Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο για να «τελειώσει» τη Χεζμπολάχ – «Μακελειό» και «τριπλή τραγωδία» στη Μέση Ανατολή


REUTERS/Aziz Taher TPX IMAGES OF THE DAY

Πάνω από 550 οι νεκροί, μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι και η Μέση Ανατολή οδηγείται στο χείλος της αβύσσου
Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τον Λίβανο, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να κάνει λόγο για μία σφαγή, τονίζοντας ότι στην πλειονότητά τους οι πάνω από 550 νεκροί ήταν άμαχοι. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ακόμη ένα ανώτερο στέλεχός της σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και απαντά με μπαράζ ρουκετών. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί και πάλι αμήχανη τη Μέση Ανατολή να φτάνει στο χείλος της αβύσσου.

Μετά τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Λίβανος έχει πλέον μετατραπεί σε «ενεργό μέτωπο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο για «τριπλή τραγωδία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 18:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στη 01:00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.
Νεκρός ο Κουμπάισι – 300 ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε «αποθήκη» στη Σααντίγιατ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας. Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά».

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, άλλοι «τουλάχιστον δύο» διοικητές των μονάδων που συντόνιζε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό — ο απολογισμός του οποίου, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, ήταν τουλάχιστον 6 νεκροί και 15 τραυματίες.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σε ανταπόδοση «περίπου 300 ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ, «τραυματίζοντας έξι πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητά τους ελαφρά», σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
«Είναι μακελειό»

Μιλώντας στο BBC o υπουργός Υγείας του Λιβάνου είπε ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα του είναι «μακελειό». Ο Δρ Φιράς Αμπιάντ τόνισε ότι ήταν «σαφές» ότι πολλοί από τους 550 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Δευτέρας ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Το Ισραήλ είπε ότι έπληξε εκατοντάδες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας την ομάδα ότι κρύβει όπλα σε κατοικημένες περιοχές, μέσα σε σπίτια, μετατρέποντας τους αμάχους σε ανθρώπινες ασπίδες.

Τη Δευτέρα, οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ από την 8η Οκτωβρίου 2023 σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και να τραυματιστούν άλλοι 1.835, σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 στόχοι της Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

Πάνω από μισό εκατομμύριο υπολογίζεται ότι είναι πλέον οι εκτοπισμένοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και επέμεινε ότι «μια διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο κόσμος «δεν έχει την πολυτέλεια να γίνει ο Λίβανος μια άλλη Γάζα».
Τα όπλα της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ πιστεύει ότι μπορεί να «τελειώσει» τη Χεζμπολάχ, αλλά αντιμετωπίζει έναν καλά οπλισμένο, θυμωμένο εχθρό.

Η Χεζμπολάχ, η οποία πλήττει τακτικά στόχους στο Ισραήλ για σχεδόν ένα χρόνο, έχει κρατήσει ως εφεδρεία ένα τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών, drones και αντιαρματικών πυραύλων που μπορεί να αναπτύξει απέναντι στο Ισραήλ. Χθες γνωστοποίησε ότι χρησιμοποίησε έναν νέο πύραυλο, τον Fadi 3, σε επίθεση κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης.

Μεταξύ των πιο επικίνδυνων νέων όπλων της είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος ιρανικής κατασκευής που ονομάζεται Almas (στα περσικά σημαίνει διαμάντι) που δίνει στη Χεζμπολάχ πολύ υψηλότερο βαθμό ακρίβειας στα χτυπήματά της από ό,τι είχε όταν πολέμησε για τελευταία φορά απέναντι στο Ισραήλ, το 2006. Σε εκείνον τον πόλεμο σκοτώθηκαν 121 στρατιώτες και πάνω από 40 άμαχοι του Ισραήλ, μαζί με περισσότερους από χίλιους Λιβανέζους.

Ο Almas θεωρείται ευρέως από στρατιωτικούς αναλυτές μια αντίστροφη μηχανική έκδοση ενός ισραηλινού πυραύλου που ονομάζεται Spike.

Με πληροφορίες από BBC, WSJ, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου