Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Οι Δημοκρατικοί και η νέα αιμοδιψής τους πολιτική για τη Μέση Ανατολή

Οι Δημοκρατικοί πασχίζουν προεκλογικά να πείσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι ο στόχος τους είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η πολιτική τους μόλις αποδείχτηκε ακόμα πιο αιμοδιψής από αυτή των Ρεπουμπλικανών.

Το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους αυτή την εβδομάδα, μόλις και μετά βίας καταγράφηκε στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το βράδυ της Δευτέρας. Αντίθετα, η σιωπή για το θέμα της γενοκτονίας στη Γάζα ήταν εκκωφαντική. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η σιωπή και η άρνηση εντέλει της Χάρις να σταματήσει τη ροή όπλων προς το Ισραήλ μπορεί να κοστίσει τις ψήφους των «αδέσμευτων», ειδικά σε βασικές πολιτείες που ταλαντεύονται, όπως το Μίσιγκαν.

Το Εθνικό Κίνημα των Αδέσμευτων έχει εγγράψει και κινητοποιήσει μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους των Δημοκρατικών που «αισθάνονται βαθιά πληγωμένοι και προδομένοι από τις αποφάσεις του Προέδρου Μπάιντεν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα εγκλήματα πολέμου και τις μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων».

Σε ρόλο πυροσβέστη, η δημοφιλής βουλευτής από τη Νέα Υόρκη και βασική εκπρόσωπος της αμερικανικής αριστεράς μετά τον Μπέρνι Σάντερς, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις «εργάζεται ακατάπαυστα για να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

«Αυτό είναι ψευδές, είναι προπαγάνδα και κάνει τους ανθρώπους να παρεξηγούν το θέμα», δήλωσε ο Νέιθαν Ρόμπινσον του Current Affairs για τη δήλωση της AOC. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε επιβάλει κατάπαυση του πυρός όποτε ήθελε. Ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει είναι ότι ο Μπάιντεν έχει διασφαλίσει ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα κίνητρο για να συμφωνήσει σε αυτό».

Επιπλέον, η Καμάλα Χάρις «εργάζεται ακούραστα» μόνο για να γίνει η επόμενη Πρόεδρος των ΗΠΑ. Το ίδιο της το επιτελείο λέει ότι είναι αντίθετη σε ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κόψει ή να θέσει όρους στη στρατιωτική βοήθεια. Σημειωτέον, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αναγκαστεί αποτελεσματικά η ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει να σαμποτάρει μια ειρηνευτική συμφωνία, ώστε η γενοκτονία να τερματιστεί.

Χειρότερα, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) δεν άφησε το Κίνημα των Άδεσμευτων να παρέμβουν στο συνέδριο. Τους παραχώρησε αντ’ αυτού χώρο για να ένα ξεχωριστό πάνελ που επικεντρώθηκε ειδικά στη Γάζα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Πιο σοκαριστική ήταν ακόμα η έγκριση του DNC της κομματικής πλατφόρμας για το 2024, όπου η προτεινόμενη πολιτική για τη Μέση Ανατολή είναι τόσο πολεμοχαρής που μοιάζει σαν να έχει γραφτεί από τους πιο σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους της Ουάσινγκτον. Αποκαλεί επανειλημμένα «ακλόνητη» την υποστήριξή των Δημοκρατικών προς το Ισραήλ και την ανάγκη για συνέχιση των αποστολών όπλων. Στη συνέχεια, επιτίθεται στον Τραμπ επειδή δεν πήγε σε πόλεμο με το Ιράν.

Όπως αναλυτικά γράφουν: «Το 2018, όταν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές επιτέθηκαν επανειλημμένα στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βασόρα, η μόνη απάντηση του Τραμπ ήταν να κλείσει το προξενείο. Τον Ιούνιο του 2019, όταν το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone που επιχειρούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, ο Τραμπ απάντησε με ένα tweet και στη συνέχεια ακύρωσε απότομα κάθε πραγματικό αντίποινο, προκαλώντας σύγχυση και ανησυχία στo επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας. Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες απείλησαν τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές, επιτιθέμενες σε υποδομές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ απέτυχε να απαντήσει κατά του Ιράν ή των πληρεξουσίων του. Τον Ιανουάριο του 2020, όταν το Ιράν, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του, εκτόξευσε απευθείας βαλλιστικούς πυραύλους κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο δυτικό Ιράκ, ο Τραμπ χλεύασε τις εγκεφαλικές κακώσεις που υπέστησαν δεκάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί ως απλούς «πονοκεφάλους» – και πάλι, δεν έλαβε κανένα μέτρο».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Χάρις πιστεύουν ότι ένα ισχυρό, ασφαλές και δημοκρατικό Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει η πλατφόρμα. «Η δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ, το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημά του, το δικαίωμά του σε αυτοάμυνα και το Μνημόνιο Συνεννόησης του 2016 είναι ακλόνητη».

Το Μνημόνιο Συνεννόησης του 2016 είναι η συμφωνία με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν να συνεχίσουν να στέλνουν στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, χρήματα τα οποία εντέλει στηρίζουν την αμερικανική βιομηχανία όπλων.

Ταυτόχρονα, νυν και πρώην στελέχη του προσωπικού της Κάμαλα Χάρις αναφέρουν ότι η αντιπρόεδρος όχι μόνο θα αρνηθεί να περικόψει ή να θέσει όρους για τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά θα αρνηθεί επίσης να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν για να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ήταν μία από τις ελάχιστες ειρηνικές κινήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, αυτή η πολιτική φαίνεται να άλλαξε με την προεδρία Τραμπ. Ανάμεσα σε άλλες επιθετικές ενέργειες, όπως η εφαρμογή κυρώσεων πείνας και η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασίμ Σουλεϊμανί, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την πυρηνική συμφωνία γυρνώντας την ευρύτερη περιοχή σε κατάσταση αστάθειας.

Αλλά αντί να υποσχεθούν να επανέλθουν στην εποχή αποκλιμάκωσης και εκτόνωσης με το Ιράν, οι Δημοκρατικοί επιτίθενται στον Τραμπ επειδή δεν σέρνει τη χώρα σε πόλεμο, ενώ υπόσχονται σθεναρή υποστήριξη στο κράτος που κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος.

Οπότε ναι, αυτό είναι το Δημοκρατικό Κόμμα. Θα σκοτώσει εξίσου πολλά παιδιά της Μέσης Ανατολής με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά θα τα σκοτώσει υπό την προεδρία μιας έγχρωμης γυναίκας.
infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου