Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Λωρίδα της Γάζας: Αντιμέτωπος με τις δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές, την πείνα και τις επιδημίες ο παλαιστινιακός λαός

Τουλάχιστον 54 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των δολοφονικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Ο νέος συνολικός αριθμός θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 38.848 νεκρούς και σε 89.459 τραυματίες.

Πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν απέναντί τους μόνο τον ισραηλινό στρατό και τα αμερικανικά όπλα και πολεμοφόδια που χρησιμοποιεί αλλά και την πείνα και τις επιδημίες εν μέσω ερειπίων, βουνών από σκουπίδια και ποτάμια λυμάτων στους δρόμους καθώς και την σχεδόν πλήρη κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε σήμερα πως οι υγειονομικές δομές στη νότια Λωρίδα Γάζας έχουν φθάσει σε «σημείο κατάρρευσης». Ο Γουίλιαμ Σόμπουργκ,εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα εξήγησε πως «ο πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων λόγω των διαρκών εχθροπραξιών έχει ωθήσει σε σημείο κατάρρευσης την ικανότητα του νοσοκομείου μας – και όλων των υγειονομικών δομών στη νότια Γάζα-να προσφέρει φροντίδα σε ανθρώπους που φέρουν πιθανόν θανατηφόρα τραύματα».

Ανέφερε επίσης πως οι ιατρικές ανάγκες των αμάχων «ξεπερνούν σημαντικά την περιορισμένη διαθεσιμότητα» σε μέσα και προσωπικό. Σχεδόν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία του θύλακα αναγκάστηκαν να διακόψουν επανειλημμένα τη λειτουργία τους για διάφορους λόγους (έλλειψη καυσίμων, ιατροφαρμακευτικών αναλώσιμων, εισβολών του ισραηλινού στρατού και μετατροπή τους σε «στρατηγεία», βομβαρδισμοί, κ.α.). Επίσης εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων έχει μειωθεί το 94% της διαθέσιμης ποσότητας νερού στη Γάζα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εμπόδισαν την Τετάρτη όλες τις αποστολές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να διανεμηθεί βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε πως μεσοβδόμαδα μόλις 16 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό από τις αρχές Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας». Έκτοτε, οι αιγυπτιακές αρχές αρνούνται να ανοίξουν το πέρασμα από τη δική τους πλευρά μην αναγνωρίζοντας την κατοχή της περιοχής από τον ισραηλινό στρατό.

Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε και επίσημα τον τερματισμό της πανάκριβης (κόστους άνω των 300 εκατ. δολαρίων) πλωτής πλατφόρμας στη Γάζα που είχε φτιάξει ο αμερικανικός στρατός υποτίθεται για τον ομαλό ανεφοδιασμό της παλαιστινιακής περιοχής με τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια μετά το κλείσιμο όλων των χερσαίων συνόρων.
Όχι Νετανιάχου σε υπαίθριο παιδιατρικό νοσοκομείο

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απέρριψε χτες την απόφαση του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να φτιαχτεί από τον στρατό υπαίθριο παιδιατρικό νοσοκομείο για τα παιδιά της Γάζας επειδή έχουν κλείσει εδώ και δύο μήνες τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου και εμποδίζεται μεταξύ άλλων η μεταφορά ασθενών.

Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση του Γκάλαντ ο οποίος την είχε συζητήσει προχτές με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, δίχως να δώσει την παραμικρή εξήγηση.
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου