Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο


Ισραηλινοί στρατιώτες στην πύλη της στρατιωτικής βάσης Sde Teiman, καθώς ο κόσμος διαμαρτύρεται υπέρ των στρατιωτών που ανακρίνονται για κακοποίηση κρατουμένων
 | AP Photo/Tsafrir Abayov, File
Βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο
efsyn.gr
Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 μετέδωσε πλάνα κλειστού κυκλώματος που φέρεται να δείχνουν στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) να κακοποιούν σεξουαλικά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο, επιβεβαιώνοντας έτσι τις καταγγελίες που προκάλεσαν κατακραυγή.

Στο βίντεο φαίνονται δεκάδες κρατούμενοι ξαπλωμένοι μπρούμυτα στο πάτωμα με τα χέρια στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.
Ένας από τους κρατούμενους οδηγείται σε μια διακριτική γωνιά. Τρεις στρατιώτες εμφανίζονται στη συνέχεια να χρησιμοποιούν ασπίδες για να εμποδίσουν τη θέα. Μόλις ένα μέτρο μακριά, ένας στρατιωτικός σκύλος γαβγίζει άγρια ​​στον κρατούμενο.

Το περιστατικό, το οποίο λέγεται ότι έλαβε χώρα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Σέντι Τάιμαν» τον Ιούλιο, έχει επικριθεί αυστηρά από τον Λευκό Οίκο ως «βαθιά ανησυχητικό» και πρέπει να διερευνηθεί πλήρως.

Η φυλακή, στην περιοχή Νεγκέβ του Ισραήλ, φιλοξενεί πολλούς κατοίκους της Γάζας που είναι ύποπτοι για συμμετοχή ή βοήθεια στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ ρωτήθηκε για το βίντεο και είπε: «Είδαμε το βίντεο και οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων είναι φρικιαστικές. Θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως από την κυβέρνηση του Ισραήλ, από τον Ισραηλινό Στρατό».

«Θα έπρεπε να υπάρχει μηδενική ανοχή για σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό οποιουδήποτε κρατούμενου, τελεία», πρόσθεσε.

«Εάν υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή βιασμό, η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο IDF, πρέπει να διερευνήσουν πλήρως αυτές τις ενέργειες και να ζητήσουν από οποιονδήποτε υπεύθυνο να λογοδοτήσει σε όλη την έκταση του νόμου», είπε.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επίσης μια «πλήρους κλίμακας έρευνα» και ανέφεραν «έναν αριθμό βίντεο τους τελευταίους μήνες που δείχνουν κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πράξεων κακομεταχείρισης, βασανιστηρίων, σεξουαλικής βίας και βιασμού».

Χθες, Πέμπτη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε φρίκη για τους ισχυρισμούς ότι Ισραηλινοί στρατιώτες βασάνισαν και κακοποίησαν σεξουαλικά Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Η ΕΕ ανησυχεί σοβαρά για τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης Παλαιστινίων κρατουμένων στη στρατιωτική εγκατάσταση Sde Teiman στο Ισραήλ και αλλού», δήλωσε στο POLITICO ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας του μπλοκ. μια δήλωση.

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να ανοίξει τις φυλακές του σε παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από το βίντεο που άρχισε να κυκλοφορεί και φαίνεται να δείχνει έναν κρατούμενο να δέχεται σεξουαλική επίθεση και άλλους να ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους.

Ο Στανό πρόσθεσε ότι η ΕΕ «έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι συλλαμβάνονται ή κρατούνται αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρότυπα… ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι κρατούμενοι».

Η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν τόσο βάναυση που, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το θύμα δεν μπορούσε να περπατήσει.

Δέκα στρατιώτες συνελήφθησαν τελικά για τον βιασμό στις 29 Ιουλίου, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε και την ισραηλινή κοινωνία. Οι στρατιώτες ανήκουν σε μια μονάδα γνωστή ως Force 100, η ​​οποία είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη των εγκαταστάσεων Sde Teiman, σύμφωνα με τη Haaretz.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους βιάστηκαν από φρουρούς.

Ξέσπασαν ταραχές και στη φυλακή εισέβαλαν ακροδεξιοί Ισραηλινοί απαιτώντας την απελευθέρωση των στρατιωτών που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κακοποίηση.

Οι ισραηλινές Αρχές αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό κατηγορίες για κακομεταχείριση και συστημική κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε στοιχεία για «μια σειρά φρικτών πράξεων» που τέθηκαν σε εφαρμογή εναντίον κρατουμένων.

Περίπου 9.500 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και στρατιωτικές βάσεις και τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει υπό ισραηλινή κράτηση τους 10 μήνες από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου