Η ΤΡΙΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΚΕΟΡΓΚ ΝΤΕΝΓΚΛΕΡ
Παρουσίαση
Η βουλευτής Αγγέλικα Σαίλκοπφ πεθαίνει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, τη στιγμή ακριβώς που ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής. Η γιαγιά της, όμως, δεν πιστεύει ότι ο θάνατός της οφείλεται σε φυσικά αίτια. Αναθέτει στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γκέοργκ Ντένγκλερ να ερευνήσει την υπόθεση. Ο Ντένγκλερ είναι έτοιμος να κλείσει το θέμα, όταν ένας πληρωμένος δολοφόνος τον βάζει στο στόχαστρο - και ξαφνικά ο Ντένγκλερ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παγκόσμια σύγκρουση με διακύβευμα τον πολυτιμότερο από τους ζωτικούς πόρους του πλανήτη: το νερό. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Αλλά τι γίνεται, όταν το νερό ιδιωτικοποιείται;
Με τα Ξένα νερά ο Βόλφγκανγκ Σορλάου καταφέρνει να είναι πιο επίκαιρος παρά ποτέ: στις μέρες μας οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα να βάλει χέρι στην υδροδότηση μεγάλων πόλεων έχουν ενταθεί και ο κίνδυνος είναι πια ορατός και χειροπιαστός. Περιγράφει με τόσο ρεαλισμό και ακρίβεια την αδίστακτη διαφθορά της διεθνούς κερδοσκοπίας, ώστε δυσκολεύεται κανείς να θεωρήσει το βιβλίο λογοτεχνικό έργο. Η πλοκή του είναι τόσο επίκαιρη και τόσο τρομακτική, που ακόμα κι ένας συγγραφέας σαν τον Σορλάου θα δυσκολευόταν να την επινοήσει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο συγγραφέας ξοδεύει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην έρευνα των πραγματολογικών στοιχείων που συνιστούν το πλαίσιο των βιβλίων του. Γι’ αυτό οι «κακοί» του είναι τόσο αληθοφανείς, θυμίζουν οικεία πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματικά συμφέροντα σε ανάλογες συγκυρίες. Το συγκεκριμένο βιβλίο είχε ως αφορμή την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού στη Στουτγάρδη, την πόλη όπου ζει ο συγγραφέας και δραστηριοποιείται ο ήρωάς του. Πιστός στη σχολή του Ντάσιελ Χάμετ, ο Schorlau εστίασε στις «στρατηγικές αυτών που επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση του νερού: των διαπλεκόμενων ομάδων που έχουν σχηματιστεί μεταξύ πολιτικής, υπουργικής γραφειοκρατίας, μεμονωμένων επιστημόνων και διευθυντικών στελεχών μεγάλων ενεργειακών κοινοπραξιών. Και αν όλα αυτά σας θυμίζουν την Chinatown του Ρομάν Πολάνσκι, έχετε απόλυτο δίκιο. (Χίλντα Παπαδημητρίου, bookpress.gr 05/05/2019)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου