Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Κύπρος: Κρίκος στην αλυσίδα της ανάφλεξης


Φώτο Αρχείου / Βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) στο Ακρωτήρι της Κύπρου

Μεγάλη αύξηση καταγράφουν οι πτήσεις μεταγωγικών αεροπλάνων της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Κύπρο προς τη Βηρυτό. Οπως αποκάλυψε βρετανική ιστοσελίδα («DeclassifiedUK»), η Βρετανία έχει στείλει πάνω από 80 μεταγωγικά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τον περασμένο Οκτώβρη. Ολες οι πτήσεις έχουν για αφετηρία τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, που αποτελεί ορμητήριο των Ευρωατλαντικών για τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς τους στη Μέση Ανατολή.

Ο αριθμός των πτήσεων προς τη Βηρυτό έχει εκτοξευθεί από τον περασμένο Απρίλη, που καταγράφηκαν 25 πτήσεις. Τον Μάιο παρατηρήθηκε ο ίδιος αριθμός, ενώ άλλες 14 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τον Ιούνη. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το φορτίο των μεταγωγικών, αμυντική πηγή δήλωσε στο DeclassifiedUK ότι οι πτήσεις «έχουν ως κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της ανώτερης στρατιωτικής εμπλοκής». Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από αεροπλάνα «Voyager KC mark 2» που μπορούν να μεταφέρουν φορτίο 45 τόνων ή και 291 άτομα προσωπικό. Σε μια άλλη πτήση συμμετείχε ένα τεράστιο μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 που μπορεί να μεταφέρει φορτία έως και 77 τόνων.

Στην Κύπρο βρίσκεται από τον Οκτώβρη σε ετοιμότητα μια επίλεκτη μονάδα της Βρετανικής Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (SAS), έτοιμη να αναπτυχθεί στη Γάζα. Η αποκάλυψη είχε γίνει στις 27 Οκτώβρη από την «The Sun» και άλλες βρετανικές εφημερίδες. Ο βρετανικός στρατός, με επίσημο αίτημα «D-Notice», με το οποίο απειλεί τα Μέσα Ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν πληροφορίες που «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια», ζήτησε στις 28 Οκτωβρίου να υπάρξει σιγή ασυρμάτου σχετικά με τις επιχειρήσεις της SAS στη Γάζα. Εκτοτε δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας περαιτέρω πληροφορίες.

Ταυτόχρονα, από το Ακρωτήρι της Κύπρου απογειώθηκαν μέχρι τον Ιούνη τουλάχιστον 18 μεταγωγικά – χωρίς διακριτικά – της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «DeclassifiedUK», πρόκειται για αεροσκάφη C-295 και CN-235, τα οποία φέρονται να ανήκουν στην 427η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων, μια εξειδικευμένη, μυστική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η έρευνα επίσης εντόπισε πως πριν από τις πτήσεις Ακρωτήρι – Τελ Αβίβ, τα αεροπλάνα βρέθηκαν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Φορτ Λίμπερτι, έδρα της 1ης Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Αερομεταφερόμενη), η οποία «αναθέτει, εξοπλίζει, εκπαιδεύει, πιστοποιεί και επικυρώνει στρατιώτες και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού για τη διεξαγωγή παγκόσμιων επιχειρήσεων».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Γενάρη από τις στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο είχε εξαπολυθεί η αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη. Ενώ τον περασμένο Απρίλη η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και την κυπριακή Εθνοφρουρά, με το σενάριο να περιλαμβάνει την προσομοίωση «αντιποίνων κατά του Ιράν», που στη συνέχεια υλοποιήθηκαν στην πράξη, ρίχνοντας και άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στην περιοχή.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν είναι της στιγμής κι ότι προετοιμάζεται μεθοδικά από το Ισραήλ και τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους του, ανεξάρτητα από τα χρεοκοπημένα προσχήματά τους. Κρίκος σ’ αυτήν την πορεία γενικευμένης ανάφλεξης, με στόχους στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράν, στην Υεμένη, είναι η Κύπρος, το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της Μεγάλης Βρετανίας και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μαγνήτη κινδύνων για τον λαό της, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις της Χεζμπολάχ για αντίποινα στη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στις επιθέσεις των Ισραήλ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Αναδημοσίευση από τη στήλη “Αποκαλυπτικά” του Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου