Πολύνεκρες επιδρομές από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Δυτική Όχθη
efsyn.gr
Το Ισραήλ υπόσχεται να συνεχίσει να «πλήττει σκληρά» τη Χεζμπολά του Λιβάνου. Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ. Σε μια σπάνια κίνηση ο Χομενεΐ θα εκφωνήσει κήρυγμα με το οποίο αναμένεται να στείλει μήνυμα
Πολλές και ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τη Βηρυτό, ενώ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας αναφέρει 37 νεκρούς και 151 τραυματίες από βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Οι σημερινές ήταν από τις σφοδρότερες επιθέσεις του Ισραήλ μέχρι τώρα. Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εξαπολύθηκαν 11 διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Το Axios και ισραηλινά μέσα μετέδωσαν πως εκτιμάται ότι στόχος ήταν ο Χατσέμ Σαφιντίν, ο φερόμενος ως διάδοχος του Νασράλα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν χθες πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολά, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών με τον ένοπλο βραχίονα του σιιτικού κινήματος στον νότιο Λίβανο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εννιά μέλη τους, όπως επίσης επίσης ότι «εξάλειψαν» ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό, τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Αλάα Σρότζι, παλαιστίνιος ακτιβιστής, ανέφερε πως ισραηλινό αεροσκάφος «έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου». Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, «παιδιά και νέοι», μεταξύ άλλων, «κομματιάστηκαν», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αναφέρει ότι τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς τρεις σχολικές δομές που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα δύο ημερών.
Στο μεταξύ ισραηλινό πλήγμα σήμερα το πρωί κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε. Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) κατηγόρησε χθες τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο.
Απειλές
Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί διεμήνυσε χθες πως τα «σκληρά πλήγματα που καταφέρνουμε στη Χεζμπολά», στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Μπεκάα, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του Λιβάνου «θα συνεχιστούν». Είπε πως οι δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν στη Χεζμπολά να «εγκατασταθεί» ξανά στον νότιο Λίβανο.
Από την πλευρά του, ο λιβανικός στρατός γνωστοποίησε πως, για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, ανταπέδωσε πυρά του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, μετά τον θάνατο δυο μελών του. Δυνάμει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα το 2006 κι αφορά τον τερματισμό του προηγούμενου πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολά, ο στρατός του Λιβάνου είναι ανεπτυγμένος στο νότιο τμήμα της χώρας στο πλευρό κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως η Χεζμπολά διατήρησε τη διακριτική παρουσία της στην περιοχή, όπου, σύμφωνα με αναλυτές, δημιούργησε μεγάλο δίκτυο υπόγειων σηράγγων.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ισχυρίστηκε χθες, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πως «μπορούμε να αποφύγουμε» το ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, όμως πρέπει «να γίνουν πολλά» γι' αυτό. Νωρίτερα, δήλωσε πως βρίσκεται «σε συνομιλίες» με την κυβέρνηση Νετανιάχου για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, χώρας που συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον πλανήτη. Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν αλματωδώς.
Σημειώνεται πως κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνηση του Λιβάνου πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες είναι πλέον κάπου 1,2 εκατ. άνθρωποι. «Είμαστε άμαχοι. Βλέπετε μαχητές εδώ γύρω; Γιατί θέλουν να μας ρίξουν τις οροφές των σπιτιών μας πάνω μας;» ξέσπασε ο Χασάν Αμάρ, 82 ετών, που ζούσε σε ακίνητο που βομβαρδίστηκε αφότου εγκατέλειψε το σπίτι του στον νότιο Λίβανο. «Θέλουμε να μεταναστεύσουμε. Δεν έχει σημασία πού. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας κι ο πόλεμος θα είναι μακρύς», είπε η Φατίμα Σάλεχ, που έφυγε με τα τέσσερα παιδιά της από νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας.
Μήνυμα Χομενεΐ
Ο νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά συνοδεύεται από κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν: η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε την Τρίτη πάνω από 200 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, με τα δυο μέρη να ανταλλάσσουν κατόπιν απειλές, εντείνοντας την ανησυχία πως η Μέση Ανατολή οδηγείται σε γενικευμένη ανάφλεξη.
Σε μια σπάνια κίνηση ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χομενεΐ, αναμένεται να ηγηθεί σήμερα της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής και να εκφωνήσει κήρυγμα το οποίο ενδέχεται να δώσει τον τόνο για τα σχέδια της χώρας. Πριν από την προσευχή της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί «τελετή μνήμης» για τον Νασράλα.
Ο Χαμενεΐ, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση για τα βασικά θέματα πολιτικής του Ιράν, ίσως με το σημερινό του κήρυγμα αποκαλύψει πώς σκοπεύει να κινηθεί η Τεχεράνη μετά το πλήγμα της Τρίτης. Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, έχουν επισημάνει ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τον φόνο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός διοικητή της, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου. Είχε επίσης στόχο να εκδικηθεί για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.
Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.
Χθες διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Χεζμπολάχ και του Ιράν συγκεντρώθηκαν στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ για να καταγγείλουν «τα εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου