Λεφτά υπάρχουν... για τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων
Από τη νέα χρονιά επέρχεται τετραπλάσια αύξηση των αποδοχών για τους μαθητές των ΑΣΕΙ και διπλάσια για τους μαθητές των ΑΣΣΥ ● Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η οικονομική αυτή αύξηση θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση νέων στις στρατιωτικές Σχολές.
Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύει η σημαντική αύξηση στις αποδοχές των μαθητών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), η οποία προκρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο και άμεσο μέτρο, από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για την κάλυψη των κενών θέσεων στις σχολές των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οπως δημοσιεύτηκε σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Τεύχος Α’, 198/5.12.2024) επέρχεται αύξηση των αποδοχών στα 609 ευρώ για τους μαθητές των ΑΣΕΙ, έναντι 165 ευρώ που ισχύει σήμερα, και στα 249 ευρώ για τους μαθητές των ΑΣΣΥ έναντι 124 ευρώ που λαμβάνουν μέχρι τώρα. Η αύξηση συνιστά σχεδόν τετραπλασιασμό και διπλασιασμό αντιστοίχως των μέχρι τώρα αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προσδοκούν ότι η οικονομική αύξηση θα λειτουργήσει ως κίνητρο στην προσέλκυση νέων στις Στρατιωτικές Σχολές καθώς διαπιστώνουν μείωση στη ζήτησή τους από τους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η μη κάλυψη των θέσεων των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, σε συνδυασμό με ένα κύμα παραιτήσεων το τελευταίο διάστημα στις Ενοπλες Δυνάμεις, σε ειδικότητες που αμείβονται με καλύτερες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (στρατιωτικοί γιατροί, τεχνικοί αεροσκαφών, κ.ά.), έχει προκαλέσει προβληματισμό στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Μέχρι το 2020, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές προσέγγιζε το 99%, ενώ το 2024 μειώθηκε στο 64% και ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης από 100% που ανερχόταν το 2020, φέτος περιορίστηκε σε ποσοστό μόλις 34%.
Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής το 2022 εξηγεί σε έναν βαθμό την αύξηση των κενών, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του ενδιαφέροντος για τις Στρατιωτικές Σχολές. Ο νέος ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις, ο οποίος αυξάνει την επικινδυνότητα της στρατιωτικής σταδιοδρομίας, οι συνθήκες στις στρατιωτικές Σχολές και τα καψώνια στην εκπαίδευση που κατά καιρούς καταγγέλλονται, λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλκυση νέων σπουδαστών.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) πριν από μερικές εβδομάδες ανέφερε ότι «ένας στους τέσσερις πρωτοετείς σπουδαστές όλων των σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών έχει παραιτηθεί για “καψώνια” και λόγω των κακών κτηριακών εγκαταστάσεων. Οι παραιτήσεις φοιτητών από τις στρατιωτικές σχολές υποδηλώνουν ότι πολλοί εισακτέοι δεν αντέχουν τις συνθήκες των σπουδών ή ότι ξανασκέφτονται τη δύσκολη στρατιωτική καριέρα». Η αναμόρφωση του μισθολογικού πλαισίου των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και η αύξηση της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης για το στρατιωτικό προσωπικό, με την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Νόμου 4472/2017 από τον Νόμο 5162/2024, θεωρείται από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ότι μπορούν να επιλύσουν το ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου