Γιατί μας αφορούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία
ΕΦ.ΣΥΝ.Στους 30 μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 στρατιώτες και σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει κάνει λιγοστές αλλαγές στα πρόσωπα της κυβέρνησής του.
Χθες ξεκίνησε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, απομακρύνοντας κορυφαίους υπουργούς με στρατηγικής σημασίας χαρτοφυλάκια: εξωτερική πολιτική, άμυνα, ενέργεια, δικαιοσύνη. Δεν είναι σαφές αν η εξέλιξη αυτή είναι η ένδειξη μιας βαθιάς εσωτερικής πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία ή το αποτέλεσμα της ανελέητης ρωσικής αντεπίθεσης μετά τον ουκρανικό αιφνιδιασμό στο Κουρσκ.
Πιθανότατα ισχύουν και τα δύο. Παρότι το καθεστώς Πούτιν έχει διαψευστεί επανειλημμένα στους στρατιωτικούς στόχους του και στην επιδίωξή του να οδηγήσει την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση, με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, το Κίεβο έχει επιδείξει αντοχή χάρη στην τεράστια οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Δύσης, κυρίως της Ευρώπης.
Αλλά αυτή η αντοχή έχει και την αντίστροφη ανάγνωση. Γύρω από την παγωμένη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μοιάζει να έχει «παγώσει»όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος. Τα πάντα στην Ε.Ε. κινούνται γύρω από αυτό τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Τεράστιοι πόροι διοχετεύονται σε εξοπλισμούς με τελικό αποδέκτη την Ουκρανία. Η ίδια η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εξοπλιστεί σαν αστακός, με τις κάννες της στραμμένες προς τη Μόσχα. Ο πολύς Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει σχέδιο για αθρόα χρηματοδότηση της μετατροπής της Ε.Ε. σε αμυντική ένωση.
Αλλά και εκτός της άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης, ο ψυχρός πόλεμος των κυρώσεων και των εκατέρωθεν πληγμάτων σε υποδομές και οικονομικούς στόχους έχει σοβαρές παρενέργειες σε όλη την ήπειρο. Αίφνης, η προσπάθεια της Ρωσίας να μετατρέψει την Ουκρανία σε ενεργειακή «μαύρη τρύπα» έχει προκαλέσει αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης στην Ε.Ε., με ακραίες χονδρικές τιμές ρεύματος στις ανατολικές χώρες και ακραίες ανισότητες από τις δυτικές. Και αυτό προκαλεί δυσφορία σε κυβερνήσεις και ρήγματα στο μέτωπο της στρατιωτικής αλληλεγγύης τους προς την Ουκρανία.
Το τρομακτικό σε όλες αυτές τις -αιματηρές για τον ουκρανικό λαό, σκοτεινές για τους λαούς της Ευρώπης- διεργασίες είναι ότι η ηγεσία της Ε.Ε. στέκεται μονοδιάστατη στην πλευρά της συνέχισης του πολέμου μέχρι τελικής πτώσης (ποιου άραγε;), χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να δώσει μια ευκαιρία στη διαπραγμάτευση. Ακόμη και την ώρα που η ίδια η ουκρανική ηγεσία φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου