Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας συμφώνησαν για «συνομοσπονδία»

Οι ηγέτες του του Μάλι, Assimi Goita, του Νίγηρα Abdourahamane Tiani και της Μπουρκίνα Φάσο Ibrahim Traore στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ / Νίγηρας, 6 Ιουλίου 2024

Τρεις χώρες της στρατηγικής σημασίας ζώνης του Σαχέλ, ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, κράτη όπου έχουν σημειωθεί πραξικοπήματα και οι νέες ηγεσίες τα απομακρύνουν από την επιρροή της Δύσης, κυρίως της Γαλλίας, υπέγραψαν μια Συνθήκη που ανοίγει τον δρόμο προς μια «συνομοσπονδία» .

Σε σύσκεψη κορυφής που έγινε το Σάββατο στη Νιαμέι, στο Νίγηρα, οι επικεφαλής των τριών στρατιωτικών κυβερνήσεων των χωρών αυτών υπέγραψαν μια συνθήκη για μια μεταξύ τους «συνομοσπονδία». Οι τρεις χώρες, έχουν αποχωρήσει και από τον οργανισμό κρατών ECOWAS της Δυτικής Αφρικής, που μέχρι πρότινος ήταν ο μοναδικός πολυεθνικός οργανισμός της περιοχής, υπό την επιρροή της Γαλλίας.

Οι ίδιοι είχαν υπογράψει πέρυσι μια μεταξύ τους αμυντική «Συμμαχία των χωρών του Σαχέλ», την οποία τώρα εξελίσσουν πολιτικά και οικονομικά, με «κοινές επενδύσεις και ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών».

Ένα βασικό κοινό στοιχείο των ηγεσιών αυτών, είναι η προσέγγιση τους με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ η πολιτική – οικονομική σύγκλιση τώρα δημιουργεί μια «αγορά» περίπου 70 εκατ. κατοίκων.

Ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα πάψουν από 31 Αυγούστου να αξιοποιούν την αεροπορική βάση που διέθεταν στον Νίγηρα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας απέτυχαν, ανακοίνωσε το Σάββατο το γερμανικό υπουργείο Αμυνας.

Η στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα, με τη συμμετοχή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσης θα εγκαταλειφθεί, συνέχισε το υπουργείο. Στα τέλη Μάη, Βερολίνο και Νιαμέ είχαν κλείσει προσωρινή συμφωνία, όμως οι διαπραγματεύσεις για την παράταση δεν καρποφόρησαν. Το προσωπικό το οποίο στάθμευε εκεί δεν θα είχε πλέον ασυλία έναντι ποινικών διώξεων. Το τελευταίο διάστημα στη βάση έχουν απομείνει 38 Γερμανοί στρατιωτικοί και 33 συνεργάτες γερμανικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών. Αξιοποιούν τη βάση ιδίως για την εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών υπηκόων από κράτη της Αφρικής.

Επίσης σήμερα ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτών από την βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει αυτή των δυνάμεων που παραμένουν ανεπτυγμένες στην Αγκαντέζ στα βόρεια της χώρας.
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου