Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο 303 ΠΕΒ Λάρισας – Ευθύνες ΓΕΣ

Armyvoice News
Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο 303 ΠΕΒ Λάρισας – Εργαζόμενος παραλίγο να χάσει το χέρι του – Ανεπαρκή τα μέτρα ασφάλειας με ευθύνη του ΓΕΣ

Ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, στο 303 ΠΕΒ στη Λάρισα, όταν ένας εργαζόμενος, πολιτικό προσωπικό του εργοστασίου, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής ενός στρατιωτικού οχήματος Μ1117.

Το περιστατικό, το οποίο παραλίγο να οδηγήσει σε απώλεια χεριού για τον άτυχο εργαζόμενο, φέρνει στο φως τις σοβαρές ευθύνες του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου.

Οι καταγγελίες από εργαζόμενους αποκαλύπτουν μια σοκαριστική πραγματικότητα: Το 303 ΠΕΒ λειτουργεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με ελλιπή εργαλεία, ανεπαρκή μηχανολογικό εξοπλισμό και απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης για το προσωπικό.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το ΓΕΣ, δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Αντίθετα, φαίνεται να επιδεικνύει αδιαφορία για τις συνθήκες εργασίας, με συνέπεια να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των εργαζομένων.

Η ευθύνη του ΓΕΣ δεν περιορίζεται μόνο στην απουσία πρόληψης. Μετά το ατύχημα, το οποίο προκάλεσε σοβαρό κάταγμα στο δάχτυλο του εργαζομένου, η αντίδραση ήταν εξαιρετικά ανεπαρκής.

Αντί να οργανώσουν την ασφαλή μεταφορά του τραυματία με ασθενοφόρο, το ΓΕΣ επέλεξε να τον μεταφέρει με στρατιωτικό όχημα στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και πάλι η φροντίδα του κρίθηκε ανεπαρκής, οδηγώντας τον τελικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ΓΕΣ φαίνεται να προσπαθεί να αποκρύψει το περιστατικό. Παρά τη σοβαρότητα του ατυχήματος, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση προς την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του εργοστασίου, ούτε έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση.

Αυτή η απόπειρα απόκρυψης υπογραμμίζει την αδυναμία του ΓΕΣ να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα που απαιτείται.

Το ΓΕΣ φέρει τη θεσμική ευθύνη για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας στο 303 ΠΕΒ.

Το ατύχημα αυτό, αποτέλεσμα ελλιπών μέτρων προστασίας και ακατάλληλου εξοπλισμού, αποκαλύπτει μια επικίνδυνη αδιαφορία για την ασφάλεια του προσωπικού, η οποία δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.

Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί εις βάθος η αδράνεια του ΓΕΣ και να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση των διαδικασιών και των μέτρων ασφαλείας υπό την εποπτεία του ΓΕΣ.

Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα.

Οι αρμόδιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για την αδιαφορία τους, και το ΓΕΣ πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση για την αποκατάσταση των συνθηκών εργασίας και την παροχή της κατάλληλης εκπαίδευσης και εξοπλισμού.

2 σχόλια:

  1. Αυτη νομιζουν με ενα απλο γρυλο,αντι για επαγγελματικό μπορεις να επισκευασης άρμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο προτιμούν και στην Μυτιληνη ,αντι να υπαρχουν εργαλεια και ασφάλεια γιατι στην τελικη δεν το δινουν σημασια και με πλαστες αναφορες ριχνουν το βαρος σε αλλους αντι να παρουν την ευθυνη οταν ειναι καθαρα προφορικη η με ατομο να ειναι παρον για βοηθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή