Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Βάζει χαμηλότερα τον πήχη με fake υποσχέσεις για τη στεγαστική κρίση

Στη μέγγενη των μεταρρυθμίσεων και των νέων δημοσιονομικών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας οι κυβερνητικές εξαγγελίες για παροχές… λιτότητας, ενόψει και της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιοι παράγοντες κατεβάζουν και άλλο τον -ήδη χαμηλό- πήχη με δικαιολογία τις έκτακτες συνθήκες λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν! Συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν ότι τα «μέτρα» που θα ανακοινώσει δεν θα έχουν τόσο μορφή παροχών και θα επικεντρώνονται σε… παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα και να δώσει βάρος σε ημίμετρα για τη δήθεν αντιμετώπιση της στεγαστικής και δημογραφικής κρίσης. Το μόνο που υπενθυμίζει η όψιμη ευαισθησία της κυβέρνησης είναι ότι τόσα χρόνια άφησε το πρόβλημα να γιγαντωθεί χωρίς καμία ρύθμιση, ούτε καν πρόβλεψη για το «πολυθρύλητο» Ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμα δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση και μέτρα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια ενώ τα επιτόκια δανεισμού ανέβηκαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 20% για τα υφιστάμενα δάνεια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προγράμματος «Σπίτι μου 2» το οποίο προϋποθέτει συμφωνία με την Κομισιόν πριν τη ΔΕΘ η οποία δεν υπάρχει ακόμα. Είναι φανερό ότι η Κομισιόν θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση μόνο ενός μικρού μέρους του προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης (με την κυβέρνηση να επιθυμεί το 50%). Ακόμα η κυβέρνηση θα εκτοξεύσει πυροτεχνήματα όπως την αξιοποίηση κενών ακινήτων του Δημοσίου σε όλη την χώρα, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικά να υλοποιηθεί, παρά μόνο σε πιλοτική κλίμακα.

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει ξανά μέτρα κοροϊδίας και αφαίμαξης του λαού, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς καλούν σε μεγάλη αντικυβερνητική και αντιπολεμική διαδήλωση το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην Καμάρα.

Η σημαντική αυτή μάχη ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν και υποβαθμίζουν τις ζωές μας θα έχει σαν βασικές αιχμές την πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και 5νθήμερο-6ωρο-30ωρο ενάντια στην ακρίβεια και την εξαήμερη εργασία, την κρατικοποίηση ΔΕΗ και ΟΣΕ με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, όπως όλων των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών αγαθών. Κεντρικό στοιχείο θα είναι η αντιπολεμική δράση για την υπεράσπιση της ειρήνης και της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό, αλλά και την πατριδοκαπηλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου