Armyvoice NewsΤο Survivor η Γεσθημανή και η προστασία στα «δικά μας παιδιά» – Υπάρχουν επιλεκτικά μέτρα και σταθμά στους πειθαρχικούς ελέγχους στο ΥΠΕΘΑ;
Η τρέχουσα κατάσταση που αφορά την υπαξιωματικό και παίκτρια του Survivor, Γεσθημανή Κουτούζογλου, αποκαλύπτει μια ανησυχητική αντίφαση στην αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ενώ η αυστηρότητα σε αυτή την περίπτωση είναι προφανής, οι περιπτώσεις στρατιωτικών που έχουν εμπλακεί σε σοβαρότερα παραπτώματα φαίνεται να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Αυτή η ανισότητα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων και την ηθική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η 36χρονη υπαξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αντιμέτωπη μετο ενδεχόμενο να τιμωρηθεί αυστηρά, επειδή δεν ζήτησε άδεια για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι, ούτε για να πάει στο εξωτερικό.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη που συμμετέχει σε τηλεπαιχνίδι χωρίς άδεια, ούτε η πρώτη που φεύγει χωρίς άδεια για το εξωτερικό. Το «λάθος» σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το τηλεπαιχνίδι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και έτσι τέθηκαν τα ερωτήματα για την άδεια στην δημόσια σφαίρα.
Αν αυτό το παράπτωμα είναι τόσο σοβαρό για να επιφέρει απόταξη, τότε τα παραπτώματα για συμμετοχή προβεβλημένων στελεχών σε κόμματα, πόσο σοβαρά είναι;
Το Survivor η Γεσθημανή και η προστασία στα «δικά μας παιδιά»
Το Armyvoice.gr έχει αναφερθεί πολλές φορές στην περίπτωση στρατιωτικού συνδικαλιστή που υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος ήταν εκλεγμένο στέλεχος σε νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Για την περίπτωση του ανθυπασπιστή Κωνσταντίνου Γ. Νιώρα, ο οποίος αποκάλυψε ο ίδιος δημόσια την κομματική του ιδιότητα, δεν έγινε πειθαρχικός έλεγχος. Παράλληλα οι αναφορές που έγιναν από άλλα στελέχη, αλλά κατέληξαν στον καλαθο των αχρήστων.
Ο κ.Νιώρας, εξ΄όσων πληροφορούμαστε, συνεχίζει να υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. Φαίνεται ότι η συμμετοχή στρατιωτικών σε κόμματα, παρότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα, δεν ερευνάται ως παράπτωμα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Survivor η Γεσθημανή και η προστασία στα «δικά μας παιδιά»
Τέλος θα αναφερθούμε και σε μια ακόμα περίπτωση αξιωματικού που υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, για τον οποίο έχουν δημοσιευτεί πολλές καταγγελίες, έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή, η ΠΟΕΣ έκανε και σχετική αναφορά στον εισαγγελέα, πλην όμως δεν έχει κινηθεί κάποια διαδικασία διερέυνησης σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε.
Πρόκειται, σύμφωνα με την καταγγελία στο στρατιωτικό γραφείο του υπουργού εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια υπηρετεί ένας αμετάκλητα καταδικασμένος για κλοπή αξιωματικός, αδίκημα το οποίο έχει ομολογήσει και ο ίδιος και είχε διαπραχθεί όσο φοιτούσε σε στρατιωτική σχολή.
Παλαιότερα για το ίδιο θέμα είχε κάνει σχετικό δημοσίευμα και η εφημερίδα των συντακτών, σύμφωνα με την καταγγελία, πλήν όμως το άρθρο δεν απασχόλησε κανέναν.
Ακολούθησε ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Ιανουαρίου 2021, η οποία επίσης δεν απαντήθηκε.
Σύμφωνα με την ανώνυμη καταγγελία κοινοποιούνται στον υπουργό εθνικής άμυνας οι δυο αποφάσεις των στρατιωτικων δικαστηρίων, για να γίνει γνωστό ότι γνωρίζει ότι στο στρατιωτικό γραφείο ΥΕΘΑ «υπηρετεί ένας κλέφτης που δεν έπρεπε ούτε στις Ένοπλες Δυνάμεις να υπηρετεί», αναφέρει χαρακτηριστικά και θέτει τα ερωτήματα:
«Πώς έμεινε αυτός ο άνθρωπος με δυο καταδικαστικές αποφάσεις που ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας προβλέπει την έκπτωσή του; Πώς επιτράπηκε; Το να είσαι κλέφτης θεωρείται προσόν για υπηρεσία στο υπουργείο; Με ποια κριτήρια πήρε τους βαθμούς του όλα τα χρόνοα; Πού έχει υπηρετήσει όλα τα χρόνια; Πώς κρύφτηκαν οι αποφάσεις; Θα το ψάξει ο υπουργός;”.
Η επιστολή καταλήγει: «Οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από παλιά. Δεν εφαρμόστηκαν αι τώρα λένε ότι έχουν παραγραφεί. Εσείς τώρα που ξέρετε τι συμβαίνει θα συνεχίσετε να κρατάτε στο στρατιωτικό γραφείο σας έναν αμετάκλητα καταδικασμένο κλέφτη; Επειδή αν τον κρατήσετε, θα δείχνει πως εγκρίνετε τις πρακτικές και πριμοδοτείτε καταδικασμένους κλέφτες».
Η σύγκριση της αυστηρής πειθαρχικής αντιμετώπισης στην περίπτωση της Γεσθημανής Κουτούζογλου με την παντελή απουσία πειθαρχικής έρευνας στις περιπτώσεις στρατιωτικών που έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο διαφανή και συνεπή προσέγγιση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου