Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΝΑΤΟ: Η άσκηση Steadfast Noon – «πρόβα» πυρηνικού πολέμου ξεκινά τη Δευτέρα

Στη ΝΑΤΟική πυρηνική άσκηση Steadfast Noon, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κρις Στάρμερ

Είπε συγκεκριμένα ότι «η ετήσια πυρηνική άσκηση Steadfast Noon θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, θα έχουμε περισσότερα από 60 αεροσκάφη που θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες. Η όλη άσκηση θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και το Βέλγιο και την Ολλανδία».

Σε αυτό το πλαίσιο επίσης ανέφερε πως «Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει μοναδικές ικανότητες, όπως το πυρηνικό αποτρεπτικό, αλλά και αυτό που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ουκρανία από την άποψη της βοήθειας, όσον αφορά τα όπλα, αλλά και την εκπαίδευση, πραγματικά, το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει πολλά, και αυτό είναι κρίσιμο. (…) Και σε έναν αβέβαιο κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμάσουμε την άμυνά μας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας, ώστε οι αντίπαλοί μας να γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την περίοδο που η Ρωσία έχει πει ότι τα πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (όπως αυτούς που έχουν παραδώσει ΗΠΑ και Μ. Βρετανία στην Ουκρανία) θα θεωρηθούν και αυτά ως επίθεση από το ΝΑΤΟ, που έχει πυρηνικές δυνάμεις, και θα απαντήσει ανάλογα.

Να σημειωθεί πως στην περσινή «πρόβα» πυρηνικού πολέμου συμμετείχε και η Ελλάδα, με τρία μαχητικά αεροσκάφη! Ο «Ριζοσπάστης» τότε κατέγραφε πως «4 μέρες μετά τη λήξη της “Steadfast Noon”, στις 30/10, καταγράφηκε πτήση αεροσκάφους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) τύπου Boeing WC-135 Constant Phoenix από τη βάση του στο Mildenhall της Βρετανίας προς την Ανατoλική Μεσόγειο.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους συλλέγει σωματίδια και αέρια απόβλητα κατ’ εφαρμογή της λεγόμενης Συνθήκης Περιορισμένης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (Limited Nuclear Test Ban Treaty, του 1963). Πρακτικά, συλλέγει δείγματα από την ατμόσφαιρα με σκοπό την ανίχνευση και τον εντοπισμό πυρηνικών εκρήξεων.

Γεννάται επομένως ερώτημα, αν η έξοδός του αυτή στην περιοχή έγινε επίτηδες, προκειμένου να δοθεί άλλο ένα σήμα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το πόσο είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν το σχοινί Ισραήλ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

Επίσης ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας ερωτώμενος για το κατά πόσο θα δοθεί «άδεια» για πλήγματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ρωσίας, όπως επίμονα ζητά ο Ζελένσκι είπε ότι «νομικά η Ουκρανία επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εάν μπορεί να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, εάν αυτοί οι στόχοι αποτελούν απειλή για την Ουκρανία»… ωστόσο όπως πρόσθεσε εξαρτάται, μεμονωμένα από το κάθε κράτος «σύμμαχο» αν θα το επιτρέψει.

Τέλος, αφού ρωτήθηκε για το αν με μια εκλογή του Ντ. Τραμπ στην Προεδρεία των ΗΠΑ θα αλλάξει κάτι είπε «Εργάστηκα στον προηγούμενο ρόλο μου ως Πρωθυπουργός για τέσσερα χρόνια μαζί του. Ξέρω ότι κατανοεί απόλυτα και συμφωνεί μαζί μου ότι αυτός ο αγώνας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, είναι επίσης για την ασφάλεια και τη μελλοντική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου