Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν ρωσικά εδάφη στο Μπέλγκοροντ, οι Ρώσοι προελαύνουν στο Ντονμπάς


Από πλήγμα ουκρανικού drone στο Μπέλγκοροντ

Ρωσικά εδάφη στην παραμεθόρια περιοχή του Μπέλγκοροντ βομβάρδισε ο ουκρανικός στρατός με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν στο ρωσικό έδαφος της επαρχίας του Κουρσκ. Σύμφωνα με το TASS, τα ρώσικα στρατεύματα απέκρουσαν τρεις προσπάθειες των Ουκρανών σε οικισμό του Κούρσκ, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχασε την προηγούμενη ημέρα περίπου 300 στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία ελέγχει το 98,5% της περιφέρειας Λουχάνσκ και το 60% της περιφέρειας Ντονέτσκ, δηλαδή το 80% του Ντονμπάς.

Στο φόντο των συζητήσεων στο ευρωατλαντικό μπλοκ για να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητήσει η Ρωσία με τις ΗΠΑ για την «στρατηγική σταθερότητα».

Το Φλεβάρη του 2023, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη New START για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, αλλά δήλωσε πως δεν αποχωρεί από τη συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για επαναδιαπραγμάτευση και επέκτασή της.

«Μέχρι η Ουάσιγκτον να επανεκτιμήσει την άκρως εχθρική αντιρωσική της πορεία, οποιαδήποτε συζήτηση με τις ΗΠΑ για στρατηγικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των πυρηνικών όπλων, δεν έχει νόημα για τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, είναι απλώς αντιπαραγωγικό», δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Ουάσιγκτον δεν δείχνει καμία διάθεση να συμμετάσχει σε έναν ολοκληρωμένο διάλογο για όλες τις σημαντικές πτυχές του ζητήματος της στρατηγικής σταθερότητας, «ενώ αυτό είναι που η Ρωσία επέμενε με συνέπεια». Όπως είπε, η Μόσχα αντιτάχθηκε στην ιδέα «διεξαγωγής συνομιλιών απομονωμένα από τη στρατιωτική και πολιτική πραγματικότητα», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει καμία βάση για ισότιμο διάλογο σε μια κατάσταση όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να επιφέρουν αυτό που αποκαλούν στρατηγική ήττα στη Ρωσία και να υπονομεύσουν πλήρως την ασφάλειά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου