A man walks past a banner depicting missiles launching from a representation of the map of Iran coloured with the Iranian flag in central Tehran on April 15, 2024. Iran on April 14 urged Israel not to retaliate militarily to an unprecedented attack overnight, which Tehran presented as a justified response to a deadly strike on its consulate building in Damascus. (Photo by ATTA KENARE / AFP)Η παροχή από το Ιράν βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη Μόσχα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια πιθανή κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη, αλλά οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχουν μικρή επιρροή για να τη σταματήσουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους κοντινού βεληνεκούς στη Ρωσία.
Η υποτιθέμενη κίνηση -την οποία Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί δημοσίως- διέψευσε τις προειδοποιήσεις μηνών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, καθώς αγωνίζονται να “πνίξουν” την ικανότητα της Μόσχας να διεξάγει πόλεμο για την κατάκτηση της ανατολικής Ουκρανίας.
«Έχουμε προειδοποιήσει την Τεχεράνη δημοσίως και ιδιωτικά ότι η πραγματοποίηση αυτού του βήματος θα αποτελούσε δραματική κλιμάκωση», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι.
Οι ειδικοί λένε ότι οι πύραυλοι Fath-360, οι οποίοι έχουν εκτιμώμενο βεληνεκές 75 μιλίων, είναι πιθανό να αποδειχθούν αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης σε μια κομβική στιγμή για τον πόλεμο, επιτείνοντας την απειλή των ιρανικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed, τα οποία οι δυνάμεις του Κρεμλίνου έχουν χρησιμοποιήσει για να βομβαρδίσουν επανειλημμένα πολιτικές υποδομές σε όλη την Ουκρανία από το 2022.
Αλλά οι πύραυλοι και οι μεταφορές τεχνολογίας από τη Ρωσία στο Ιράν, αποτελούν επίσης απειλή για την Ευρώπη, προειδοποίησαν δυτικοί αξιωματούχοι.
Η απόφαση του Ιράν είναι πιθανό να περιπλέξει τις ελπίδες για επιστροφή σε μια συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση των κυρώσεων, βάζοντας σε δύσκολη θέση τον πρόσφατα ορκισθέντα μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.
Ακολουθούν τρία πρώτα συμπεράσματα από την τελευταία κίνηση του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Αλλαγή παιχνιδιού για την Ουκρανία;
Η άφιξη του πρώτου φορτίου του Ιράν με περίπου 200 πυραύλους κοντινού βεληνεκούς έγινε καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αγωνίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες αεράμυνας του Κιέβου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι ο στρατός της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσει τους ιρανικούς πυραύλους Fath-360 εντός εβδομάδων, πιθανότατα εναντίον ουκρανικών πολιτικών υποδομών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για έναν ακόμη χειμώνα.
Τα συστήματα αεράμυνας που έχει παράσχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό ανίκανα να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους, με εξαίρεση τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο μέχρι στιγμής.
Αλλά αυτό δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο, απευθυνόμενος απευθείας στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν την περασμένη εβδομάδα για ταχύτερες παραδόσεις περισσότερων συστημάτων αεράμυνας.
«Η οικοδόμηση αυτής της ολοκληρωμένης ικανότητας αεράμυνας για την Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό και γι’ αυτό δεν πρόκειται να σταματήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Πάτρικ Ράιντερ.
«Ο όγκος, από μόνος του, και η ικανότητα και η δυνατότητα διεξαγωγής συνεχών επιθέσεων, είναι κάτι που αποτελεί πρόκληση από την αρχή», δήλωσε ο Ράιντερ.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σταθερά στο Ντονμπάς, εδραιώνοντας κέρδη γύρω από τον βασικό κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόβσκ σε μια προσπάθεια να διαπεράσουν τις ανατολικές γραμμές της Ουκρανίας.
«Αυτοί οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», δήλωσε η Νικόλ Γκραγιέφσκι, συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace και συγγραφέας ενός επερχόμενου βιβλίου για την αναδυόμενη ρωσο-ιρανική αμυντική συνεργασία. «Είναι ελαφριά και έχουν στερεό καύσιμο, οπότε είναι αρκετά αποτελεσματικά και μπορούν να πλήξουν κρίσιμες υποδομές σε αρκετά μικρή απόσταση», εξήγησε.
Αυτό μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να επικεντρωθεί στον βομβαρδισμό των ουκρανικών γραμμών του μετώπου, διατηρώντας παράλληλα τα ρωσικά αποθέματα πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως οι βορειοκορεατικής κατασκευής KN-23 και οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander, σημείωσε η Γκραγιέφσκι,.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην απαγόρευση της Ουάσινγκτον για τον ουκρανικό στρατό να ρίχνει όπλα αμερικανικής κατασκευής στη Ρωσία από το κατεχόμενο ρωσικό έδαφος. Αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «εργάζεται» πάνω στην πολιτική αυτή μετά τη μεταφορά πυραύλων από το Ιράν.
Η Ουκρανία διαθέτει λίγα όπλα που μπορούν να αντιμετωπίσουν το βεληνεκές του Fath, συμπεριλαμβανομένων των βρετανό-γαλλικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow/SCALP που εκτοξεύονται από αέρος, καθώς και των πυραύλων HIMARS M30/31 και των ATACMS μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά αξιωματούχοι του Πενταγώνου πρότειναν ότι μπορεί να μην είναι ιδανικό για το Κίεβο να δαπανήσει πολύτιμα πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον ιρανικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς χαμηλής τεχνολογίας. Ένας μόνο πύραυλος ATACMS μπορεί να κοστίζει βόρεια του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ ένας πύραυλος Storm Shadow μπορεί να κοστίζει έως και 3 εκατομμύρια δολάρια.
«Αυτό εναπόκειται στους Ουκρανούς να το αποφασίσουν», δήλωσε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.
Όπως και να έχει, η εξέλιξη είναι πιθανό να οδηγήσει στην πρώτη χρήση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων – και στην ανάπτυξη δυτικών όπλων για την αντιμετώπισή τους – στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Απειλή για την Ευρώπη
Η στενότερη αμυντική υποστήριξη της Ρωσίας από το Ιράν αποτελεί επίσης απειλή για την Ευρώπη, προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Η Ρωσία διαθέτει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιεί περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, ενώ προορίζει τους νέους πυραύλους που λαμβάνει από το Ιράν για στόχους κοντινότερης εμβέλειας», εξήγησε την Τρίτη ο Μπλίνκεν.
«Αυτή η εξέλιξη -και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν- απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης.
Η άφιξη των ιρανικών Fath-360 στην Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει μια αναδυόμενη κούρσα εξοπλισμών βαλλιστικών πυραύλων στην ήπειρο.
Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τη Ρωσία να επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι είχαν απαγορευτεί για δεκαετίες βάσει μιας αμερικανοσοβιετικής συνθήκης του 1987. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τη συνθήκη το 2019, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει με νέες δοκιμές πυραύλων.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία μέχρι το 2026, με ενδεχόμενη μόνιμη παρουσία πυραύλων SM-6, πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών πυραύλων εκεί, ώστε να επεκταθεί η συμβατική αποτρεπτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν χτύπησε την απόφαση, υποσχόμενος «μέτρα καθρέφτη» ως απάντηση.
Σε αντάλλαγμα για την παράδοση βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στο Ιράν, η Ρωσία παρέχει στην Τεχεράνη διαστημικές δυνατότητες και πυρηνική τεχνολογία, προειδοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το αεροδιαστημικό τμήμα του IRGC έχει ζητήσει ρωσική βοήθεια με τη δορυφορική καθοδήγηση για να αυξήσει την ακρίβεια των βλημάτων του, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούν ήδη το GLONASS, την εναλλακτική λύση της Ρωσίας στο GPS, δήλωσε ο Grajewski.
Πλήγμα στην πυρηνική προσέγγιση
Η μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία, η οποία είχε αρχικά διαπραγματευτεί επί κυβέρνησης του εκλιπόντος προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, είναι πιθανό να περιπλέξει τις ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τον περιορισμό του πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης.
Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν εξελέγη με υποσχέσεις για την ανάπτυξη της ιρανικής οικονομίας, εν μέρει μέσω της επίτευξης ανακούφισης από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το θέμα θα είναι πιθανότατα δύσκολο να αποφευχθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα αυτό το μήνα, όπου ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στη διεθνή σκηνή.
Όμως, το πλήθος των νέων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων αυτής της εβδομάδας φάνηκε να στοχεύει ακριβώς στους βασικούς συνδέσμους του IRGC με τη Ρωσία και στη ναυτιλία της Κασπίας που φέρεται να έχει παραδώσει τους πυραύλους Fath.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη αποκλείσει δημοσίως μια ενδεχόμενη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό ζήτημα.
Και όπως έχουν επισημάνει ορισμένοι αναλυτές, η απόφαση του Ιράν να στείλει πυραύλους Fath-360 και όχι Zulfiqar ή άλλα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς φάνηκε να είναι μια προσπάθεια να παρακάμψει τους περιορισμούς εξαγωγής πυραύλων που επιβλήθηκαν στο Ιράν με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία κατοχύρωσε την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προειδοποίησαν τον Ιούλιο ότι θα υποστηρίξουν την ανατροπή των κυρώσεων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης κατά του Ιράν στον ΟΗΕ, εάν το Ιράν συνεχίσει να παραβιάζει τις απαγορεύσεις της συμφωνίας.
Πηγή: Al Monitor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου