Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ο ακροδεξιός όχλος και το μακρύ χέρι του Ελον Μασκ

Danny Lawson/PA via AP
Ο ακροδεξιός όχλος και το μακρύ χέρι του Ελον Μασκ
Ι. Αλλαμανής
ΕΦΣΥΝ
Εντείνονται οι βίαιες ισλαμοφοβικές επιθέσεις εναντίον τζαμιών, ξενώνων για πρόσφυγες, πολιτιστικών κέντρων, καταστημάτων και οχημάτων μεταναστών με αφορμή την επίθεση 17χρονου σε παιδικό πάρτι. ● Ο δράστης έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ και δεν είναι καν μουσουλμάνος. ● Ο Ελον Μασκ έδωσε προνομιακό βήμα σε δεκάδες λογαριασμούς ακροδεξιών που χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο από το πρώην Twitter. ● Συγκινητικές στιγμές αλληλεγγύης στο Σάντερλαντ.

Σε ασύδοτη ψηφιακή ντουντούκα έχουν μετατρέψει το διαδίκτυο Βρετανοί ακροδεξιοί ηγέτες και ηγετίσκοι που καθημερινά οργανώνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εκατοντάδες βίαιες ισλαμοφοβικές επιθέσεις εναντίον τζαμιών, ξενώνων για πρόσφυγες, πολιτιστικών κέντρων, καταστημάτων και οχημάτων μεταναστών, αστυνομικών, καθώς και αντιφασιστών διαδηλωτών.

Ο μηχανισμός διασποράς fake news στήθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση του 17χρονου Αξελ Ρουντακουμπάνα σε παιδικό πάρτι σχολής χορού στο Σάουθπορτ το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιουλίου. Δολοφόνησε με μαχαίρι τρία κοριτσάκια, τραυμάτισε οκτώ παιδιά και δύο ενήλικες, συνελήφθη και τα κίνητρά του παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

«Είναι ισλαμιστής μουσουλμάνος», «Ηρθε με βάρκα διασχίζοντας τη Μάγχη», «Του δώσανε άσυλο». Τρεις φράσεις, τρία ψέματα ικανά να ρίξουν λάδι στη φωτιά της μισαλλοδοξίας. Ο ανήλικος φονιάς γεννήθηκε στο Κάρντιφ, κατάγεται από τη Ρουάντα και δεν είναι μουσουλμάνος.

Ο ακροδεξιός όχλος άγεται και φέρεται από τους αλγόριθμους του μίσους. Τα νήματα όμως τα κινούν μηχανισμοί στημένοι από ανθρώπους. Καραμπινάτη περίπτωση είναι ο διαβόητος 42χρονος νεοφασίστας Τόμι Ρόμπινσον, που φυλακίστηκε τέσσερις φορές στο χρονικό διάστημα 2005 έως 2019 για ρατσιστικά εγκλήματα.

Σε αυτόν τον άνθρωπο ο Νοτιοαφρικανός κροίσος Ελον Μασκ έδωσε πάλι προνομιακό διεθνές βήμα. Επανενεργοποίησε τον λογαριασμό του Ρόμπινσον στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, αν και το πρώην Twitter τον είχε «καταργήσει οριστικά». Το ίδιο έκανε ο Μασκ και σε δεκάδες άλλους λογαριασμούς εθνικιστών και ακροδεξιών -προσώπων και οργανώσεων- επικαλούμενος τη... δημοκρατία και το δικαίωμα στην ελεύθερη διατύπωση άποψης.

Τα σκληροπυρηνικά βρετανικά δίκτυα ακροδεξιάς (παρα)πληροφόρησης παρεπιδημούν σε μη καθιερωμένες διεθνείς πλατφόρμες – δηλαδή εκτός Facebook, TikTok, youtube κ.λπ. Πιο δραστήριες είναι το Parlor (πρωτοστάτησε στην εισβολή ένοπλων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021), το BitChute (προβάλλει νεοναζιστές και οπαδούς θεωριών συνωμοσίας), το Telegram (άντρο κρυπτογραφημένης διάδρασης με έδρα το Κατάρ) και το Gab (με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και αδυναμία στη θεωρία ότι υπάρχει σχέδιο για να εξαλειφθούν οι λευκοί απ’ τον πλανήτη).
«Κενές θέσεις στις φυλακές»

Η νέα κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ περνάει την πρώτη της μεγάλη δοκιμασία, καθώς τα οργανωμένα ακροδεξιά στίφη κάνουν στοχευμένες επιθέσεις από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας μέχρι το Λίβερπουλ στη βορειοδυτική Αγγλία και το Μπρίστολ στην ανατολική. Εχουν γίνει εκατοντάδες προσαγωγές.

Περίπου 4.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν εκτάκτως σε δεκάδες πόλεις, οι περισσότεροι μάλιστα με ανάκληση της θερινής τους άδειας. «Οι ταραξίες πρέπει να αναμένουν συλλήψεις, κατηγορητήρια, αυστηρές ποινές, φυλακίσεις και περιορισμό των μετακινήσεων» απείλησε η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ.
Ομάδες ακροδεξιών σε πλήρη δράση έξω από τέμενος στο Σάντερλαντ | AP PHOTO

«Υπάρχουν κενές θέσεις στις φυλακές» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και από την Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε ότι δεν αποκλείεται να δοθούν υπερεξουσίες στην αστυνομία ή η συμμετοχή σε επεισόδια να λάβει χαρακτηριστικά ιδιώνυμου αδικήματος.

«Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι τα επεισόδια τα δημιουργούν μικροί πυρήνες ακραίων στοιχείων» λέει ο Τζόι Μούλχαλ, συγγραφέας και διευθυντής ερευνών της «Hope not Hate» («Ελπίδα όχι μίσος»), της μεγαλύτερης αντιφασιστικής οργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και εξηγεί: «Η Ακροδεξιά δεν είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύχθηκε έξω απ’ το σώμα του πολιτικού μας συστήματος, ώστε το σύστημα να γιατρευτεί αν τον κόψουμε. Είναι μέσα στο σύστημα. Το δηλητηριάζει και την ίδια στιγμή τρέφεται από αυτό. Ο λόγος για τον οποίο τόσος κόσμος κατεβαίνει στον δρόμο με εντολή του Ρόμπινσον, ο λόγος που τέσσερα εκατομμύρια Βρετανοί ψήφισαν τον Νάιτζελ Φάρατζ στις εκλογές, ο λόγος που τόσοι άνθρωποι πίστεψαν τα fake news και στοχοποίησαν τεμένη, είναι γιατί η ισλαμοφοβία καλλιεργείται καθημερινά παντού στον επίσημο δημόσιο λόγο. Σε στόματα βουλευτών και υπουργών, σε εφημερίδες όπως η Sun και η Telegraph, σε περιοδικά όπως το Spectator, σε ιστότοπους όπως το gbnews.com».
Η αλληλεγγύη

Περίπου 500 άτομα, ανάμεσά τους γονείς με μικρά παιδιά, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή έξω από μουσουλμανικό τέμενος στo κέντρο της πόλης Σάντερλαντ στη βορειοανατολική Αγγλία. Οι πιο φανατικοί επιτέθηκαν στο κτίριο και στους γύρω δρόμους σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους μέχρι να έρθει η αστυνομία και να τους απομακρύνει.

Το πρωί έγινε ο βανδαλισμός, το απόγευμα δεκάδες κάτοικοι έσπευσαν με σκούπες, φαράσια και φορτηγάκια, μέτρησαν σπασμένα τζάμια και τα αντικατέστησαν, στηρίζοντας έμπρακτα τους μουσουλμάνους γείτονές τους. Υπήρξαν κι άλλες στιγμές συγκινητικής αλληλεγγύης, όπως η παρέμβαση αντιφασιστών στο Μπρίστολ, οι οποίοι απέκρουσαν ομάδα που πήγε να εισβάλει σε ξενώνα φιλοξενίας μεταναστών.

Την έκπληξή του εξέφρασε ο εφημέριος Τζάκι Τάισον, ο οποίος διακονεί σε αγγλικανική εκκλησία του Σάντερλαντ, αφού είδε ακροδεξιούς να επιχειρούν να ξεχώσουν απ’ το έδαφος μια βαριά ταφόπλακα στον περίβολο του ναού. Ηθελαν να την σπάσουν για να χρησιμοποιήσουν τα θραύσματα σε οδομαχίες. Απέτυχαν.

«Η καταστροφή ενός τάφου είναι ιερόσυλη πράξη. Δείχνει, επίσης, αξιοσημείωτη έλλειψη κοινής λογικής - έχετε προσπαθήσει ποτέ να σηκώσετε μια ταφόπλακα;» αναρωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου