δεύτερη ημέρα των κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων τους. Το κυριακάτικο φύλλο της Αυγής δεν θα κυκλοφορήσει από τους δημοσιογράφους που συζήτησαν μεταξύ άλλων να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του κόμματος.
Οι εργαζόμενοι ζητούν εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας, αίτημα που σχετίζεται άμεσα με την παρουσίαση σχεδίου για τη συνέχιση λειτουργίας της εφημερίδας Αυγής και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Λουκέτο εφημερίδας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη και χωρίς καμία αντίδραση. Ο εκδότης της εταιρείας Metromedia ανακοίνωσε πως προχωρά στην αναστολή έκδοσης της εφημερίδας Metrosport από την οποία πραγματοποιήθηκαν ήδη απολύσεις δημοσιογράφων. Στην παρέμβαση της, η Ένωση Συντακτών της ΕΣΗΕΜΘ ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον εκδότη πως δεν θα προκληθούν βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας των δημοσιογράφων.
Τέσσερα ελληνικά ΜΜΕ περιλαμβάνονται στη λίστα απαγόρευσης πρόσβασης συνολικά 81 μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία. Στον κατάλογο των 81 ΜΜΕ από την Ελλάδα περιλαμβάνονται τα Μέσα της ΕΡΤ, το Mega, ο ΣΚΑΙ και το Πρώτο Θέμα. Στη ρωσική «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται ΜΜΕ από Κύπρο, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λεττονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Γαλλία, Τσεχία, Ελβετία, Εσθονία.
Η «μαύρη λίστα» της Ρωσίας ήρθε ως αντίποινα στη νέα, 14η στη σειρά, δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι οποίες επιβλήθηκαν και σε εταιρείες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες. Έρχεται, επίσης, ως αντίποινα στην απαγόρευση μετάδοσης κι άλλων τεσσάρων ρωσικών ΜΜΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά τα μέτρα και αντίμετρα είναι φανερό πως εντείνουν τον ασφυκτικό κλοιό λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στη Ρωσία.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (29.6.24)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου