Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Επόμενος Σταθμός, ο Γενικευμένος Πόλεμος για το F-35 Εξπρές του Μεσονυκτίου

Επόμενος Σταθμός, ο Γενικευμένος Πόλεμος για το F-35 Εξπρές του Μεσονυκτίου
Γράφει ο
ΔΗΝΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΤΟΣ*

Το βράδυ της 20 του Ιούλη, το Ισραήλ για πρώτη φορά επιχείρησε στρατιωτικά εναντίον της Υεμένης προσβάλλοντας το λιμάνι του Hudaydah σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας 87. Για την προσβολή χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη F-35 και F -15 καθώς και ένα KC -135 τροποποιημένο σε ιπτάμενο tanker πολιτικό αεροσκάφος (Boeing 707) για τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμο κατά την πτήση. Το λιμάνι αυτό είχε εξαιρεθεί από την στοχοποίηση των Αμερικάνικων και Βρετανικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή, καθότι αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής και είναι σημαντικό στην εξυπηρέτηση γενικότερα και την ανακούφιση του βρισκόμενου σε ανθρωπιστική κρίση λαού της Υεμένης, σε μια περιοχή που η βία ενδημεί τον τελευταίο μισό αιώνα.
Οι Αμερικανοβρετανικοί, όμως, ενδοιασμοί, όπως έχει αποδειχθεί και στην περίπτωση αντιμετώπισης του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, δεν αποτελούν πρόβλημα κατά τη διαδικασία στοχοποίησης από τις Ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις. Το, κάτω από καθεστώς εμπάργκο, λιμάνι προσβλήθηκε από βόμβες γενικής χρήσης, συμβατικής τεχνολογίας, καθότι ο στόχος , οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, ήταν σταθερός και ευμεγέθης. Οι τεράστιες φλόγες που παρήχθησαν από την καύση του, μέσα στη νύκτα, έδωσαν την ευκαιρία για «Νερώνειους Ισραηλινούς διθυράμβους και εντυπωσιακές εικόνες που διέρρευσαν στα Μαζικά Μέσα και τρομοκράτησαν περαιτέρω τον δοκιμαζόμενο λαό της Υεμένης.
Βασικός στόχος της προσβολής του λιμανιού που απείχε 1700 χιλιόμετρα από την βάση των Ισραηλινών δυνάμεων, εκτός από το ψυχολογικό της αποτύπωμα και την μείωση της δυνατότητας ανεφοδιασμού των Χούθι, που, την προηγούμενη, είχαν πλήξει ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Τελ Αβίβ με μη επανδρωμένο αερόχημα, προκαλώντας τον θάνατο ενός πολίτη, ήταν η επιβεβαίωση του Ισραηλινού αφηγήματος ότι κανένας στόχος δεν είναι μακριά για αυτές.

Η δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη

Το αφήγημα αυτό επαναλήφθηκε μετά από ενέργεια που συνέβη στην Τεχεράνη στις δύο μετά τα μεσάνυκτα της 31 του Ιούλη και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς Ismail Haniyeh και του σωματοφύλακά του. Επισημαίνεται ότι αν και ο Haniyeh είχε επικηρυχτεί ως τρομοκράτης από την Αμερική, ενώ το Ισραήλ τον είχε χαρακτηρίσει ως “Walking Dead” μετά την 7 του Οκτώβρη, πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Μεγάλη Βρετανία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικό μόνο το στρατιωτικό τμήμα της Χαμάς και όχι το πολιτικό, ο δε Haniyeh ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας διαπραγμάτευσης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η δολοφονία Haniyeh δείχνει καθαρά ότι ο Netanyahu στο πλαίσιο της διατήρησής του στην εξουσία για ιδιοτελείς κυρίως λόγους, με την συνδρομή των λοιπών ακροδεξιών στοιχείων της κυβέρνησής του και των Ορθόδοξων Ισραηλιτών, δεν έχει σκοπό την ειρήνευση στην περιοχή αλλά έναν γενικευμένο πόλεμο στον οποίο θα σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της που είναι υποχρεωμένες να υποστηρίξουν το Ισραήλ ως το προκεχωρημένο φυλάκιό τους στην Μέση Ανατολή.

Ο Netanyahu προφανώς έλαβε αμφίσημα μηνύματα από την Αμερικάνικη ηγεσία κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ρευστή κατάσταση που αυτές βρίσκονται μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη. Ένας πόλεμος στην Μέση Ανατολή λόγω της Εθνικής συσπείρωσης που θα προκαλέσει, με την βοήθεια κατάλληλων μηνυμάτων από τα Αμερικάνικα ΜΜΕ, που σε μεγάλο ποσοστό ελέγχονται από το Σιωνιστικό lobby, αναμένει ότι θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελός του.

Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών

Παραμένουν ασαφείς οι λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση που οδήγησε στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Haniyeh στην Τεχεράνη. Ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ, ως ύποπτο ότι βρίσκεται πίσω από αυτή, έχουν δώσει λεπτομέρειες. Το Ισραήλ μάλιστα προσπαθεί να καλλιεργήσει την πεποίθηση ότι η δολοφονία του ήταν εσωτερική Παλαιστινιακή υπόθεση.

Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι μυστικές Ισραηλινές υπηρεσίες που επί δεκαετίες δρουν στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο υποστηρικτών τους μέσα στις αντίπαλες υπηρεσιακές δομές, που προκαλεί ερωτηματικά και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των τελευταίων και ιδιαίτερα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, καθότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε σε χώρο ευθύνης τους και μάλιστα χώρο φιλοξενίας υψηλών προσκεκλημένων, ώρες αφότου ο Haniyeh παρευρέθηκε, ως τέτοιος, στην περίοπτη ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν Masoud Pezeshkian.

Με την αξιοποίηση πληροφοριών από μυστικές υπηρεσίες χωρών που δρουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, τουλάχιστον από το 2010, το Ισραήλ φέρεται να έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εντός του Ιράν, στοχεύοντας ευαίσθητες πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πραγματοποιώντας δολοφονίες ατόμων που θεωρεί ως απειλή.

Ο Haniyeh έκανε τακτικές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης κατά τις πολλαπλές επισκέψεις του στην Τεχεράνη (15 τον αριθμό), καθιστώντας τον προσβάσιμο στόχο για το Ισραήλ, το οποίο απόφυγε να επιχειρήσει εναντίον του στους δύο τόπους αυτοεξορίας του, το Κατάρ και την Τουρκία, σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ, με την δεύτερη και σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ.

Το αίνιγμα που αφορά στην σχετική επιχείρηση και υποστηρίζει τα προηγούμενα έρχεται από την Νew York Times που αναφέρουν ότι ο Haniyeh σκοτώθηκε από εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν στο δωμάτιό του, λέγοντας ότι ενδεχομένως είχαν τοποθετηθεί έως και δύο μήνες νωρίτερα. Συναφώς, η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε ότι ο Haniyeh σκοτώθηκε από βόμβες που τοποθέτησαν στο δωμάτιό του πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ. Το BBC προχώρησε παρακάτω αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη βόμβα ενεργοποιήθηκε από το ίδιο το κινητό του, που είχε μολυνθεί από σχετικό ιό.

Οι αναφορές των εφημερίδων, εάν αληθεύουν, περιγράφουν την αποτυχία των Φρουρών της Επανάστασης , που ελέγχουν εδώ και καιρό την εσωτερική ασφάλεια στο Ιράν. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν τον βαθμό στον οποίο η Μοσάντ μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα σε αυτή τη χώρα. Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ωστόσο ότι η επιχείρηση αυτή δεν θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί εάν δεν είχαν εμπλακεί οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν το αντίθετο.

Το αίνιγμα της επίθεσης στην Τεχεράνη

Τα παραπάνω εξωτικά σενάρια φρόντισαν να διαψεύσουν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν περιορίζοντας τις ευθύνες τους και δηλώνοντας, το περασμένο Σάββατο ότι, ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς, σκοτώθηκε από βλήμα μικρού βεληνεκούς με πολεμική κεφαλή περίπου 7 κιλών. Μερικές ώρες μετά τη δολοφονία είχε προηγηθεί, αντίστοιχη αναφορά για χρήση βλήματος του, ευθυγραμμισμένου με το Ιράν, Λιβανικού δικτύου Al-Mayadeen, ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε, κατά την επίθεση στην κατοικία του Haniyeh, εκτοξεύτηκε όχι από το εσωτερικό του Ιράν, αλλά από άλλη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι το σενάριο της προτοποθετημένης βόμβας θα ήταν συμβατό με μια ταινία «υπερπαραγωγή» (blockbuster), με γνωστούς πρωταγωνιστές στο πνεύμα των «επικίνδυνων αποστολών», η περίπτωση αυτή φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανή.

Το Ισραήλ όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου έχει εμπειρία στην χρήση βλημάτων ακριβείας που αφήνονται από εναέρια μέσα, κυρίως μη επανδρωμένα, αλλά και επανδρωμένα με προτίμηση τα F-35.

Τα ισραηλινά F-35 έχουν λάβει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών και γενικά υλικά υποστήριξης από τον περασμένο Οκτώβριο από τους Νατοϊκούς εταίρους της Lockheed Martin στο πρόγραμμα F-35, κυρίως την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που επέτρεψε στις Πολεμικές Μοίρες που τα χρησιμοποιούν, να επιτύχουν έναν ασυνήθιστο υψηλό βαθμό πολεμικής διαθεσιμότητας και ως εκ τούτου υψηλό ρυθμό επιχειρήσεων. Τα F-35 φαίνεται να έχουν εμπλακεί σε στόχους κατά της Συρίας και της Χεζμπολάχ, καθώς και σε μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Επί του παρόντος τα Ισραηλινά F-35 αφήνουν όπλα χωρίς να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Συρίας, έτσι ώστε να μη δοκιμάζονται οι «αόρατες – stealth» δυνατότητές του απέναντι στη Συριακή αεροπορική άμυνα.

Το σενάριο F-35

Το F-35 είναι και ο συνήθης ύποπτος στην περίπτωση της δολοφονίας Haniyeh. Επισημαίνεται ότι η απόσταση της βάσης τους από την Τεχεράνη είναι περίπου 200 χιλιόμετρα μικρότερη από αυτή του λιμανιού Hudaydah της Υεμένης.

Το σενάριο της επιχείρησης είναι η από μακριά (stand –off) άφεση (150 με 200 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο) μικρού βλήματος cruise, που τελευταία βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Αμερικής, της Βρετανίας και του Ισραήλ. Τα βλήματα αυτά δύνανται να μεταφέρονται εσωτερικά στην άτρακτο, στον περιορισμένο χώρο των κοιλοτήτων που διαθέτει το F-35 για διατήρηση των stealth χαρακτηριστικών τους και κατευθύνονται με την χρήση οπτικών, υπέρυθρων, δορυφορικών και αδρανειακών συστημάτων, ενώ στην τελική τους πορεία κατευθύνονται με χρήση ακτινοβολίας laser, σε συνεργασία με άτομο των ειδικών δυνάμεων στο έδαφος που φροντίζει να «φωτίζει» τον στόχο, στην τελική φάση της τροχιάς του βλήματος.

Η χρήση βλήματος περιορισμένης εκρηκτικής γόμωσης στην επίθεση στην Τεχεράνη ήταν καθοριστική για την κατά το δυνατό μείωση του αντίκτυπου, σε αντίθεση με τη δολοφονία από το Ισραήλ, του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, Φουάντ Σούκερ, μια ημέρα πριν, η οποία τραυμάτισε τουλάχιστον 60 άλλους και κατέστρεψε ένα τεράστιο μέρος ενός μεγάλου κτιρίου.

Πολιτικές και διπλωματικές επιπτώσεις της δολοφονίας Haniyeh

Εκτός από την σημαντική αντίδραση που έχει δημιουργήσει σε όλο σχεδόν τον Αραβικό κόσμο, η δολοφονία Haniyeh, η διατήρηση του αινίγματος της εκτέλεσής της, παραδόξως, είναι επωφελής για όλους τους εμπλεκόμενους. Στην περίπτωση του Ιράν για να δικαιολογήσει την αδυναμία του να προστατεύσει ένα υψηλό προσκεκλημένο, σε ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό της ορκωμοσίας του Προέδρου του. Από την άλλη το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει το αφήγημα της εσωτερικής Παλαιστινιακής διαμάχης. Όμως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θέλουν να διατηρήσουν ομιχλώδες το τοπίο. Οι Αμερικάνοι γιατί δεν έχουν λύσει ακόμα το θέμα της εναπόθεσης της ευθύνης του πολέμου στην Ουκρανία στους Ευρωπαίους για να μπορέσουν να αποδεσμευτούν και να ασχοληθούν με τα της Κίνας. Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη με την αβεβαιότητα που συνδέεται με την προεκλογική τους περίοδο, την οποία προσπαθεί, όπως προαναφέρθηκε, να εκμεταλλευτεί ο Netanyahu.

Το σενάριο όμως των F-35 που προαναφέρθηκε εμπλέκει και άλλους που θα προτιμούσαν να βρίσκονται στην αφάνεια. Ένας είναι η Ιορδανία που θα πρέπει να έχει διαθέσει τον εναέριο χώρο της για την υλοποίηση της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι τα μαχητικά F-16 της Βασιλικής Ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 14 του Απρίλη, αναχαίτισαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, τα οποία είχαν ξεκινήσει σε αποστολή κρούσης στο πλαίσιο της Επιχείρησης «True Promise» ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Συρία. Η επιχείρηση της Ιορδανίας σηματοδότησε ιστορικά μια από τις πιο σημαντικές και άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις ενός αραβικού κράτους για την υποστήριξη του Ισραήλ και υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς που έχει δημιουργήσει το Τελ Αβίβ με πολλές αραβικές μοναρχίες που ευθυγραμμίζονται με τη Δύση, μεταξύ των οποίων η Ιορδανία και το Μαρόκο. Ένας ακόμα επιδέξιος ουδέτερος στα πρότυπα του αδελφού έθνους του δηλαδή της Τουρκίας είναι το φιλικό προς το Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, για το οποίο κάποια άρθρα αναφέρουν ότι θα μπορούσε να έχει επιτρέψει την άφεση του βλήματος από την μεριά των συνόρων του με το Ιράν στην Κασπία που βρίσκεται Βόρεια, κοντά στην Τεχεράνη, κάτι που δικαιολογεί την απουσία ήχου κατά την πορεία του προς τον στόχο. Η εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν λόγω της σύνδεσής του με την Τουρκία («ένα έθνος, δύο κράτη»), αδυνατίζει το σύνηθες αφήγημα του Ερντογάν περί της «βραδινής επίσκεψης» των Τουρκικών δυνάμεων, αυτή τη φορά στο Ισραήλ.

Άδωνις «με τα F-35 θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»

Το φαιδρό είναι ότι στα καθ’ ημάς το αφήγημα του Ερντογάν το υιοθέτησε ο Άδωνις ως άσχετος ένεκα χαρτοφυλακίου Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα Ελληνικά F-35 (όταν αποκτηθούν και γίνουν ετοιμοπόλεμα) θα «επισκεφθούν ένα βράδυ την Άγκυρα». Η αναφορά αυτή έγινε προσχεδιασμένα για να διασκεδαστεί η αφωνία των «σχετικών» Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Δένδια και Γεραπετρίτη, οι οποίοι στα πλαίσια ενός ανώφελου διπλωματικά και αναποτελεσματικού Ελληνικού μορατόριουμ αποφεύγουν να αναφέρουν στο πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ονομαστικά, την Τουρκία ως Εθνική μας απειλή. Χαρακτηριστική είναι η σχετική αντιμετώπιση της υπόθεσης της Κάσου που για πολλούς έχει μεγαλύτερες και δυσμενέστερες Εθνικές συνέπειες για την Ελλάδα από αυτές των Ιμίων. Η κατευθυνόμενη από τον Πρωθυπουργό του, ονομαστική αναφορά στην Τουρκία από τον Δένδια (που προκάλεσε και την αντίδραση της τελευταίας) περιορίζεται στην κατοχή από αυτή της Κύπρου. Η αναφορά αυτή όμως έγινε με στόχο του να τονιστεί ότι αυτή αποτελεί Ευρωτουρκική υπόθεση, επικαλούμενος μάλιστα και την ανέξοδη βοήθεια από τα λεγόμενα Ευρωπαίων αξιωματούχων. Παρά τα μεγαλόσχημα λόγια Μητσοτάκη περί της διαρκούς υποστήριξης της Κύπρου από τον Ελληνισμό, η πολιτική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αποποίησης της Εθνικής ευθύνης που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Κύπρο και αναθέτει την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος σε τρίτους στο πλαίσιο της ανάθεσης και της άμυνας της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο Άδωνις, εσκεμμένα ή όχι, αγνοεί ότι το F-35I Adir που χρησιμοποιεί η Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) είναι ένα F-35A με μοναδικές ισραηλινές τροποποιήσεις. Οι ΗΠΑ αρχικά αρνήθηκαν να επιτρέψουν τις αλλαγές, αργότερα όμως επέτρεψαν στο Ισραήλ να ενσωματώσει τα δικά του συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων και αντιμέτρων. Ο τροποποιημένος κύριος υπολογιστής διαθέτει λειτουργία plug-and-play για πρόσθετα συστήματα. Οι Ισραηλινές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν ένα εξωτερικό λοβό παρεμβολής, και νέους ισραηλινούς πυραύλους αέρος-αέρος και κατευθυνόμενες βόμβες και βλήματα αέρος εδάφους, όπως αυτό που προαναφέρθηκε, στις εσωτερικές θέσεις όπλων.

Επισημαίνεται ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος της IAF είπε ότι οι «αόρατες – stealth» δυνατότητες του F-35 μπορεί να ξεπεραστούν εν μέρει μέσα σε 10 χρόνια παρά την αναμενόμενο κύκλο ζωής του αεροσκάφους που υπολογίζεται σε 30 έως 40 χρόνια. Για τον λόγο αυτό το Ισραήλ επέμεινε να χρησιμοποιεί τα δικά του συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ερωτάται λοιπόν ο «άσχετος» ένεκα χαρτοφυλακίου Υπουργός Υγείας (καθότι οι «σχετικοί» Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών δεν αναμένεται να απαντήσουν), με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και την δυνατότητα (με ευθύνη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη), αλλά και την άδεια από τους Αμερικάνους για να κάνει αντίστοιχες με τους Ισραηλινούς τροποποιήσεις στο αεροσκάφος, αναμένει κάποιος εχέφρων ότι το F-35 με το Ελληνικό εθνόσημο (και όχι απαραίτητα πλήρους Ελληνικής ιδιοκτησίας), θα αποκτήσει ποτέ την δυνατότητα να αφήσει όπλα σε πρωτεύουσα Νατοϊκής χώρας; Εκτός αν ο ανίκανος να στελεχώσει αποτελεσματικά με ιατρικό προσωπικό ένα νοσοκομείο στην Κω Υπουργός Υγείας , έχει προβλέψει ότι στα επόμενα έξι χρόνια, η Τουρκία θα βρίσκεται εκτός του ΝΑΤΟ.

Η κατακλείδα

Ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με πισίνες, υδατοδεξαμενές και παιχνίδια κομματικής εξουσίας, οι νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες επιχειρήσεις των F-35 στη Μέση Ανατολή επισημαίνουν ότι η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και με δεδομένο ότι, όπως δήλωσε η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ, «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο» οι σχετικοί ή άσχετοι, ικανοί ή ανίκανοι, υπεύθυνοι ή ανεύθυνοι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας οδηγούν , ηθελημένα ή άθελα, στην εμπλοκή της χώρας μας σε έναν καταστροφικό πόλεμο, σε πλήρη μεταβολή της προηγούμενης πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όταν το 2008-9 σε σχετική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ο μετέπειτα ανανήψας ως Συριζαίος κύριος Αντώναρος, και τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Καραμανλή του Β’, διαβεβαίωνε ότι τα Ελληνικά λιμάνια είναι κλειστά για την εφοδιαστική στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ στην τότε επέμβασή του στη Γάζα.

(*) Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου