Η Royal Dutch Shell αποσύρεται από ένα μεγάλο έργο ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στη Λουιζιάνα μετά από την πρόσφατη πτώση τιμών πετρελαίου που επηρέασαν αυτές του φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την εταιρεία να πραγματοποιήσει σημαντικές περικοπές δαπανών.
Η Shell δήλωσε ότι «με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δεν θα προχωρήσει στο έργο Lake Charle. Το έργο, ένα από τα πολλά μεγάλα εργοστάσια ΥΦΑ που σχεδιάστηκαν μετά την ανάπτυξη παραγωγής του σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, με το οποίο η Ουάσιγκτον θα προχωρούσε στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ πίεζε την Γερμανία να κάνει στροφή στην ενέργεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της.
«Ενώ συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και τα πλεονεκτήματα του έργου, δεν είναι σωστό να επενδύσει αυτή την στιγμή η Shell», δήλωσε ο Maarten Wetselaar, επικεφαλής του τμήματος Integrated Gas και New Energies της Shell.
Το έργο, όπως και όλα τα παρόμοια, αντιμετώπισε δυσκολίες πριν από την κατά 60% πτώση των τιμών του πετρελαίου από τον Ιανουάριο λόγω του κοροναϊού και ενός πολέμου τιμών μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών αργού πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό τον πόλεμο Μόσχας – Ριάντ, αυτοί που πλήττονται είναι οι ΗΠΑ και το Κατάρ αφού οι χαμηλές τιμές πετρελαίου «σκοτώνουν» τις επενδύσεις σε LNG
Η Shell δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις δαπάνες της κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ η Exxon Mobil είναι πιθανό να καθυστερήσει έργο LNG ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μοζαμβίκη, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον Μάρτιο. Το Κατάρ έχει επίσης καθυστερήσει την επιλογή των δυτικών εταίρων για το μεγαλύτερο έργο LNG παγκοσμίως.
Η Γερμανία και η Κίνα με την σειρά τους, δύο χώρες που είναι εξαρτημένες από την ενέργεια της Ρωσίας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), βλέπουν να έχουν πρόσβαση σε χαμηλή ενέργεια.
Χρεοκόπησε η αμερικανική εταιρεία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Whiting Petroleum
Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο Whiting Petroleum υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού δικαίου και γίνεται έτσι το πρώτο μεγάλο θύμα της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Η πρόσφατη βουτιά των τιμών πετρελαίου έχει αφήσει τους παραγωγούς να αγωνίζονται να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου τιμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία έχουν οδηγήσει στην κατρακύλα της τιμής του αργού κατά 50% από τις αρχές Μαρτίου.
Η Whiting Petroleum, που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην περιοχή Bakken της Βόρειας Ντακότα, είδε την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται στα 61,5 εκατ. δολάρια από έως και 15 δισ. δολάρια στο ζενίθ της το 2011, όταν οι επενδυτές είχαν πρωτοανακαλύψει τον αναπτυσσόμενο σχιστολιθικό τομέα.
Η εταιρεία είχε χρέος 2,8 δισ. δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου και περισσότερα από 585 εκατ. δολάρια ρευστότητας στον ισολογισμό της.
Η Whiting, η οποία αναμενόταν να παράγει το αντίστοιχο περίπου 42 εκατ. βαρελιών το 2020, διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να «τρέχει» την επιχείρησή της με κανονικούς ρυθμούς χωρίς ουσιαστική αναστάτωση για τους πωλητές, τους εταίρους ή τους υπαλλήλους της.
Για την ώρα, αναμένει ότι θα έχει επαρκή ρευστότητα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χωρίς την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης.
Η μετοχή της σημειώνει απώλειες 45% στα 0,37 δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου