Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Χρονιά νέων και ενισχυμένων στρατιωτικών δαπανών το 2025

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Το παζάρι με ΕΕ και ΗΠΑ που αναμένεται να επιφέρει νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση ενός προϋπολογισμού που απεικονίζει την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική εξέφρασε στο υπουργικό Συμβούλιο που έγινε στην αρχή της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ψήφισή του μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να …αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Εφόσον χρειαστεί να χωρέσει αυξημένες εξοπλιστικές δαπάνες!
Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 παρουσιάζει μειωμένες (πάρα τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης) δαπάνες για υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και κοινωνική ασφάλιση. Επίσης επιβαρύνσεις προς τα λαϊκά στρώματα της τάξης των 70 δις από άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους, την ίδια ώρα που «στέλνει» τα εναπομείναντα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προς το μεγάλο κεφάλαιο με την «ευγενική μεσολάβηση» των τραπεζών, που φυσικά θα ενισχύσουν τα κέρδη του τους από αυτή την «υπηρεσία».

Σε αυτόν ακριβώς τον προϋπολογισμό όμως είναι πιθανόν να προστεθούν νέες επιβαρύνσεις (που θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροαπασχολούμενοι) προκειμένου η ελληνική οικονομία να προσαρμοστεί στην δυναμική της «πολεμικής οικονομίας», που ούτως η άλλως κυριαρχεί στην ΕΕ. Πόσο μάλλον όταν στην «εξίσωση» μπαίνουν δυναμικά οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τράμπ που αξιώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξοπλιστικές δαπάνες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Στις τελευταίες του δηλώσεις από την σύνοδο Βορρά – Νότου στην Φινλανδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας πως «το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες είναι, πιθανώς, ιστορία. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα». Αυτά από μια σύνοδο που ακόμη και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά πιστοποίηση πειθήνιας λειτουργίας στα όσα απαιτεί η βορειοατλαντική συμμαχία. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ποιοί θα καθορίσουν τις εξελίξεις αναφέροντας πως «θα καταστεί σαφές, μόλις αλληλεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο (σ.σ των ΗΠΑ), ποιό είναι το ποσοστό στο οποίο θα συμφωνήσουμε εντός του ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, με την αρωγή των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρο σε τι είδους «παζάρι» θα μπεί. Συσχετίζοντας την βούλησή της για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών εφόσον αυτό της δώσει την δυνατότητα ευελιξίας όσον αφορά την τήρηση των κανόνων του δημοσιονομικού ευρωπαϊκού συμφώνου. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχω συνηγορήσει υπέρ περισσότερης ευελιξίας σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης. Και πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς και στη συνέχεια τις δαπάνες για την άμυνα» κάτι που όπως έκανε σαφές και ο Ρούτε θα γίνει εις βάρος των κοινωνικών δαπανών. Αυτά ενώ στο ίδιο «τσουβάλι» η κυβέρνηση τοποθετεί και τις δαπάνες για την μεταναστευτική της πολιτική που συνίσταται κατά βάση σε «οχυρωματικά έργα» και στρατιωτικού τύπου παρεμβατικότητα στα ανατολικά σύνορα.

Παράλληλα στο υπουργείου Εθνικής Άμυνας τρέχει ήδη «πρόγραμμα» περιορισμού των αμυντικών δαπανών που αφορούν την «κλασσική διάρθρωση» των ενόπλων δυνάμεων. Όπως για παράδειγμα το κλείσιμο στρατοπέδων στο εσωτερικό της χώρες και η σύντμηση στρατιωτικών δομών. Προκειμένου – προφανώς – να βρεθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για «φιλο-ΝΑΤΟϊκές» προσαρμογές.

Αυτά την ίδια στιγμή που οι στρατιωτικές – αμυντικές δαπάνες προσελκύουν γενικότερα το ενδιαφέρον. Ενδεικτικές του τι συμβαίνει ήταν και οι αόριστες αλλά σαφείς ως προς το περιεχόμενό τους αναφορές του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια που αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν σχέσεις με εξοπλιστικές εταιρίες χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «πιασμένους». Προφανώς εδώ πολιτική αξία δεν έχει τόσο η αναφορά σε μία συνθήκη που είναι γνωστό ότι επικρατεί …επι δεκαετίες ολόκληρες, αλλά η εικόνα σύγκρουσης συμφερόντων που φαίνεται να καταγράφεται στον χώρο ακριβώς λόγω της προοπτικής μεγέθυνσης των αμυντικών δαπανών.

Σε ανάλογο πλαίσιο η κυβέρνηση ενισχύει τους δεσμούς εξάρτησης με το «βαθύ πυρήνα του κράτους» τόσο με το λεγόμενο επίδομα επικινδυνότητας για να τονώσει το εισόδημα των ενστόλων όσο και με την αξιοποίηση των ακινήτων και των στρατοπέδων που εκκενώνονται για τη στέγαση στρατιωτικών. Η κυβέρνηση πετάει και ένα «κόκκαλο» στους εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς μιλόντας για πρόβλεψη και δικής τους στέγασης έως 15% στο εν λόγω πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου