Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΟΗΕ: Πάνω από 350 υπάλληλοι και μέλη οικογενειών τους σκοτώθηκαν από το Ισραήλ

Εμπιστευτική εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει πως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 195 υπαλλήλους των Υπηρεσιών του Οργανισμού και τουλάχιστον 172 «εξαρτώμενα» από υπαλλήλους του ΟΗΕ άτομα, δηλαδή μέλη των οικογενειών τους.

Η ύπαρξη της έκθεσης αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο DropSite News, που ιδρύθηκε από τους δημοσιογράφους Ράιαν Γκριμ και Τζέρεμι Σκέιχιλ έπειτα από την αποχώρησή τους από το the Intercept. Πρόκειται για εσωτερική, εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ, τα στοιχεία της οποίας συλλέχθηκαν από το Κέντρο Συντονισμού Κρίσεων του Οργανισμού και η οποία κυκλοφόρησε εντός του Οργανισμού την 1η Ιουλίου.

Η προηγούμενη επίσημη ενημέρωση από τον ΟΗΕ ήταν τον Μάιο, όταν ο Οργανισμός ανέφερε πως 188 υπάλληλοί του είχαν σκοτωθεί στη Γάζα, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες των οικογενειών τους. Η εσωτερική έκθεση αναφέρει όχι μόνο νεότερους αριθμούς, με 195 υπαλλήλους να έχουν χάσει πλέον τη ζωή τους, αλλά και στοιχεία που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας, όπως την απώλεια 172 «εξαρτώμενων ατόμων».

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν επίσης μια ανάλυση ανά οργανισμό, διαπιστώνοντας ότι έχουν σκοτωθεί πέντε εξαρτώμενοι από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, τέσσερις εξαρτώμενοι από τη UNICEF, τρία μέλη οικογένειας υπαλλήλου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και δύο εξαρτώμενοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Έχουν σκοτωθεί 158 εξαρτώμενα μέλη του προσωπικού της UNRWA, ή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.

Η UNRWA πληρώνει, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, τον βαρύτερο φόρο αίματος ανάμεσα στις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών υπαλλήλων να ανήκουν σε αυτήν. Πρόσφατα, το Ισραήλ χαρακτήρισε επίσημα την UNRWA ως «τρομοκρατική οργάνωση», αφότου είχε στις αρχές του έτους προκαλέσει τη διακοπή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας από πολλές Δυτικές χώρες, μέσω διαρροής αόριστων και αναπόδεικτων ισχυρισμών εναντίον της.

Το Ισραήλ στοχοποιεί συστηματικά εγκαταστάσεις της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως πρώην σχολεία που πλέον χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, αλλά και υγειονομικές εγκαταστάσεις, αποθήκες τροφίμων και φαρμάκων και εγκαταστάσεις σίτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου