Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Στο αίμα βάφθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νιγηρία


AP Photo/Olamikan Gbemiga, File
Στο αίμα βάφθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νιγηρία
efsyn.gr
Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία την Πέμπτη, οπότε ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης του κόστους ζωής στη Νιγηρία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας #EndbadGovernanceinNigeria («Τέλος στην κακή διακυβέρνηση στη Νιγηρία») ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας, Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου, να ανακαλέσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και να «βάλει τέλος στα δεινά και την πείνα».

Η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής διέρχεται μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων αρκετών ετών μετά τις μεταρρυθμίσεις, που έθεσε σε εφαρμογή ο Τινούμπου, που ανήλθε στην εξουσία τον Μάιο του 2023. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υπερβαίνει το 40% και η τιμή της βενζίνης έχει τριπλασιαστεί.

Από την πλευρά του ο ίδιος απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες να «αναστείλουν κάθε νέα διαδήλωση και να δώσουν το περιθώριο για διάλογο». «Σας άκουσα ξεκάθαρα. Καταλαβαίνω τον πόνο και την απογοήτευση που οδηγούν στις διαδηλώσεις», υποστήριξε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «δεσμεύεται να ακούσει και να απαντήσει τις ανησυχίες». «Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τη βία και την καταστροφή να διαλύσουν το έθνος μας», προειδοποίησε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πρέπει να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία, στη βία και την καταστροφή».

Η αστυνομία αρνήθηκε ότι έκανε υπερβάλλουσα χρήση βίας και υποστηρίζει ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι χθες –τέσσερις από εκρηκτικό μηχανισμό σε πορεία στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο, δύο που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο και ένας ακόμα που δέχθηκε πυρά από φρουρό ασφαλείας όταν οι διαδηλωτές λεηλάτησαν κατάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου