Ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης απέλυσε τον πρώην συνδικαλιστικό εκπρόσωπο και μέλος του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Απόλλωνα Λιακόπουλο. Αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων, απολύθηκε μια ακόμη εργαζόμενη η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις. Αυτή τη φορά, ο εκδότης δεν απείλησε ότι θα βάλει «λουκέτο» στην εφημερίδα αν γίνει απεργία και δεν επικαλέστηκε ανεπάρκεια. Επέλεξε να χρησιμοποιήσει μεθόδους που αντιγράφουν ασφαλίτικες τακτικές, για να αντιμετωπίσει τον εκπρόσωπο που επί 7 χρόνια διακρίθηκε για τη μαχητική του στάση. Κατέσχεσε τον υπολογιστή του, έκοψε την πρόσβαση του σε προσωπικά δεδομένα, έστησε κατηγορητήριο με απαράδεκτες και προσβλητικές κατηγορίες το οποίο, μάλιστα, προώθησε γραπτά σε όλους τους εργαζόμενους.
Το σίγουρο είναι πως οι δύο νέες απολύσεις δεν αποτελούν μεμονωμένη κίνηση. Το πογκρόμ άρχισε από το 2019, συνεχίστηκε το 2021 και κορυφώθηκε στην κρίση του 2023, με τον εκδότη να απαιτεί να φύγουν «15 βαρίδια». Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2023, ο ίδιος επιτέθηκε με σκαιούς χαρακτηρισμούς στον Απόλλωνα Λιακόπουλο, τότε εκπρόσωπο, και τον κατηγόρησε σε επιστολή που περιείχε σωρεία συκοφαντιών και ψεύδη, επειδή σε γενική συνέλευση αποφασίστηκε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις. Επειδή δε υπήρξε δυναμική υποστήριξή του, ισχυρίστηκε ότι ανήκει σε «ομάδα δημοσιογράφων- εχθρών» που, με την στήριξη της ΕΣΗΕΑ, υπονομεύει τη λειτουργία και την έκδοση της εφημερίδας και θέλει να την …κλείσει. Όταν οι εργαζόμενοι στήριξαν τον εκπρόσωπό τους, ανακοίνωσε μέσω Χ (twitter τότε) ότι θα κλείσει την εφημερίδα και θα καταθέσει προσφυγή εναντίον του στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Το κλίμα εκφοβισμού οδήγησε σε παραίτηση τουλάχιστον 12 δημοσιογράφων, αρκετοί εκ των οποίων ανήκαν στη στενή ερευνητική ομάδα του Documento. Τον Γενάρη του 2024, ο Βαξεβάνης απέλυσε χωρίς καμία αιτιολογία τρεις ακόμη δημοσιογράφους που «έβγαζαν γλώσσα» και έναν αρχισυντάκτη, ενώ επιχείρησε εκ νέου διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Τελικά, έφτασε και στην απόλυση του πρώην εκπροσώπου. Πλέον, όμως, δεν έχει το άλλοθι του «δημοσιογράφου-ερευνητή» που τον πολεμάνε, γι’ αυτό και έβαλε σε εφαρμογή την επιχείρηση συκοφάντησης και δολοφονίας χαρακτήρα, ξεπερνώντας ακόμη και τους πιο σκληρούς εργοδότες εκτός μίντια.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Το Μαξίμου συνεχίζει να κρατά στα συρτάρια του τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύστασης για την προστασία δημοσιογράφων και ακτιβιστών έναντι των καταχρηστικών αγωγών, γνωστών ως Slapps. Πρόκειται για αγωγές που χαρακτηρίζονται ως «ιδιωτικοποιημένη λογοκρισία» και αποτελούν το «όπλο» ισχυρών εταιρικών και πολιτικών συμφερόντων, στοχεύοντας στην ηθική και οικονομική εξόντωση όσων αποκαλύπτουν αθέμιτες πρακτικές ή απλώς αντιδρούν σε αυτές.
Οι αγωγές Slapps αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να θεσμοθετήσει τις ελάχιστες διατάξεις προστασίας. Μετά τον Γρ. Δημητριάδη, που παραιτήθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και κατέθεσε δυο αγωγές εναντίον δημοσιογράφων των Reporters United και της ΕφΣυν, ακολούθησε ο Αρ., Φλώρος της Energa που προχώρησε σε αγωγές σε πλειάδα ΜΜΕ με την απαίτηση να «σβηστούν» αναρτήσεις για την ενοχή και φυλάκισή του.
Άλλο ένα στέλεχος της ΝΔ, ο Δημήτρης Καρράς που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι εμπλέκεται στην υπόθεση «Αμαρυλλίς», που αφορά στην εκμετάλλευση 50 Κολομβιανών γυναικών, κατέθεσε εξοντωτική αγωγή εναντίον του Omnia TV και της δημοσιογράφου Άννας Νίνη. Την ίδια στιγμή πολιτικοί, δήμαρχοι και ισχυρές εταιρείες στρέφονται εναντίον κινημάτων και αγωνιστών, όπως στα Πετράλωνα και την Παύλιανη, επειδή αποκαλύπτουν ενέργειες ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 7-8 Δεκεμβρίου
Διαβάστε την απάντηση του ίδιου του Απόλλωνα Λιακόπουλου για την απόλυση και την επιχείρηση ηθικής και επαγγελματικής του εξόντωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου