Στρατιωτικοί Γιατροί ΣΣΑΣ: Επίθεση στο Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ – Έρχεται τσουνάμι παραιτήσεων – Κίνδυνος Κατάρρευσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων
Αν η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε επενδύσει το μισό από τον χρόνο που αφιέρωσε στο να αγνοεί τις προτάσεις των ειδικών στη διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου για τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς τους, ίσως τώρα να μη βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια κρίση διαρκείας.
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), με μια δριμύτατη ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορεί την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ότι νομοθετεί ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων.
Προειδοποιεί ότι, προειδοποιώντας για ένα επερχόμενο κύμα παραιτήσεων των στρατιωτικών γιατρών αποφοίτων της ΣΣΑΣ, που θα αποδυναμώσει ανεπανόρθωτα τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Αναβρασμός στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία
Η επιστολή, που απευθύνεται επίσης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό Ιωάννη Κεφαλογιάννη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ, που εκπροσωπούν 10.000 στρατιωτικούς επιστήμονες (ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, φαρμακοποιούς, οικονομολόγους και νομικούς), τονίζουν πως οι τεκμηριωμένες προτάσεις τους αγνοήθηκαν κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου.
«Με έκπληξη είδαμε το σχέδιο νόμου να δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή μας με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, παρά τις διαβεβαιώσεις για σύγκλιση απόψεων», σημειώνουν με σαφή ειρωνεία, υπογραμμίζοντας πως οι υποσχέσεις έμειναν, για ακόμα μία φορά, κενό γράμμα.
Τι Προβλέπει το Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ
Το νομοσχέδιο, το οποίο αποκάλυψε το Armyvoice.gr φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, δημιουργώντας, σύμφωνα με την επιστολή, «ένα τεράστιο κύμα ανασφάλειας και αναβρασμού» στο προσωπικό. Οι επιπτώσεις, όμως, δεν περιορίζονται εκεί:Κύμα παραιτήσεων: Οι στρατιωτικοί ιατροί προειδοποιούν ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε εκτεταμένες παραιτήσεις υγειονομικών στελεχών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ήδη το κλίμα αβεβαιότητας έχει εξαπλωθεί από τον Έβρο έως την Κρήτη.
Υποβάθμιση της περίθαλψης: Περίπου 400.000 άτομα – στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους – βασίζονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία για την υγειονομική τους φροντίδα. Οι αποχωρήσεις εξειδικευμένων γιατρών θα καταστήσουν τα νοσοκομεία «σκιές του εαυτού τους», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
Συνθήκες ανισότητας με το ΕΣΥ: Οι στρατιωτικοί ιατροί αντιμετωπίζουν δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ, καθώς το νομοσχέδιο:Προβλέπει εξοντωτικές δεσμεύσεις υποχρεωτικής παραμονής στις ΕΔ μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας.
Δεν διασφαλίζει ισοδύναμες απολαβές για εφημερίες και επιδόματα.
Μετακινήσεις χωρίς λογική: Η επιστολή καταγγέλλει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για υποχρεωτικές μετακινήσεις στρατιωτικών γιατρών προς ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για την ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ. Αυτό, όπως σημειώνουν, δημιουργεί «ασύμμετρες συνθήκες εκμετάλλευσης».
Διάλογος – Φιάσκο για το Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ
Οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ επισημαίνουν ότι είχαν καταθέσει αναλυτικές προτάσεις, τόσο γραπτά όσο και προφορικά, στη συνάντηση με τον κ. Κεφαλογιάννη στις 16 Νοεμβρίου. Παρότι, όπως δηλώνουν, υπήρξε «σύγκλιση απόψεων», το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά αγνοεί πλήρως τις συμφωνηθείσες βελτιώσεις.
«Φαίνεται πως ο διάλογος χρησιμοποιήθηκε μόνο για να κατευνάσει πρόσκαιρα τις αντιδράσεις», σχολιάζουν δηκτικά, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Τι ζητούν οι στρατιωτικοί γιατροί
Η επιστολή περιλαμβάνει μια σειρά αιτημάτων για την άμεση βελτίωση του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων:Ισοτιμία με το ΕΣΥ: Ισότιμες απολαβές και συνθήκες εργασίας για στρατιωτικούς και πολιτικούς ιατρούς.
Κατάργηση τιμωρητικών διατάξεων: Δέσμευση στρατιωτικών γιατρών μετά την ειδικότητα μόνο σε εθελοντική βάση, όπως ισχύει στο ΕΣΥ.
Ενίσχυση αντί αποδυνάμωση: Κατάργηση της διάταξης για υποχρεωτικές μετακινήσεις από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, που ήδη λειτουργούν με ελλείψεις προσωπικού.
Μήνυμα στον Πρωθυπουργό: «Πριν να είναι αργά»
Η επιστολή καταλήγει με μια έκκληση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά:
«Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας πριν να είναι αργά. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποτελούν πυλώνα της υγειονομικής περίθαλψης για τα στελέχη των ΕΔ και τις οικογένειές τους. Η υποβάθμισή τους θα έχει άμεσες συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο».
Κινδυνεύει η αξιοπιστία της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ
Η επιστολή αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια ενός ολόκληρου κλάδου που βλέπει τις προτάσεις του να αγνοούνται συστηματικά. Οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ, γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες των στρατιωτικών νοσοκομείων, προειδοποιούν για ένα επικείμενο «τσουνάμι παραιτήσεων» που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος.
Αν η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ συνεχίσει να νομοθετεί ερήμην των ειδικών, τότε το πολιτικό κόστος, όπως τονίζουν οι στρατιωτικοί γιατροί, θα είναι τεράστιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου