
Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στην Χάγη της Ολλανδίας, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025. *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/NATO/EUROKINISSI) *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/NATO/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Νίκος Μιχαλόπουλος
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, κατατέθηκε από τους Αμερικανούς πρόταση 15 σημείων, η οποία στάλθηκε μέσω του Πακιστάν.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτό αντικατοπτρίζει την προθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να βρει μια διέξοδο από τη σύγκρουση καθώς παλεύει με τις οικονομικές επιπτώσεις της, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους καλά ενημερωμένους στις διπλωματικές κινήσεις.
Δεν εχει γίνει σαφές πόσο ευρέως είχε κοινοποιηθεί το σχέδιο, που υποβλήθηκε μέσω του Πακιστάν, μεταξύ των Ιρανών αξιωματούχων και αν το Ιράν είναι πιθανό να το αποδεχτεί ως βάση για διαπραγματεύσεις.
Ούτε είναι σαφές αν το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει το Ιράν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συμφωνούσε με την πρόταση.
Ωστόσο, η υποβολή του σχεδίου έδειξε ότι η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της για τον τερματισμό ενός πολέμου, που βρίσκεται τώρα στην τέταρτη εβδομάδα του, στον οποίο έχουν εμπλακεί αρκετές άλλες χώρες.
Οι New York Times δεν είδαν αντίγραφο του σχεδίου, αλλά οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητες λεπτομέρειες, μοιράστηκαν ορισμένες από τις γενικές γραμμές του, λέγοντας ότι αφορά τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν.
Το Ιράν το οποίο συνέχισε να εκτοξεύει πυραύλους στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες και εξακολουθεί να κατέχει 440 κιλά ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού στο έδαφός του.
Το σχέδιο συζητά επίσης τις θαλάσσιες διαδρομές, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Από την έναρξη του πολέμου, το Ιράν έχει ουσιαστικά εμποδίσει τα περισσότερα δυτικά πλοία να διέλθουν με ασφάλεια από το Στενό του Ορμούζ, μειώνοντας την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και εκτοξεύοντας τις τιμές.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα σταματήσει άμεσα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν να συνεχιστεί για εβδομάδες.
Σε δήλωσή της, η Karoline Leavitt, η Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, παραδέχτηκε ότι η διπλωματία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είπε: «Καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ και οι διαπραγματευτές του διερευνούν αυτή τη νέα δυνατότητα διπλωματίας, η Επιχείρηση Epic Fury συνεχίζεται αμείωτη για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί από τον αρχηγό και το Πεντάγωνο».
Ο αρχηγός του Στρατού του Πακιστάν, Στρατάρχης Syed Asim Munir, έχει αναδειχθεί ως ο βασικός συνομιλητής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, με την Αίγυπτο και την Τουρκία να ενθαρρύνουν τους Ιρανούς να εμπλακούν εποικοδομητικά, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.
Ο Στρατάρχης πιστεύεται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, γεγονός που του επιτρέπει να διαβιβάζει μηνύματα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Κάτι που δεν αναφέρουν οι New York Times αλλά είχε προκαλέσει αίσθηση όταν συνέβη, είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Πρόεδρος Τραμπ σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου όπως σχολιαζόταν τότε, είχε καλέσει τον Στρατάρχη Syed Asim Munir «να φανε μαζί» ένα μεσημέρι στον Λευκό Οίκο., ενώ πάλι σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν η ένταση μεταξυ Ισραήλ και Ιράν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου