Την παραμονή των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων στην Λωρίδα της Γάζας, «για όσο χρειαστεί», προβλέπει -μεταξύ άλλων- η πρόταση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ντόχα, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, και τους Ισραηλινούς για την επίτευξη εκεχειρίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς που μίλησαν σε σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. η πρόταση των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες στο Κατάρ δεν περιλαμβάνει ούτε πραγματικές εγγυήσεις για την διατήρηση κατάπαυσης του πυρός.
Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η πρόταση «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έγγραφο που συμφώνησαν στις 2 Ιουλίου», καθώς περιλαμβάνει μείωση της παρουσίας του ισραηλινού στρατού στον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας» (σ.σ. τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο), χωρίς όμως πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Όσο αφορά την μόνιμη κατάπαυση πυρός, την οποία ο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει ως μέρος του σχεδίου ειρήνευσης τον Μάη, αυτή μετατίθεται για την δεύτερη φάση της συμφωνίας, μετά την ανταλλαγή των αιχμαλώτων και των φυλακισμένων, όπου όμως το Ισραήλ θα μπορεί να συνεχίσει τις μάχες εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι το πέρασμα της Ράφα θα διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή με ισραηλινή εποπτεία. Το Ισραήλ θα είναι αυτό που θα εποπτεύει επίσης την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στη βόρεια Γάζα μέσω του διαδρόμου Netzarim, τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε τρίτη χώρα και την αποχώρηση από τη Γάζα σύμφωνα με την πρόταση Μπάιντεν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στη Χαμάς να αποδεχθεί την συμφωνία. Μιλώντας στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Νετανιάχου, είπε ότι «η Χαμάς, μέχρι τώρα, επιμένει στην άρνησή της και δεν έστειλε καν εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα. Κατά συνέπεια, η πίεση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη Χαμάς και τον Σινουάρ, και όχι προς την ισραηλινή κυβέρνηση».
Χθες η Χαμάς, χαρακτήρισε «πλάνη» τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ότι «βρισκομαστε κοντά» σε μια συμφωνία. «Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Σάμι Αμπού Ζόχρι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ντόχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου