Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Ισραηλινές επιθέσεις από το βορά ως το νότο της Γάζας, εν μέσω διαταγών για νέες εκκενώσεις


Εκτοπισμένοι χθες στη Ντέιρ ελ Μπαλάχ κοντά στην οποία χτύπησαν ύστερα οι δυνάμεις του Ισραήλ | AP Photo/Abdel Kareem Hana
Ισραηλινές επιθέσεις από το βορά ως το νότο της Γάζας, εν μέσω διαταγών για νέες εκκενώσεις
ΕΦΣΥΝ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις από αέρος και οι χερσαίες μάχες • Ένα μωρό 10 μηνών έμεινε παράλυτο λόγω πολιομυελίτιδας

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέες εντολές στους κατοίκους να εκκενώσουν γειτονιές στη βόρεια Γάζα, εν μέσω έντονων ισραηλινών επιθέσεων στο βόρειο, το κεντρικό και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους. Οι μάχες συνεχίζονται στην Ράφα, ενώ η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποίησε χθες περίπου 30 πλήγματα στο παλαιστινιακό έδαφος και οι χερσαίες δυνάμεις προχώρησαν βαθύτερα στην Χαν Γιουνίς και στην Ντέιρ ελ Μπάλα.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες και 15 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς γύρω από την Χαν Γιουνίς και και στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Νουσέιρατ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Στρατιώτες πυροβόλησε εναντίον σκηνών που στεγάζουν εκτοπισμένους ανθρώπους τραυματίζοντας περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τις αναφορές τους.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν και τη συνοικία Abu 'Arif στην κεντρική Γάζα, ανατολικά της Ντέιρ ελ Μπαλάχ. Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολλά θύματα προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό της σύρραξης σύμφωνα με τον οποίο 40.265 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 93.144 έχουν τραυματιστεί.

Επίσης, εκτοξεύτηκαν ξανά ρουκέτες κατά του Ισραήλ χθες. Τρεις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, με την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα να εκτοξεύουν όλμους σε κοινή επίθεση με τη Χαμάς στα νότια της γειτονιάς, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Η Χαμάς ανέφερε ακόμα πως πραγματοποίησε άλλη μια ένοπλη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ισραηλινού κέντρου διοίκησης και ελέγχου στο διάδρομο Netzarim, νότια της πόλης της Γάζας, η οποία αποτελεί συνέχεια της τελευταίας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 15 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα αμερικάνικα Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP), παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν τουλάχιστον πέντε επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους στο ισραηλινό έδαφος, συγκεκριμένα με στόχο τις ισραηλινές πόλεις Άσκελον, Άσντοντ και τις περιοχές Ζικίμ και Κισουφίμ.

Στο μεταξύ η πείνα και οι ασθένειες εξακολουθούν να θερίζουν. Αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι τα παιδιά στην Παλαιστίνη «πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα», καθώς η Γάζα αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις ανθρωπιστικής βοήθειας και έξαρση του υποσιτισμού.

Μωρό 10 μηνών στη Γάζα είναι πλέον παράλυτο λόγω πολιομυελίτιδας. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στον θύλακα εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, όπως επιβεβαίωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας ήταν «εποικοδομητικές», αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν την προτεινόμενη συμφωνία, καθώς η αμερικανική αντιπροσωπεία σχεδιάζει να συναντηθεί ξανά με τους διαμεσολαβητές αύριο για τα διαπραγματευτικά κενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου