Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Πρόστιμο-χαστούκι στο ΥΠΕΘΑ για «χαμένα» αρχεία αξιωματικών!

Armyvoice News

Πρόστιμο-χαστούκι στο ΥΠΕΘΑ για… «χαμένα» αρχεία αξιωματικών! – Οι εξηγήσεις του υπουργείου δεν έπεισαν την Ανεξάρτητη Αρχή




Το Υπουργείο Άμυνας «χτύπησε» και πάλι. Αυτή τη φορά, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει στον ίδιο τον αξιωματικό τα δεδομένα του ατομικού του φακέλου, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου, είχαν… καταστραφεί. Προφανώς, τα αρχεία που αφορούν ανθρώπους που υπηρέτησαν τη χώρα δεν είναι αρκετά σημαντικά για να διατηρηθούν, ειδικά αν αυτά θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους «αρμόδιους» υπαλλήλους.

Η καταγγελία ήρθε από έναν απόστρατο αξιωματικό, ο οποίος, μετά από πολυετή υπηρεσία στη Διοίκηση Υποβρυχίων, ζήτησε να δει τις εκθέσεις αξιολόγησής του. Όμως, τι απάντηση έλαβε; Πως τα αρχεία είχαν «καταστραφεί» λόγω παρέλευσης διετίας από την αποστρατεία του. Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τις διαδικασίες, τα προσωπικά αρχεία καταστρέφονται δύο χρόνια μετά την αποστρατεία, για να μην… πιάνουν χώρο ή, μάλλον, για να «προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, βέβαια, δεν πείστηκε από αυτό το επιχείρημα και ζήτησε εξηγήσεις για το πώς γίνεται οι φάκελοι να εξαφανίζονται τόσο τακτικά. Για την ακρίβεια, αναρωτήθηκε πώς γίνεται να τηρούνται πρωτόκολλα καταστροφής για 20 χρόνια, αλλά ο συγκεκριμένος φάκελος του απόστρατου δεν υπήρχε πουθενά! Και, καθώς το Υπουργείο δεν κατέθεσε καμία αποδεικτική απόδειξη για αυτήν την «καταστροφή», η Αρχή δεν είχε άλλη επιλογή από το να ρίξει τη «καμπάνα» των 5.000 ευρώ.

Το πρόστιμο αυτό κατανέμεται σε δύο δόσεις: 2.000 ευρώ για την άρνηση παροχής των δεδομένων στον καταγγέλλοντα και 3.000 ευρώ για την επιλεκτική «αμνησία» του υπουργείου, το οποίο αποφεύγει κάθε συνεργασία. Αν και το ποσό των 5.000 ευρώ μπορεί να μοιάζει μικρό για το προϋπολογισμό του Υπουργείου, είναι αρκετά υψηλό για να μας κάνει να αναρωτηθούμε για το πώς διαχειρίζεται τα αρχεία του και, κυρίως, τα δικαιώματα αυτών που υπηρέτησαν τη χώρα.

Όπως φαίνεται, η τήρηση των προσωπικών αρχείων δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Άμυνας , ειδικά όταν αυτά τα αρχεία μπορούν να ενοχλήσουν. Σε μια χώρα που η διαφάνεια είναι διαρκώς σε αμφισβήτηση, τέτοια περιστατικά δεν αποτελούν έκπληξη. Η Αρχή, όμως, υπενθυμίζει ότι η μη συνεργασία με τις Αρχές δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Και η ιστορία αυτή μας δείχνει ότι, τελικά, η γραφειοκρατία μπορεί να είναι πιο ανθεκτική και από τα υποβρύχια – καταστρέφει ό,τι δεν βολεύει, παραμένοντας πάντα στο απυρόβλητο.

1 σχόλιο:

  1. Εδώ και χρόνια ξέχασαν να ενημερώσουν τον αξιωματικό ότι αποστρατεύτηκε κατά 2 μήνες και έναν στρατιώτης ήταν να κάνει θητεία 6 μήνες και τον λένε ότι θα κάνει 12 και 19 μέρες πριν κλείσει τους 6 μήνες τον λένε απολύεται και πρέπει να πάρει άδεια που δεν τον έδιναν καθόλου.Μιλαμε για οργάνωση σε μεγάλο σημείο όπου επίσης άλλος ζητούσε μετάθεση χρόνια και πήρε τηλέφωνο από απορία και δεν ήξεραν καν ότι ήτανε στο στρατό με άλλα λόγια δεν υπήρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή