Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Πόλεμος ante portas – Σε αντίπαλα στρατόπεδα Ελλάδα-Τουρκία

Γιώργος Παυλόπουλος
Ήταν προφανές ότι η απειλή της γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή δεν θα εξαφανιζόταν μετά από την – εν πολλοίς στημένη – «επίδειξη» που έκαναν τον περασμένο Απρίλιο το Ισραήλ και το Ιράν. Η φωτιά που καίει σε ολόκληρη την περιοχή, άλλωστε, κάνει το καζάνι να βράζει διαρκώς και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να εκραγεί.

Δεν μπορεί να υπάρχει δε καμία αμφιβολία για το ποιος προσθέτει διαρκώς καύσιμη ύλη. Το κράτος-δολοφόνος, με τις πλάτες των ΗΠΑ και των συμμάχων του στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – συνεχίζει τη γενοκτονική σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Συνεχίζει προκλητικά να αρνείται σε έναν ολόκληρο λαό, τους Παλαιστίνιους, να αποκτήσουν κράτος και ανατινάζει προληπτικά όλους τους πυλώνες πάνω στο οποίο αυτό θα μπορούσε να στηριχθεί.

Έχει αυτοανακηρυχθεί «νταβατζής» της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπηρετώντας τα συμφέροντα της δικής του, εβραϊκής αστικής τάξης καθώς και εκείνης των ΗΠΑ. Το κάνει δε εκμεταλλευόμενο τη στρατιωτική του υπεροπλία και το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Και μαζί, φυσικά, τη δίψα για κέρδος των αντιδραστικών καθεστώτων των περισσότερων αραβικών κρατών, που δεν διστάζουν να ξεπουλήσουν τα πάντα.

Όχι «αν», αλλά «πότε»

Ακόμη κι αν το μεγάλο «μπαμ» δεν ακουστεί τις επόμενες ώρες ή μέρες, οπότε και αναμένεται να εκδηλωθούν τα (για μια ακόμη φορά προαναγγελθέντα) αντίποινα της Τεχεράνης για τα πλήγματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στην ίδια και τους στενούς συμμάχους της, η στιγμή θα έρθει αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα. Κι αυτό διότι το κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών είναι τέτοιο που δεν θα λυθεί παρά μόνο με τη βία και όταν ξεκαθαρίσει το «ποιος-ποιον».

Όσον αφορά στη μορφή και την έκταση που μπορεί να λάβει ένας γενικευμένος πόλεμος, καθώς και για τις συνέπειες που αυτός θα έχει για τους λαούς, οι πάντες πλέον οφείλουν να έχουν καταλάβει και να γνωρίζουν. Πέρα, εξάλλου, από το αναπόφευκτο αιματοκύλισμα που θα υποστούν, είναι ξεκάθαρο ότι με το πρόσχημα της νέας «οικονομικής κρίσης» θα επιχειρηθεί μια νέα βίαιη αναδιανομή πλούτου σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, προς όφελος των οικονομικά ισχυρών.

Ειδικά για την Ελλάδα, τα προσχήματα έχουν πλέον εξαντληθεί. Για τη μεν κυβέρνηση και το μπλοκ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, έχουν φροντίσει γι’ αυτό οι ίδιοι οι Ισραηλινοί. Πρόσφατα, για του λόγου το αληθές, «διέρρευσαν» πως η πρόβα τζενεράλε για την πρόσφατη αεροπορική τους επιδρομή στην Υεμένη έγινε νοτίως της Κρήτης, με τη συνδρομή δεκάδων ελληνικών μαχητικών. Και τώρα, ενόψει της νέας κλιμάκωσης, η υπουργός Μεταφορών του ήρθε να αποκαλύψει πως εάν η χώρα της δεχθεί επίθεση, ίσως ζητήσει πλοία από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με τα μάτια ανοιχτά προς τον όλεθρο

Η περιοχή μας οδεύει με τα μάτια ανοιχτά προς μια νέα ανείπωτη καταστροφή και η Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη να εμπλακεί σε αυτήν. Προφανώς, επιδιώκοντας κέρδη και στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία, η οποία έχει ταχθεί στο απέναντι στρατόπεδο, επιχειρώντας (αυτή, η σφαγέας των Κούρδων και των αριστερών αγωνιστών!) να ενδυθεί τον μανδύα του προστάτη των Παλαιστινίων και των Αράβων.

Το έγκλημα διαρκείας μπορούν να το σταματήσουν μόνο οι λαοί. Κυβερνήσεις και αστικές τάξεις όχι απλώς δεν μπορούν – δεν θέλουν!

ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου