Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Τα προβλήματα του F-35 κοστίζουν 5 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος στη Lockheed Martin!

Ας αφήσουν τα πανηγύρια Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, γιατί τα F-35 θα κοστίσουν δεκάδες δις δολάρια στον λαό μας
Το Πεντάγωνο παρακρατεί 5 εκατομμύρια δολάρια από τη Lockheed Martin για κάθε νέο μαχητικό αεροσκάφος F-35 που δεν είναι εξοπλισμένο με την πλήρη αναβάθμιση της τελευταίας έκδοσης του αεροσκάφους.

Η εταιρεία επανέλαβε τις παραδόσεις της παραλλαγής Technology Refresh-3 του F-35 τον Ιούλιο -ένα χρόνο μετά τα προβλήματα με την ανάπτυξη του νέου πακέτου λογισμικού που οδήγησαν το Πεντάγωνο να σταματήσει να δέχεται την τελευταία έκδοση του αεροσκάφους. Δεδομένου ότι η αναβάθμιση δεν είναι ακόμη έτοιμη, το Πεντάγωνο άρχισε εκ νέου να δέχεται αεροσκάφη με μια ενδιάμεση έκδοση του λογισμικού TR-3.

«Ως μέρος της συμφωνίας, περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος παρακρατούνται και θα αποδεσμευτούν καθώς θα παραδίδονται», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κοινό Γραφείο Προγραμμάτων F-35, Ρας Γκοεμάερ.

Η Lockheed σχεδιάζει να παραδώσει 75 με 110 αεροσκάφη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, «κυρίως στη διαμόρφωση TR-3», σύμφωνα με την κατάθεση 10-K της εταιρείας, αλλά 5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος θα παρακρατηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση.

Ο γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο ότι η Lockheed προσπαθεί να ολοκληρώσει το TR-3 «αλλά χρησιμοποιούμε οικονομικά κίνητρα για να το ενισχύσουμε λίγο».

Το Κοινό Γραφείο Προγραμμάτων ανακοίνωσε επίσης ένα μικρό ορόσημο για την προσπάθεια αναβάθμισης: να μεταβαίνουν από την παράδοση αεροσκαφών με «αρχική εκπαιδευτική ικανότητα» σε «ισχυρή εκπαιδευτική ικανότητα μάχης».

«Το Γραφείο Προγραμάτων F-35 και η Lockheed Martin κατέληξαν σε συμφωνία για την αποδοχή και παράδοση αεροσκαφών με δυνατότητα Technology Refresh 3 με ισχυρή ικανότητα εκπαίδευσης μάχης», δήλωσε ο Γκοεμάερ.

Τα αεροσκάφη που έχουν παραδοθεί με αρχική εκπαιδευτική ικανότητα θα ενημερωθούν με την πιο ισχυρή εκπαιδευτική ικανότητα, δήλωσε ο Γκοεμάερ.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν γνωρίζουν ακόμη πότε ακριβώς θα γίνει το πραγματικό πακέτο TR-3 που είναι έτοιμο για μάχη. Οι αξιωματούχοι της Lockheed λένε την επόμενη άνοιξη, αλλά παραδέχονται ότι υπάρχει «πάντα κίνδυνος» για το χρονοδιάγραμμα.

Για να εκκαθαριστεί το ανεκτέλεστο των νέων F-35 που συσσωρεύονται στις εγκαταστάσεις της Lockheed, η εταιρεία σχεδιάζει να παραδίδει 20 αεροσκάφη τον μήνα (13 νεότευκτα αεροσκάφη και 7 από τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στις αποθήκες). Οι αξιωματούχοι της εταιρείας εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου ένα χρόνο για να “τακτοποιήσουν” πλήρως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

Το Πεντάγωνο χρειάζεται το νέο υλικό και λογισμικό TR-3 για να χρησιμεύσει ως «ραχοκοκαλιά» για το Block 4, το οποίο θα φέρει νέες δυνατότητες που οι αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται για να ξεπεράσουν την Κίνα. Αλλά μετά από πολλές καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους με το πρόγραμμα αναβάθμισης, ορισμένες από τις αρχικές δυνατότητες που είχαν προγραμματιστεί για το Block 4 έχουν παραμεριστεί, οπότε το πρόγραμμα F-35 «επανασχεδιάζει» τώρα το Block 4 και επαναπροσδιορίζει τις «απαραίτητες» δυνατότητες που η βιομηχανία θα είναι πραγματικά σε θέση να παραδώσει.

Πηγή: Defense One

1 σχόλιο:

  1. θα γίνουν μεγάλα έργα και συντήρησης από το 2032 που θα έχει φύγει το 40% από το στρατό και με το φινλανδικό σκλαβοπάζαρο θα πάει το 20% ,διότι δεν θα ξέρουν να μετράνε τους ημέρες όπως γίνεται τκ φινλανδικό αλλά το ελληνικό θα έχει τεράστιες ελλείψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή