Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Χτυπημένα από ισραηλινές βόμβες τα 2 στα 3 κτίρια στη Γάζα

Βομβαρδισμένα κτίρια στην Πόλη της Γάζας (φωτ. αρχείου) | AP Photo/Hatem Moussa, File
Χτυπημένα από ισραηλινές βόμβες τα 2 στα 3 κτίρια στη Γάζα
efsyn.gr
Έχει καταστραφεί εντελώς το 30% των κτιρίων που έχουν πληγεί.

Ισοπεδωτικές είναι οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας καθώς δεκάδες χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 (όταν ξεκίνησε η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς) σχεδόν τα 2/3 των κτιρίων έχουν χτυπηθεί. «Η τελευταία αξιολόγηση των ζημιών (…) αποκαλύπτει ότι 151.265 κτίρια επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε το δορυφορικό κέντρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, UNOSAT. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε φωτογραφίες που περισυλλέγησαν την 6η Ιουλίου και συγκρίθηκαν με άλλες φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από τον Μάιο του 2023.

Μεταξύ των πληγέντων κτιρίων, «το 30% έχει καταστραφεί, το 12% έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, το 36% έχει υποστεί μετρίου μεγέθους ζημιές και το 20% έχει πιθανόν υποστεί ζημιές, αριθμοί που αντιστοιχούν στο περίπου 63% του συνόλου των κτιρίων» εξήγησε η UNOSAT.

«Ο αντίκτυπος στις μη στρατιωτικές υποδομές είναι προφανής, με χιλιάδες κατοικίες και αναγκαίες εγκαταστάσεις να έχουν υποστεί ζημιές», επισήμανε το δορυφορικό κέντρο.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε περίπου 41,9 εκατομμύρια τόνους τον όγκο των συντριμμιών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για έναν αριθμό 14πλάσιο σε σύγκριση με το σύνολο των συντριμμιών και χαλασμάτων που προκλήθηκαν από τις άλλες συρράξεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στη Γάζα από το 2008, σύμφωνα με την UNOSAT. Η ανάλυση υπολογίζει ότι 114 κιλά συντριμμιών προκλήθηκαν για κάθε τετραγωνικό μέτρο της Λωρίδας της Γάζας.

► Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παλαιστινιακός θύλακας θα χρειαστεί περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις πλήρως κατεστραμμένες κατοικίες. Επίσης, η ανοικοδόμηση θα κοστίσει έως και 40 δισ. δολάρια και θα απαιτήσει μια προσπάθεια σε κλίμακα που ο κόσμος δεν έχει δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εν μέσω πρωτοφανούς επιπέδου θανάτους και καταστροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου