Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Σοκ φέρνει ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ στην παγκόσμια σκακιέρα


AP Photo/Ahn Young-joon
Σοκ φέρνει ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ στην παγκόσμια σκακιέρα
efsyn.gr
Η επόμενη μέρα των σαρωτικών δασμών Τραμπ φέρνει αντιδράσεις σε όλη την υφήλιο.

Πιστός στη ρητορική του «Πρώτα η Αμερική» («America First»), ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες νέους σαρωτικούς δασμούς σε προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο προς όλες τις χώρες, εκτός της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε από το επίπεδο του 10% (για το Ηνωμένο Βασίλειο), επέβαλε δασμούς ύψους 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υψηλότεροι είναι οι δασμοί προς χώρες τις οποίες ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει ως τους «χειρότερους παραβάτες». Αν λάβει κανείς υπόψη τις αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεσπάσει από την πλευρά των μεγαλύτερων εμπορικών «εχθρών» του Τραμπ, αναμένεται να δημιουργηθεί παγκόσμιο σοκ στις αγορές και αυξήσεις τιμών.

Στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους αμοιβαίους δασμούς περιλαμβάνονται η Κίνα (34%), το Βιετνάμ (46%), η Ταϊλάνδη (36%), η Καμπότζη (49%) και η Ιαπωνία (24%).

Επέβαλε επίσης δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Οι αντιδράσεις από ΕΕ, Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά
«Μείζον πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε διάγγελμά της νωρίς το πρωί, προειδοποίησε ότι οι δασμοί αυτοί θα αποτελέσουν «μείζον πλήγμα» για την παγκόσμια οικονομία, για «όλες» τις εταιρείες και τους πολίτες, προεξοφλώντας ιδίως αύξηση του πληθωρισμού.

Ανήγγειλε αντίμετρα λέγοντας πως η ΕΕ «είναι έτοιμη να ανταποδώσει», αλλά τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ διαλόγου, θέλοντας να κρατήσει μια «ισορροπημένη στάση» δεδομένης της τεράστιας κρίσης της ΕΕ.«Να ακυρωθούν αμέσως»

Η Κίνα, όπου έχει υποστεί από τους υψηλότερους δασμούς (34%), φαίνεται να θέλει να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία της, και απάντησε αιχμηρά στον εμπορικό πόλεμο, παροτρύνοντας τον Τραμπ να «ακυρώσει αμέσως» τους δασμούς.

Παράλληλα, εμφανίζεται μετρημένη, καλώντας τον σε «ισότιμο διάλογο», καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε χαρακτηριστικά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.«Παραβιάζετε τους κανόνες»

Η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε σήμερα ότι η επίθεση του Τραμπ «πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τη διμερή συμφωνία των δυο κρατών για το εμπόριο.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Γιότζι Μούτο ανέφερε ότι το Τόκιο πληροφόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρίσκει τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς».

«Γνωστοποίησα ότι τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και παρότρυνα εκ νέου έντονα την Ουάσιγκτον να μην τα εφαρμόσει» σε βάρος της Ιαπωνίας, είπε ο κ. Μούτο στον Τύπο, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Χάουαρντ Λάτνικ, προτού κάνει ανακοινώσεις ο Τραμπ.«Θα τους καταπολεμήσουμε με αντίμετρα»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι φαίνεται πως μπαίνει ήδη στο παζάρι με τον Τραμπ, διαμηνύοντας πως η χώρα του θα ανταποδώσει τους δασμούς, κρίνοντας πως αυτά τα μέτρα θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.

«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο κ. Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».
Αναλυτικά οι «Αμοιβαίοι Δασμοί» Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, βγάζοντας έναν πίνακα με τίτλο «Αμοιβαίοι Δασμοί», ο οποίος συγκρίνει τους δασμούς που επιβάλλουν άλλες χώρες στις ΗΠΑ με τους δασμούς που επιβάλλει η Ουάσινγκτον, σημείωσε πως οι δασμοί που πρόκειται να επιβληθούν σε όλες τις χώρες «θα είναι περίπου το μισό από ό,τι χρεώνουν σε εμάς».

«Μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε. Πώς μπορεί κάποιος να είναι θυμωμένος;» είπε, μεταξύ άλλων. Επιτιθέμενος στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, «μας εκμεταλλεύονται. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο καταθλιπτικό».

Να σημειωθεί πως ο Καναδάς και το Μεξικό δεν συμπεριλήφθηκαν στον σημερινό νέο γύρο δασμών. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με τις δύο χώρες χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο που έχει καθοριστεί σε προηγούμενα εκτελεστικά διατάγματα.

«Αύξηση τιμών σε κακάο, καφέ και βρώμη για τους Αμερικανούς καταναλωτές»

Ο αντιπρόεδρος εκστρατειών και ειδικών έργων στην Ένωση Καταναλωτικών Μάρκων προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός ότι πολλά προϊόντα παράγονται ήδη στις ΗΠΑ, «εξακολουθούμε να έχουμε μια εγγενή εξάρτηση από τα αγαθά που προέρχονται από το εξωτερικό».

Ο ίδιος αναμένει ότι το κόστος διάφορων καθημερινών αγαθών θα αυξηθεί.

«Το κακάο, ο καφές, η βρώμη από τον Καναδά, συγκεκριμένοι τύποι χάλυβα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δοχείων για το σπρέι μαλλιών, για μια σούπα θα αυξηθούν… Δεν μπορείτε να βρείτε αυτά τα προϊόντα εδώ», τονίζει.

«Και έτσι ένας δασμός, στο τέλος της ημέρας, απλώς αυξάνει το κόστος παραγωγής, και αναπόφευκτα, αυτό θα γίνει αισθητό από τους καταναλωτές».
«Πλήγμα για τους οινοπαραγωγούς της ΕΕ»

Παράλληλα, είναι σαφές ότι οι οινοπαραγωγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν πάρα πολύ για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί. Πέρυσι, το 28% των εξαγωγών κρασιού της ΕΕ κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, δηλαδή αξίας περίπου 5,28 δισ. δολαρίων.

Αυτοί οι αριθμοί εξηγούν γιατί η CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins), η οποία εκπροσωπεί τους οινοπαραγωγούς της ΕΕ, δηλώνει ότι η αγορά κρασιού των ΗΠΑ «είναι θεμελιώδης για την οικονομική σταθερότητα» του κλάδου τους.

Οι φιάλες τους αντιμετωπίζουν τώρα δασμό 20%, πράγμα που σημαίνει υψηλότερες τιμές, αν ούτε οι οινοπαραγωγοί ούτε οι λιανοπωλητές είναι διατεθειμένοι να δεχτούν πλήγμα στα κέρδη τους. Πολλοί Αμερικανοί μπορεί τώρα να αποφασίσουν ότι ένα εισαγόμενο ευρωπαϊκό μπουκάλι κρασί είναι μια πολυτέλεια.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς, λίγες ημέρες αφότου η ΕΕ πρότεινε ένα πακέτο στήριξης για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης στο εσωτερικό και η κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο γενικός γραμματέας της CEEV κάλεσε την ΕΕ και τις ΗΠΑ «να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας διαπραγματευτικής λύσης που θα αποτρέψει την επιβολή δασμών στα αμπελοοινικά προϊόντα».

1 σχόλιο:

  1. Όπως φαίνεται θα μειωθεί πάρα πολύ η εξαγωγή προϊόντων προς Αμερική και το ίδιο να γίνουν ,ας τρώνε απο τα McDonald's

    ΑπάντησηΔιαγραφή