Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα των λαών της Ευρώπης, έχουν δαπανήσει η ΕΕ και τα κράτη – μέλη τα τελευταία δυόμισι χρόνια, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και σχέδια συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022 η συνολική στήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο έχει ανέλθει σε 118 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 43,5 δισ. ευρώ είναι στρατιωτική βοήθεια.
Χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία και οι αριθμοί «ζαλίζουν».
Αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια, τα 6,1 δισ. ευρώ προέρχονται από την «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» και τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν στρατιωτικά πακέτα από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.
Επιπλέον, σχεδόν 14 δισ. ευρώ «κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία», ενώ 25,2 δισ. ευρώ δόθηκαν ως μακροοικονομική στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, «για να κρατηθεί στη ζωή το ουκρανικό κράτος και να διευκολυνθούν οι μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται στον «δρόμο» προς την ένταξη.
Αλλα 17 δισ. ευρώ διατέθηκαν στα κράτη – μέλη της ΕΕ «στο πλαίσιο της υποστήριξης όσων διαφεύγουν από τον πόλεμο» στην Ουκρανία, καθώς και 12,2 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων που παρείχαν τα κράτη – μέλη.
Ενόψει του χειμώνα η Κομισιόν παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ, για υποδομές Ενέργειας που έχουν υποστεί ζημιές αλλά και για Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μολδαβία.
Κέρδη από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία διοχετεύτηκαν στο Κίεβο
Την ίδια στιγμή η ΕΕ εξετάζει τρόπους για μακροπρόθεσμη και «βιώσιμη» χρηματοδότηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε στις αρχές της χρονιάς να χρηματοδοτεί τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από κέρδη και τόκους των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων.
Η ΕΕ χρησιμοποίησε κέρδη αξίας 1,4 δισ. ευρώ από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, αναφέρει ο Ντομπρόβσκις.
Εχουν ήδη διοχετευτεί μέσω της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» για την παράδοση «εξοπλισμού προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού και αεράμυνας, καθώς και – για πρώτη φορά – προμήθειες από την ουκρανική αμυντική βιομηχανία».
«Οι εργασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα και έχουν υπογραφεί συμβάσεις με πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ που λειτουργούν ως Φορείς Εφαρμογής. Αναμένουμε ότι η πλειονότητα των παραδόσεων θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους», αναφέρεται.
Παράλληλα η Κομισιόν εργάζεται για την εφαρμογή της απόφασης του G7 για παροχή 50 δισ. δολαρίων (46 δισ. ευρώ) ως δάνειο στην Ουκρανία με «εγγύηση» τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια.
«Αυτό το μοναδικό πακέτο δανείων θα επιτρέψει στην Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, να εξασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα και να παράσχει στη χώρα τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να αντισταθεί στην εντεινόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Αυξάνεται η παραγωγή πυρομαχικών
Η ΕΕ αναμένεται να αυξήσει την ετήσια παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται ενεργά από τα ουκρανικά στρατεύματα σε 1,4 εκατ. βλήματα μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, οι χώρες μέλη έχουν εκπληρώσει το 70% του σχεδίου της ΕΕ να στείλουν 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο.
Οι προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανικής ικανότητας είναι «κλειδί για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης βοήθειας στην Ουκρανία και επίσης για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των κρατών – μελών», τόνισε ο Ντομπρόβσκις.
60.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί στην ΕΕ
Οι χώρες της ΕΕ έχουν εκπαιδεύσει περίπου 60.000 Ουκρανούς στρατιώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Νοέμβρη του 2022, όταν ξεκίνησε η «Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας» της ΕΕ στην Ουκρανία (EUMAM).
«Ο νέος στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε επιπλέον 15.000 μέχρι το τέλος του χειμώνα, δηλαδή συνολικά 75.000», αναφέρεται.
Μάλιστα η αποστολή θα προσαρμοστεί «στις εξελισσόμενες συνθήκες και στις ανάγκες της Ουκρανίας». «Θα συντονιστούμε στενά με την Εκπαίδευση Ασφάλειας και Βοήθειας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.
Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΥΕΔ) έχει συστήσει την παράταση της αποστολής έως τον Νοέμβρη του 2026.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου