Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Ο ΟΗΕ καλεί για αποκλιμάκωση, καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δ. Όχθη


Φωτογραφία Αρχείου | AP Photo/Bryan BacBurney, File
Ο ΟΗΕ καλεί για αποκλιμάκωση, καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δ. Όχθη UPD
efsyn. gr
Άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε δεύτερη ημέρα επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τον ΟΗΕ να ζητά αποκλιμάκωση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι ήταν «πέντε τρομοκράτες που είχαν κρυφτεί μέσα σε ένα τζαμί» στο Τουλκάρμ, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ ξεκίνησε, όπως είπε, μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη την Τετάρτη.

Υπήρξαν αντικρουόμενοι απολογισμοί νεκρών καθώς η επιχείρηση εκτυλίχθηκε σε πολλές πόλεις.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε χθες ότι εννέα μαχητές σκοτώθηκαν, πέντε στη Τζενίν και στο Τουλκάρμ και τέσσερις στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φαράα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε την Πέμπτη ότι 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του Ισραηλινού Στρατού μέχρι στιγμής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρησή του, λέγοντας ότι «τροφοδοτεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».

Προέτρεψε τις ισραηλινές δυνάμεις «να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία μόνο όταν είναι απολύτως αναπόφευκτη».

Το IDF είπε ότι οι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από «ανταλλαγές πυρών» στο Τουλκάρμ.

Αναγνώρισε έναν από τους νεκρούς ως Μοχάμεντ Τζάμπερ - γνωστός και ως Αμπού Σουτζάα - ο οποίος φέρεται να ήταν ο τοπικός ηγέτης της Ταξιαρχίας Τουλκαρέμ, η οποία υποστηρίζεται από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι ο Τζάμπερ συνδέθηκε με μια σειρά επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών και σχεδίαζε περισσότερες.

Σε άλλο σημείο, στη Τζενίν, ασθενοφόρα σταματούν και ελέγχονται από στρατιωτικά τζιπ που είναι σταθμευμένα γύρω από το κυβερνητικό νοσοκομείο, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την επιχείρησή τους στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης.

Το στρατόπεδο είναι μια βάση για ένοπλες ομάδες, καθώς και ένα σπίτι για άοπλους πολίτες, και έχει αποτελέσει το σκηνικό πολλών σκληρών μαχών με πυροβολισμούς στο παρελθόν.

Λίγα νέα βγαίνουν από το στρατόπεδο αυτή τη στιγμή, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εμποδίζουν την πρόσβαση και τα παλαιστινιακά τηλεφωνικά δίκτυα να είναι απενεργοποιημένα.

Κάτοικοι, γιατροί και δημοσιογράφοι προσπαθούν να διαβάσουν την κατάσταση στο εσωτερικό από τις κατά καιρούς εκρήξεις και πυροβολισμούς που ακούγονται από χθες το βράδυ. Ένα άτομο που βρισκόταν μέσα είπε στο BBC ότι φαίνεται ήρεμο αυτή τη στιγμή και μπορούν να ακούσουν drones να βουίζουν από πάνω.

Είναι η δεύτερη μέρα αυτού που λένε τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσε να είναι μια πολυήμερη επιχείρηση στη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι προχώρησε σε συλλήψεις και κατέσχεσε όπλα. Σπίτια και υποδομές υπέστησαν ζημιές στις επιθέσεις, δήλωσαν Παλαιστίνιοι.

Είναι η μεγαλύτερη τέτοια ενέργεια στη Δυτική Όχθη από τις ημέρες της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, ή εξέγερσης, πριν από δύο δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου