Στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ έφτασε αυτή η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ που δημοσιεύτηκε επίσης στο Armyvoice News
Μια επιστολή που αποδεικνύει ποιοι είναι οι Έλληνες Επαγγελματίες του πολέμου, τις άθλιες μεθόδους ακολουθούν και τι πραγματικά συμβαίνει στον Ελληνικό Στρατό.
ΓΕΕΘΑ: Πονηρές Πρακτικές με Βίζες στις Ειρηνευτικές Αποστολές
Πονηρές Πρακτικές με Βίζες στις Ειρηνευτικές Αποστολές καταγγέλλουν στρατιωτικοί – Το ΓΕΕΘΑ επιβάλλεται να διερευνήσει το θέμα
Είναι ευρέως γνωστό ότι στελέχη των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές συνήθως με δική τους αίτηση, με τη διάρκεια αυτών των αποστολών να ανέρχεται στους έξι μήνες. Ωστόσο, ένα σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει κατά τη διαδικασία έκδοσης βίζας, το οποίο δημιουργεί ανησυχία και αίσθηση αδικίας μεταξύ των στρατιωτικών.
Συγκεκριμένα, όταν εκδίδεται η διαταγή για τη συμμετοχή τους σε αποστολή, τα στελέχη πρέπει να αιτηθούν βίζα από την πρεσβεία της χώρας προορισμού και να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις. Μέχρι να εκδοθεί η βίζα, χαρακτηρίζονται ως Εκτός Οργανικής Δύναμης (ΕΟΔ) και παραμένουν στο σπίτι τους αναμένοντας ειδοποίηση. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα: η έλλειψη ενημέρωσης από τις πρεσβείες προς το ΓΕΕΘΑ σχετικά με την ημερομηνία έκδοσης των βίζων, έχει δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους να εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς ίδιον όφελος.
Ακολουθεί η επιστολή που λάβαμε, η οποία αποκαλύπτει την αθέμιτη πρακτική που εφαρμόζουν κάποιοι, εις βάρος των συναδέλφων τους και της ομαλής λειτουργίας των αποστολών.
ΓΕΕΘΑ: Πονηρές Πρακτικές με Βίζες στις Ειρηνευτικές Αποστολές
Τι αναφέρει η επιστολή:
«Πριν από μερικές εβδομάδες, στρατιωτικός, τον οποίο δεν θα κατονομάσω ούτε θα αναφέρω το φύλο, τον βαθμό ή τον κλάδο (ΓΕΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ), ερωτηθείς από συναδέλφους τι κάνει και πού βρίσκεται, απάντησε ότι πρόκειται να αναπτυχθεί σε ειρηνευτική αποστολή.
Η βίζα είχε εκδοθεί από την πρεσβεία, αλλά δεν το είχε αναφέρει σε κανέναν. Είπε συγκεκριμένα: “Πρόκειται να αναπτυχθώ σε ειρηνευτική αποστολή.
Η βίζα έχει εκδοθεί από την πρεσβεία, αλλά δεν το είπα σε κανέναν, ώστε ο προηγούμενος που είναι ήδη εκεί να κάτσει μερικούς μήνες παραπάνω και να βγάλει περισσότερα χρήματα.
Εγώ είμαι ΕΟΔ, κάνω διακοπές χωρίς να χρεώνομαι δική μου άδεια. Έχω κανονίσει με τον προηγούμενο να πω στην υπηρεσία ότι η βίζα βγήκε αυτή την ημερομηνία και να πάω να τον αντικαταστήσω.
Το κράτος δεν χρεώνεται παραπάνω χρήματα και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, ας ξεκινήσει να πληρώνει εμένα λίγο πιο μετά. Το έχουν κάνει και άλλοι αυτό και μπορεί να το κάνω και εγώ αν δεχτεί ο αντικαταστάτης μου.”
Το πρόβλημα είναι προφανές. Σε διάστημα τριών χρόνων προβλέπεται να αναπτυχθούν σε μια αποστολή έξι στελέχη για έξι μήνες ο καθένας.
Αν κάποιοι είναι πλεονέκτες και πονηροί, παραμένουν με αυτόν τον τρόπο παραπάνω μήνες στην αποστολή (π.χ., οκτώ ή εννέα μήνες), με αποτέλεσμα στο διάστημα των τριών χρόνων να μην αναπτυχθούν έξι στελέχη αλλά λιγότερα. Έτσι, κάποιοι συνάδελφοι τους χάνουν χρήματα που θα είχαν ανάγκη διότι δε θα μπορέσουν να πάνε στην αποστολή.
Η λύση είναι απλή: Το αντίστοιχο τμήμα του ΓΕΕΘΑ που ασχολείται με τις ειρηνευτικές αποστολές, είτε να τηλεφωνήσει στην πρεσβεία και να ζητήσει ενημέρωση για τις αιτηθείσες βίζες, είτε το στέλεχος να προσκομίσει την εκδοθείσα βίζα στο ΓΕΕΘΑ για έλεγχο της ημερομηνίας έκδοσης πριν αναπτυχθεί στην αποστολή.
Αν κάποιος από την υπηρεσία θεωρεί ότι το παραπάνω περιστατικό δεν είναι σοβαρό, ας κάνει μια έρευνα και να τη στείλει στη Δικαιοσύνη για ποινική αξιολόγηση, ώστε να διαπιστώσουμε τελικά αν υπάρχει σοβαρότητα στο θέμα.»
Άρα μιλάμε για διαδικασία να πας σε προξενείο που άλλες ειρηνευτικές αποστολές δεν εινάι έτσι πολύπλοκο και με τέτοιο είδος μεγάλης αγραφης άδειας μέχρι να βγεί η βίζα έως και μισώ χρόνο και βάλε - αναμονής αλλά και ταυτόχρονα να μην δουλειές με την προϋπόθεση ότι θα φύγεις εξωτερικό κάποια στιγμή όταν εγκριθεί
ΑπάντησηΔιαγραφή