Σύμφωνα με την δημοσιογραφική αρθρογραφία, έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στη Θεσπρωτία και ιδιαίτερα στην περιοχή των Φιλιατών, μετά τις πληροφορίες και τις φήμες που κυκλοφορούν για πιθανό κλείσιμο του 628 Τάγματος Πεζικού στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εξελίξεις κινητοποιούν την τοπική κοινωνία και τους φορείς, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο κατάργησης της μονάδας, τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια απόφαση τόσο για την ασφάλεια της περιοχής όσο και για την τοπική οικονομία.
Ο Δήμαρχος Φιλιατών, Βασίλειος Τζίγκος, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σχέδιο απομάκρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας από την περιοχή και, μάλιστα, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε δημόσια τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως, εάν υπάρξει πρόθεση για την κατάργηση της μονάδας, θα υποβάλει την παραίτησή του, ενώ το ίδιο θα πράξουν και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Προβάλλεται ως επιχείρημα ότι η παρουσία του 628 Τάγματος Πεζικού στους Φιλιάτες είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα ασφάλειας λόγω της εγγύτητας στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Το στρατόπεδο λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας σε παράνομες δραστηριότητες που σημειώνονται στη μεθοριακή ζώνη, ενώ ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της ακριτικής περιοχής.
Παράλληλα, το στρατόπεδο αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα για την τοπική κοινωνία...
Καταρχήν, στα περισσότερα στρατόπεδα που κλείνουν αποδεικνύεται ότι δρουν στρατιωτικοί που κατάγονται από την περιοχή ή από κοντινές πόλεις και μεταφέρονται καθημερινά με υπηρεσιακά οχήματα, ενώ οι υπόλοιποι διαμένουν στα ΣΟΑ.
Άρα τα προβαλλόμενα οικονομικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας πρέπει να τα εκτιμήσουμε λίγο πιο ουσιαστικά.
Αντίθετα ο εργαζόμενος λαός μας υποβάλλεται σε βαριά φορολογία, τα έσοδα της οποίας πάνε σε κολοσσιαίες πολεμικές δαπάνες και στη διατήρηση άχρηστων στρατοπέδων που βολεύουν κομματικά βύσματα και εξυπηρετούν τις άθλιες πελατειακές σχέσεις, αλλά και την αισχρή ψηφοθηρία!
Από την άλλη μεριά θίγεται το ζήτημα της Ασφάλειας.
Μα σοβαρά μιλάμε τώρα;
Ο Στρατός δεν αστυνομεύει.
Τον ρόλο αυτό τον έχει η Αστυνομία και η Συνοριοφυλακή.
Μάλιστα, στην Ήπειρο έχουν γίνει προσλήψεις εκατοντάδων προσλήψεων.
Από την άλλη μεριά ο ίδιος ο Στρατό απειλεί την Ασφάλεια ολόκληρων περιοχών.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Στρατός προκαλεί πυρκαγιές με την διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, ενώ απειλεί την ζωή του προσωπικού και των κατοίκων, μάλιστα μακροπρόθεσμα αφού απελευθερώνονται επικίνδυνα χημικά στοιχεία.
Τέλος, πέρσι κόπηκαν χιλιάδες δέντρα που υπήρχαν μέσα στα στρατόπεδα καθώς αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης 100 μέτρων γύρω από αυτά.
Μάλιστα έκοψαν δέντρα και στα στρατόπεδα που θα έκλειναν.
Άραγε ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του Δασαρχείου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Μήπως τα δέντρα κόπηκαν για να διευκολυνθεί ο επενδυτής που θα έρθει αύριο να αγοράσει τις εκτάσεις φιλέτο του στρατοπέδου προκειμένου να εκμεταλλευτεί για τον Τουρισμό;
Μήπως η Ατζέντα 2030 του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια στρώνει το δρόμο της κερδοφορίας επιχειρηματιών;
Μήπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει το στρατόπεδο και να το μετατρέψει σε χώρο άθλησης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας;
Μήπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει τη δημιουργία Αξιοπρεπών θέσεων εργασίας;
Μήπως;
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Οταν λενε οτι θα χασουν την ασφαλεια ηθελε να πει τα ενοίκια αλλωστε ο στρατος δεν ειναι ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δεις που θα πάρουν και το λάδι της μονάδας και θα την κρατήσουν ανοιχτή
ΑπάντησηΔιαγραφή