Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Oxfam: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το νερό ως πολεμικό όπλο


AP Photo/Jehad Alshrafi
Oxfam: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το νερό ως πολεμικό όπλο
efsyn.gr
Μειώθηκε κατά 94% η παροχή νερού στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που έχει θανατηφόρες συνέπειες.

Με τις φονικές επιθέσεις να συνεχίζονται αμείωτες και τις διαπραγματεύσεις να βαλτώνουν, μια νέα έκθεση της οργάνωσης Oxfam αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί συστηματικά το νερό ως όπλο κατά των άμαχων Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές και το διεθνές δίκαιο.

Οι σχετικές αποκαλύψεις παρουσιάζονται στην έκθεση «Water War Crimes», η οποία έρχεται στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την εκλογή του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, η Oxfam καλεί τους ευρωβουλευτές να πιέσουν ώστε να αναλάβει η Ε.Ε. επείγουσα δράση, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, καθώς και να επιτρέψει το Ισραήλ πλήρη και απεριόριστη ανθρωπιστική βοήθεια (καθώς και να πληρώσει το Ισραήλ τον... λογαριασμό ανασυγκρότησης του παλαιστινιακού θύλακα, όσον αφορά τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης).

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UN OCHA) είχε τονίσει ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών σε νερό, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών. Επίσης, τον περασμένο μήνα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) είχε κάνει λόγο για εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, η ανώτερη υπεύθυνη Επικοινωνίας της UNRWA, Λουίζ Γουότεριτζ, είχε τονίσει την έλλειψη νερού σε συγκεκριμένες περιοχές.
Λιγότερη ποσότητα από ένα καζανάκι τουαλέτας

Η έκθεση της Oxfam για τα εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με το νερό, διαπιστώνει ότι η διακοπή της εξωτερικής παροχής νερού από το Ισραήλ, η συστηματική καταστροφή των εγκαταστάσεων ύδρευσης και η σκόπιμη παρεμπόδιση της βοήθειας, έχουν μειώσει την ποσότητα του νερού που διατίθεται στη Γάζα κατά 94%, δηλαδή σε μόλις 4,74 λίτρα την ημέρα ανά άτομο. Πρόκειται για ελαφρώς λιγότερη ποσότητα από το ένα τρίτο της συνιστούμενης ελάχιστης ποσότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – και λιγότερη από όση υπάρχει στο καζανάκι της τουαλέτας.

Σύμφωνα με την Oxfam, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε επίσης και τα παρακάτω:

⇒ Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις επιφέρουν ζημιές ή καταστρέφουν πέντε τοποθεσίες υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, κάθε τρεις ημέρες από την έναρξη του πολέμου.

⇒ Η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας και οι περιορισμοί στην εισαγωγή ανταλλακτικών και καυσίμων (κατά μέσο όρο επιτρέπεται το ένα πέμπτο της απαιτούμενης ποσότητας) δείχνουν πτώση της παραγωγής νερού κατά 84% στη Γάζα. Η εξωτερική παροχή από την εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot μειώθηκε κατά 78%.

⇒ Το Ισραήλ έχει καταστρέψει το 70% όλων των αντλιών λυμάτων και το 100% όλων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και τα κύρια εργαστήρια δοκιμών ποιότητας νερού στη Γάζα και έχει περιορίσει την είσοδο του εξοπλισμού δοκιμών νερού της Oxfam.

⇒ Η πόλη της Γάζας έχει χάσει σχεδόν όλη τη δυνατότητα παραγωγής νερού, με το 88% των πηγαδιών νερού και το 100% των μονάδων αφαλάτωσης της να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί.

Η έκθεση τόνισε επίσης τον τρομερό αντίκτυπο αυτής της ακραίας έλλειψης καθαρού νερού και των υποδομών αποχέτευσης στην υγεία των Παλαιστινίων, με περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) του πληθυσμού της Γάζας να αρρωσταίνει σοβαρά από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Η οργάνωση τονίζει επίσης πως τον Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ζήτησε από το Ισραήλ να βελτιώσει άμεσα την ανθρωπιστική πρόσβαση υπό το φως μιας πιθανής γενοκτονίας στη Γάζα. Από τότε, η Oxfam έχει δει από πρώτο χέρι τα εμπόδια που έχει βάλει το Ισραήλ για ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια, που οδηγεί αμάχους στον θάνατο.

Ο ειδικός ύδρευσης και αποχέτευσης της Oxfam, Λάμα Αμπντούλ Σαμάντ, δήλωσε ότι είναι σαφές πως το Ισραήλ δημιούργησε μια ολέθρια, ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε ως αποτέλεσμα τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων.

«Έχουμε ήδη δει τη χρήση συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ και τη χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου. Τώρα γινόμαστε μάρτυρες της μετατροπής του νερού ως πολεμικού όπλου, η οποία έχει ήδη θανατηφόρες συνέπειες. Αλλά ο σκόπιμος περιορισμός της πρόσβασης στο νερό δεν είναι μια νέα τακτική. Η ισραηλινή κυβέρνηση στερεί από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ασφαλές και επαρκές νερό εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εκτεταμένη καταστροφή και οι σημαντικοί περιορισμοί στην παροχή βοήθειας στη Γάζα που επηρεάζουν την πρόσβαση στο νερό και άλλα βασικά στοιχεία για την επιβίωση, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη της διεθνούς κοινότητας να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω δεινά, προασπίζοντας τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Monther Shoblak, γενικός Διευθυντής της εταιρείας ύδρευσης CMWU της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε: «Οι συνάδελφοί μου και εγώ έχουμε ζήσει έναν εφιάλτη τους τελευταίους εννέα μήνες, αλλά εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ότι είναι ευθύνη και καθήκον μας, να διασφαλίσουμε ότι όλοι στη Λωρίδα της Γάζας θα έχουν το ελάχιστο δικαίωμά τους για καθαρό πόσιμο νερό. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια – ακόμα και όταν βλέπουμε τους συναδέλφους μας να στοχοποιούνται και να σκοτώνονται από το Ισραήλ ενώ εργάζονται».

→ Η Oxfam έχει επισημάνει επίσης από τον περασμένο Απρίλιο ότι ο πληθυσμός στη Γάζα αναγκάζεται να επιζήσει με μόλις 245 θερμίδες την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε κάτω από το 12% των 2.100 θερμίδων που ενδείκνυνται για ημερήσια πρόσληψη ανά άτομο, κατά μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου